Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
10.05.2011. Telekomunikacijske tvrtke dogovorile univerzalni punjač
Vodeće svjetske telekomunikacijske tvrtke postigle su dogovor o uvođenju univerzalnog punjača koji će se osim za mobitele koristiti i za uređaje poput MP3 playera i tablet računala, objavila je agencija Ujedinjenih naroda.

Kabel punjača moći će se odvojiti od utikača i koristiti za prebacivanje podataka, čime će se izbjeći potreba za posebnim kablovima za tu namjenu i smanjiti troškovi a u konačnici i količina otpada, istaknuli su u ponedjeljak u Međunarodnom udruženju za telekomunikacije (ITU).

Odluka o usvajanju novog sustava donesena je prošlog vikenda na sastanku u Ženevi, priopćeno je iz ITU-a.

Među tvrtkama koje su već prihvatile novi sustav u ITU su izdvojili Telecom Italiju, Orange u sastavu France Telecoma, AT&T, španjolsku grupu Telefonicu, Swisscom i Belgacom, te China Academy of Telecommunication Research.

Očekuje se da će im se naknadno priključiti i ostali, kazao je glasnogovornik agencije UN-a Sanjay Acharya.

Novom će se opremom osuvremeniti univerzalni sustav za punjenje baterija mobitela, koji je ITU također podupro a Udruženje GSM usvojilo ga je 2009. kao univerzalni standard.

Nakon što bude proveden u djelo, dogovor o univerzalnom punjaču uklonit će jedan od najneugodnijih problema za korisnike mobitela, koji trenutno moraju kupovati odvojene punjače za opremu različitih proizvođača.

Novi punjač moći će se koristiti i za uređaje poput fotoaparata, bežičnih slušalica i opreme za GPS, te za MP3 playere i tablet računala, koje će korisnici moći napajati električnom energijom istim punjačem i kablom. (H)

Povezani članci
12.03.12 Seminari, konferencije
Započela konferencija Telekom Arena 2012.
16.11.11 Vijesti iz regije
Najveći arapski telekom operater želi na Balkan
09.09.10 Vijesti iz svijeta
GfK: Tržište mobilnih komunikacija uspješno raste
02.08.10 Korisne informacije
EU: Od iduće godine isti punjač za sve mobitele
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa