Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
04.07.2011. Deloitte: U Adria regiji najveća banka UniCredit, a osiguravatelj Triglav
Vodeća bankarska grupa u Adria regiji* je UniCredit, s ukupnom aktivom od 19,7 milijardi eura. Slijede NLB grupa i Intesa Sanpaolo grupa. U sektoru osiguranja listu predvodi slovenska Triglav grupa, s ostvarenom bruto premijom od preko 943 milijuna eura.

Najveće bankarske grupacije u Adria regiji prisutne su na većem broju tržišta, što im omogućava servisiranje potreba klijenata s regionalnim aktivnostima.

Pored UniCredita, među prvih pet vodećih bankarskih grupa spadaju NLB grupa (16,8 milijardi eura aktive), Intesa Sanpaolo grupa (15,8 milijardi eura aktive), Hypo Alpe-Adria grupa (10,9 milijardi eura aktive) i RBA grupa (10,4 milijardi eura aktive).

Tri najveće bankarske grupacije Adria regije zajedno čine oko 36 posto ukupne aktive u regiji.

"Zbroj aktive 15 najvećih bankarskih grupa rangiranih na Deloitteovoj listi čini više od 80 posto ukupne bankarske aktive u regiji" ističe Juraj Moravek, revizijski partner u Deloitteu. Unatoč nepovoljnim gospodarskim kretanjima i oslabljenoj gospodarskoj aktivnosti u Adria regiji, financijski sektor je uspio ostati stabilan.

Hrvatsko bankarsko tržište je po veličini aktive najveće u regiji. Kao i u prethodnim godinama, najveća banka u Hrvatskoj je Zagrebačka banka, članica UniCredit grupacije, slijede ju Privredna banka Zagreb, članica grupe Intesa Sanpaolo te Erste & Steiermärkische Bank.

U Hrvatskoj je izražena podjela na velike i male banke, pri čemu velike banke čine preko 82 posto ukupne aktive i ostvaruju veću profitabilnost nego mali igrači.

Banke koje pripadaju grupi malih banaka pod posebnim su pritiskom zbog rasta loših kreditnih plasmana, smanjenja kamatnih marži, te jačanja tržišne konkurencije.
“S obzirom na manji opseg poslovanja ovih banaka, koje je popraćeno relativno visokim fiksnim troškovima, ovakvi rezultati ne trebaju čuditi. Stoga je u sljedećem razdoblju realno očekivati spajanja banaka s ciljem stvaranja igrača koji su troškovno učinkovitiji, a ujedno imaju i jaču bazu klijenata i depozita“ ističe Ivan Fabijančić, direktor u Odjelu financijskog savjetovanja u Deloitteu.

Slovenija, jedina zemlja članica EU u regiji, na prvom je mjestu po prosječnoj aktivi po stanovniku. Najveća banka u Sloveniji je NLB, koja ima ukupnu aktivu od 13,8 milijardi eura, a slijede još dvije banke u pretežno domaćem vlasništvu, Nova kreditna banka Maribor i Abanka Vipa.

Iako je Srbija po broju stanovnika najveća zemlja regije, njen bankarski sustav se nalazi tek na trećem mjestu, s dvostruko manjom aktivom od one u Hrvatskoj ili Sloveniji.

Prosječna aktiva po stanovniku svrstava Srbiju na peto mjesto. Razloge za to treba prije svega tražiti u relativno slabijoj penetraciji banaka.

Niska penetracija banaka ujedno sugerira veliki potencijal, a time i dalje čini srpsko tržište jednim od najatraktivnijih i najizazovnijih tržišta regije. Najveća banka u Srbiji je Banca Intesa, članica grupe Intesa Sanpaolo, a slijede je Komercijalna banka i Eurobank EFG.

U Bosni i Hercegovini postoji čak 28 banaka, unatoč relativno malom iznosu ukupne aktive. To je jednim dijelom posljedica postojanja zasebnog entiteta Republike Srpska, zbog čega dio bankarskih grupacija posluje kroz dvije odvojene pravne osobe.

Tri vodeće banke imaju 42 posto ukupne aktive, što govori o relativno visokoj koncentraciji vodećih banaka.

Raiffeisen banka i dalje je najveća banka u Bosni i Hercegovini, a slijede je UniCredit banka, a zatim Hypo Alpe-Adria banka, od kojih svaka posluje putem dva pravna subjekta.

Primjena Basela 2 je još uvijek jedna od važnijih tema u bankarskom sektoru. Krajem prošle godine, pod nazivom Bazel 3 donesene su izmjene i dopune regulatornog okvira poznatog kao Basel 2, a cilj nove regulative je učvrstiti pravila o kapitalu i likvidnosti i izgraditi otporniji bankarski sektor.

Slovenija već duže vrijeme primjenjuje pravila Basela 2, hrvatske banke tek odnedavno, dok je u Srbiji njegova primjena odgođena za kraj 2011. godine.
U sektoru osiguranja najveći su igrači i dalje fokusirani na regiju. Ipak, među deset najvećih osiguravateljske grupacija, tek tri imaju sjedište izvan Adria regije, dok su ostale u domaćem vlasništvu.

Vodeća je slovenska Triglav grupa, koja je zahvaljujući bruto premiji od 943,5 milijuna eura, dvostruko jača od sljedeće osiguravateljske grupacije na popisu, hrvatskog Croatia osiguranja koje ima 444 milijuna eura bruto premije.

Pored ove dvije, u ostalih pet vodećih grupacija u Adria regiji spadaju još Agram (321,8 milijuna eura), Adriatic Slovenica (270 milijuna eura) i Zavarovalnica Maribor (259,5 milijuna eura).

Pad premija je zamjetan na gotovo svim tržištima što je posljedica gospodarske krize zbog koje se štedi na troškovima osiguranja.

Padom kupovne moći građana naročito je pogođeno životno osiguranje, koje ima karakteristike štednje i dugoročnog je karaktera.

Slovensko tržište osiguranja najrazvijenije je u regiji, što pokazuje i bruto premija po stanovniku. Prema tom pokazatelju Slovenija je daleko ispred ostalih zemalja regije.

Najveća osiguravajuća grupa cijele regije, te tri od pet najvećih osiguravajućih grupa regije, dolaze upravo iz Slovenije. Najveće slovensko osiguravajuće društvo je Triglav, a slijede ga Zavarovalnica Maribor i Adriatic Slovenica.

Hrvatsko tržište osiguranja drugo je po veličini, ali i po razvijenosti. U 2010. godini ovo tržište je zabilježilo pad premije od 1,8 posto mjereno u lokalnoj valuti, pri čemu je pad nešto izraženiji kod neživotnih osiguranja.

Prema podacima Hrvatske udruge osiguravatelja, za prvih pet mjeseci 2011. godine vidljivo je da je negativan trend na području neživotnih osiguranja nastavljen, s padom od 1,6 posto. Kod životnih je osiguranja također primjetan pad, no nešto slabiji od 1,3 posto.

Na hrvatskom tržištu djeluje ukupno 26 osiguravajućih društava, od toga prvih pet osiguravajućih društava drži oko dvije trećine ukupnog tržišta. Kao i prošle godine, najveće osiguravajuće društvo je Croatia osiguranje, koje na listi slijede Euroherc, član Agram grupacije, te Allianz.

Na srpskom tržištu osiguranja, ukupno su prisutna 22 osiguravatelja, što je u odnosu na premiju na tržištu znatno više nego u Sloveniji ili Hrvatskoj. Najveće društvo je Dunav osiguranje, a slijede ga Delta Generali osiguranje i DDOR Novi Sad.

Razlozi za toliki broj društava su prije svega uvjetovani uvjerenjem da srpsko tržište zbog gospodarskog potencijala, broja stanovnika i vrlo niske penetracije osiguravateljnih usluga, pruža znatan potencijal za rast.
Tržište osiguranja u BiH, prema glavnim pokazateljima razvijenosti, na razini je tržišta u Crnoj Gori i Srbiji, s tim da je, zbog specifične organizacije i regulative, na njemu prisutan velik broj osiguravajućih društava, njih 26.

Prema ukupnoj premiji osiguravajući sektor u Federaciji BiH nešto je veći od onog u Republici Srpskoj. Najveća društva dolaze upravo s područja Federacije. Tako je najveće društvo Sarajevo-osiguranje, a slijede ga Bosna-Sunce i Euroherc (obje članice Agram grupe).

U Crnoj Gori tržištem dominiraju osiguravajuća društva u stranom vlasništvu. Ovo tržište ujedno je i najmanje u regiji, s ukupnom bruto premijom od 62,5 milijuna eura.

Makedonsko tržište osiguranja najmanje je razvijeno u regiji, što pokazuje i udio bruto premije u BDP-u.

Međutim, za razliku od ostalih tržišta u prošloj godini ostvarilo je rast ukupnih premija, i to po stopi od 4,8 %.

Najveći rast ostvarilo je Croatia osiguranje i to u segmentu neživotnih osiguranja, gdje je premija porasla čak 4 puta, iako s vrlo niske baze. Najveće osiguravajuće društvo je Vardar, član Triglav grupe, a slijedi ga Sava Tabak kao članica Sava Re grupe.

Najveći izazov koji stoji pred društvima za osiguranje je Solventnost 2, direktiva EU-a. Tek je nekoliko osiguravajućih društava pokrenulo projekte formalne implementacije Solventnosti 2, dok je mali broj njih sudjelovao u programu Pete kvantitativne analize utjecaja (Qis 5). Sustavi upravljanja rizicima i upravljanja poslovanjem zaostaju za uobičajenom praksom u državama Europske unije, navode iz Deloittea.

Povezani članci
03.04.15 Financije i gospodarstvo
Pokrenuto spajanje Kreditne i Podravske banke
25.02.14 Istraživanja
Daljnji rast globalnih prihoda od trgovine na malo unatoč gospodarskim poteškoćama
17.09.13 Istraživanja
Napredak žena u poslovnom svijetu nedovoljno se potiče
11.09.13 Istraživanja
Čak 2/3 ispitanika u kratkom roku ne planira povećati ulaganja u istraživanja i razvoj
04.09.13 Istraživanja
Deloitte: 12 hrvatskih tvrtki među 500 najvećih u Srednjoj Europi
10.07.13 Istraživanja
Financijski direktori u Hrvatskoj u 2013. bit će usmjereni na operativno i financijsko restrukturiranje
20.06.13 Istraživanja
Zamjetan velik interes private equity-ja za ulaganja u Hrvatsku i Sloveniju
08.04.13 Seminari, konferencije
Regionalna konferencija: Financial Arena 2013 – Banking Industry Conference
22.01.13 Istraživanja
Agrokor uvršten među 250 najvećih lanaca na svijetu i 50 najbrže rastućih
19.12.12 Istraživanja
Deloitte: Sinergija odjela financija i ostalih funkcija podiže rezultate kompanije
20.11.12 Istraživanja
Rješavanje financijske nesigurnosti i dalje je prioritet financijskim direktorima u Hrvatskoj
15.11.12 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka 3,1 milijarda kuna
08.11.12 Financije i gospodarstvo
Erste: Razduživanje banaka u zemljama SIE ostaje umjereno
23.10.12 Financije i gospodarstvo
Petina svjetskih financijskih institucija zabrinuta zbog financijskih prijevara
05.09.12 Tvrtke i tržišta
Deloitte: 12 hrvatskih tvrtki među 500 najvećih u srednjoj Europi
14.08.12 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka u prvom polugodištu 2,14 milijardi kuna
18.07.12 Financije i gospodarstvo
Deloitte: U Adria regiji najveća banka UniCredit, a osiguravatelj Triglav
11.07.12 Financije i gospodarstvo
Guverner Boris Vujčić: Devalvacije kune neće biti
04.07.12 Financije i gospodarstvo
Koliko dugo će trajati euforija nakon zadnjeg summita EU-a?
27.06.12 Financije i gospodarstvo
Globalno razduživanje: Jesu li zemlje SIE u središtu oluje?
06.06.12 Financije i gospodarstvo
HUB: Građani nemaju razloga za brigu
23.05.12 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka u prvom kvartalu 1,3 milijarde kuna
15.05.12 Financije i gospodarstvo
Istočnoeuropske zemlje u recesiji
08.03.12 Financije i gospodarstvo
Pala dobit banaka
28.02.12 Financije i gospodarstvo
Deloitte: Pada optimizam financijskih direktora u Hrvatskoj
13.02.12 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka lani 4,7 milijardi kuna
10.01.12 Trgovina na malo
Način kupovine fundamentalno će se promijeniti
04.01.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Dugove možemo vratiti samo od imovine
04.01.12 Vijesti iz svijeta
Erste: Dionice srednje i istočne Europe atraktivnije od dionica eurozone
19.12.11 Financije i gospodarstvo
Hypo Alpe Adria: Nema govora o povlačenju s hrvatskog tržišta
13.12.11 Financije i gospodarstvo
Deloitte: Gradovi nedovoljno koriste EU fondove
13.12.11 Financije i gospodarstvo
Erste: IT industrija ubrzat će ekonomski razvoj u središnjoj i istočnoj Europi
12.12.11 Osiguranja
Osiguravatelji o ulasku u EU: Što s cijenama osiguranja
08.12.11 Financije i gospodarstvo
Neto dobit banaka u četiri godine pala preko 13 posto
08.11.11 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka 3,76 milijardi kuna
07.11.11 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Krediti poduzećima porasli 7 posto, građanima tek 1 posto
27.10.11 Tvrtke i tržišta
Deloitte: Agrokor najveća, T-HT najprofitabilnija kompanija u Adria regiji
07.10.11 Vijesti iz svijeta
MMF upozorava na opasnost prelijevanja krize na istočnu Europu
23.09.11 Tvrtke i tržišta
Deloitte ostvario rekordni globalni prihod
15.09.11 Financije i gospodarstvo
HUB Analize: Rast kredita i profitabilnosti banaka
08.09.11 Financije i gospodarstvo
Među najvećim tvrtkama u Srednjoj Europi i 13 hrvatskih
09.08.11 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka u prvom polugodištu porasla 14,4 posto
08.08.11 Financije i gospodarstvo
PD: Sve smo bliži uvođenju poreza bankama
11.07.11 Osiguranja
Rast svjetskog tržišta osiguranja nakon dvije godine pada
29.06.11 Financije i gospodarstvo
Deloitte: Hrvatskim financijskim direktorima prioritet smanjivanje troškova
27.06.11 Financije i gospodarstvo
Banke 2010. godinu završile sa 391,9 milijardi kuna aktive i uz rast dobiti
20.06.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Naknade domaćih banaka nisu transparentne
17.06.11 Vijesti iz regije
MMF zbog Turske znatno povisio prognoze za srednju i istočnu Europu
07.06.11 Vijesti iz regije
Srbija prva u regiji po broju loših kredita
03.06.11 Financije i gospodarstvo
Krajem travnja dobit banaka 1,54 mlrd kuna
02.06.11 Financije i gospodarstvo
Deloitte: Hrvatskim direktorima porastao optimizam
31.05.11 Financije i gospodarstvo
Banke u regiji: Bez efikasne naplate potraživanja nema profitabilnosti
17.05.11 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka u prvom kvartalu 1,26 mlrd kuna
26.04.11 Vijesti
GfK: Hrvati koriste sve više različitih bankarskih usluga
14.04.11 Osiguranja
Životna osiguranja izjednačiti s mirovinskom štednjom
31.01.11 Karijere
Jadranka Lovrić novi manager u Deloitteu
24.01.11 Karijere
Tamara Obradović Mazal nova direktorica u Odjelu za poslovno savjetovanje u Deloitteu
19.11.10 Vijesti iz regije
Svjetska banka: Rast u središnjoj i istočnoj Europi ubrzat će se u 2011.
28.09.10 Vijesti iz regije
Zagrebačka banka po dobiti i imovini treća u regiji
09.09.10 Financije i gospodarstvo
Na listi 500 najvećih tvrtki Srednje Europe 16 hrvatskih tvrtki
03.12.09 Tvrtke i tržišta
Croz, Tau on-line i Klising među 500 tvrtki s najbržim rastom
10.11.09 Tvrtke i tržišta
Prihod Deloittea 26,1 mlrd dolara
19.11.08 Seminari, konferencije
Peta regionalna konferencija o metodi unaprjeđenja poslovanja '20 ključeva'
14.03.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko tržište revizijskih usluga vrijedi 18 milijuna eura
11.03.08 Financije i gospodarstvo
Najbrže rastu proizvođači igračaka, a najviše zarađuju proizvođači hrane, pića i duhanskih proizvoda
01.03.08 Korisne informacije
Deloitte: Cijene uređaja sve niže, zaštita podataka sve skuplja
20.12.07 Tvrtke i tržišta
Deloitte među vodećim tvrtkama za porezno savjetovanje
12.11.07 Seminari, konferencije
Deloitte najavio regionalnu konferenciju “20 ključeva”
17.10.07 Tvrtke i tržišta
Deloitteovi prihodi narasli na 23 milijarde USD
22.05.07 Osiguranja
Deloitte: osiguravajuće tvrtke u 2007. godini
09.11.06 Seminari, konferencije
Regionalna konferencija "20 ključeva" u Zagrebu
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa