Seniko studio
Vijesti
28.04.2011. Obilježen Nacionalni dan zaštite na radu
Sindikalni čelnici i članovi Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu obilježili su danas Nacionalni dan zaštite na radu polaganjem vijenca na spomen ploču radnicima stradalima na radu u predvorju Radničkog doma.

Nažalost, i danas u Hrvatskoj imamo veliki broj ozljeda na radu, a lani je od toga smrtno stradalo 36 radnika, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. Od poginulih čak je 11 radnika radilo na crno, dodao je Novosel.

Zaštita na radu posebice će dobiti na značaju sa skorim ulaskom Hrvatske u EU gdje se sigurnosti radnika posvećuje daleko veća pozornost nego kod nas, istaknuo je predsjednik Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Fran Marović.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Marija Zavalić napomenula je kako je lani od ozljeda na radu stradalo 13.870 radnika, što je za 3.000 ljudi manje nego prethodne godine, a to je rezultat sve boljeg rada sindikata i poslodavaca koji postaju sve svjesniji da je zaštita na radu osnovno ljudsko pravo, a ne samo trošak.

S njom se nije složio predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević koji smatra da je statistički pad broja ozljeda na radu prvenstveno posljedica pada gospodarskih aktivnosti, pogotovo u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu, gdje se najviše događaju povrede. To potvrđuje i 16.000 izgubljenih radnih mjesta u ta dva sektora samo u prošloj godini, kaže Matijašević.

Predsjednik HUS-a pritom se obrušio na "nakaradni" prijedlog Zakona o zaštiti na radu kojim se, radi uštede, uloga radnika povjerenika za zaštitu na radu nastoji prebaciti na radničko vijeće.

Trenutni koordinator sindikalnih središnjica Damir Jakuš ispravio je potom Matijaševića kazavši kako je predlagatelj zakona u međuvremenu prihvatio primjedbe sindikata. (H)

Povezani članci
26.07.16 Zdravlje
Nagrade za najbolji novinarski rad u području zaštite na radu
01.01.16 Vijesti
HUP dogovorio smanjenje broja stručnjaka zaštite na radu za velike poslodavce
01.07.13 Korisne informacije
Radnici i potrošači, ovo trebate znati o svojim pravima u EU
26.04.11 Zaposlenost / plaće
U Hrvatskoj lani 35 smrtno stradalih na radu
25.01.11 Vijesti
Predstavljen Twinning projekt "Zdravlje i zaštita na radu"
27.04.09 Zaposlenost / plaće
Nacionalni dan zaštite na radu: Lani na radu poginulo 38 osoba
06.10.08 Vijesti
Sindikati pozvali na obilježavanje Dana dostojanstvenog rada
24.09.08 Osiguranja
Sigurnost u trgovačkim centrima
19.09.08 Vijesti
SSSH najavljuje prosvjed na Markovom trgu
18.09.08 Seminari, konferencije
Savjetovanje - Sigurnosna politika u trgovinskom sektoru, smanjivanje gubitaka i uštede
18.06.08 Vijesti
Akcijski dan mladih 20. lipnja na Cvjetnom trgu
17.06.08 Zaposlenost / plaće
Hrvatska: Na radu se godišnje ozlijedi 23.500 radnika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa