Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
16.07.2011. "Bjelovarska feta" postala "Bjelovarski slani sir"
Feta je zaštićena oznaka geografskog podrijetla i može se, bez iznimke, koristiti samo za tradicionalne feta sireve proizvedene u Grčkoj

Europska unija već je na mala vrata stigla u Hrvatsku: domaći proizvođači počeli su mijenjati nazive svojih proizvoda u skladu s pravilima EU-a pa je tako i prvi feta sir otišao u povijest.

Sirelina "Bjelovarska feta" odnedavno je preimenovana u "Bjelovarski slani sir", a razlog promjene imena, potvrdili su iz Dukata, "leži u propisima Europske unije koji su čvrsto ugrađeni u domaće zakonodavstvo odnosno Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane".

U Dukatu podsjećaju da je feta "zaštićena oznaka geografskog podrijetla i može se, bez iznimke, koristiti samo za tradicionalne feta sireve proizvedene u Grčkoj".

"Stoga je Bjelovarskoj feti promijenjen naziv u Bjelovarski slani sir, dok je receptura proizvoda ostala ista. Jednako će tako u dogledno vrijeme biti promijenjen i naziv Salakis fete, a u skladu sa spomenutom legislativom", istaknuli su u Dukatu.

U listopadu 2005. godine, Europski sud sa sjedištem u Luxembourgu, koji rješava sporove među zemljama članicama EU-a, presudio je da Grčka ima isključivo pravo proizvoditi sir pod nazivom feta.

Na taj način okončan je spor koji je trajao cijelo desetljeće, a u kojem se s jedne strane našla Grčka, a s druge proizvođači sira iz Danske i Njemačke, uz neformalnu potporu Francuske i Velike Britanije.

Oni su tvrdili da se feta proizvodi u drugim europskim zemljama u tako velikim količinama i tako puno godina da je naziv postao generički.

No, suci su zaključili suprotno, a svoju su presudu poduprli i tvrdnjom da se na ambalažu sireva proizvedenih u drugim zemljama vrlo često stavljaju motivi koji podsjećaju na Grčku što je dokaz da i konkurentski proizvođači neizravno priznaju grčko porijeklo sira.

Zbog pravila EU-a prošle godine već ranije je Sirelin "Parmezan" preimenovan u "Ribanac". Dukatov jogurt koji je u imenu imao prefiks "bio" preimenovan je jer taj prefiks smiju nositi samo proizvodi dobiveni iz organskog, odnosno biološkog uzgoja. (Bankamagazin)

Povezani članci
01.10.12 Seminari, konferencije
Zagreb: Održana radionica o jakim alkoholnim pićima
15.08.12 Prehrambeni proizvodi
Hrvatska ne da Kranjsku kobasicu, žalili se EK na Slovence
18.06.12 Vijesti iz regije
Riješen spor oko kranjske kobasice
21.05.12 Vijesti iz regije
Ajvar slovenski, šljivovica Češka
04.05.12 Vijesti iz regije
Slovenci protiv jeftinog austrijskog mesa
18.04.12 Brandovi
Čija je 'kranjska'?
27.03.12 Sajmovi i izložbe
Sajam poljoprivrednih proizvoda na Bundeku
18.02.12 Financije i gospodarstvo
Mljekari i dalje na cestama
17.02.12 Financije i gospodarstvo
Alen Fontana: Ovo je neizdrživa situacija
16.02.12 Financije i gospodarstvo
Apel Dukata za nesmetan rad njegovih mljekara
22.08.11 Brandovi
Paška sol prvi autohtoni proizvod s Unijinom oznakom izvornosti
18.08.11 Prehrambeni proizvodi
Slovenci prijete zabranom hrvatskih kranjskih kobasica
22.07.11 Brandovi
Hrvatski i slovenski vinari za brendiranje istarskog vina
11.02.11 Tvrtke i tržišta
Dukat grupa: Neto dobit u 2010. manja za 18,6 posto
19.09.08 Sajmovi i izložbe
Eko-etno: Nužna zaštita autohtonih i tradicijskih proizvoda
10.08.08 Seminari, konferencije
Poziv za sudjelovanje na znanstveno stručnoj tribini
20.06.08 Promocije
Dukat predstavio „Sireve svijeta“
09.09.07 Tvrtke i tržišta
Lactalis najavio gradnju nove tvornice sira u Bjelovaru
26.07.07 Prehrambeni proizvodi
EU optužio veletrgovce bananama za udruživanje u kartel
06.04.07 Vijesti
HGK objavila vodič "Pravila Europske zajednice o podrijetlu"
04.04.07 Izravna strana ulaganja
Lactalis: planiramo da Dukat bude središte mljekarske industrije u regiji
04.10.06 Prehrambeni proizvodi
Podravec papar – novi proizvod u liniji Sirela premium sireva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa