Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
16.02.2011. EBRD će ove godine u Hrvatsku uložiti 350 mil. eura
Investicijski plan EBRD-a za Hrvatsku u ovoj godini kreće se između 300 i 350 milijuna eura, kaže Zsuzsanna Hargitai, direktorica EBRD-a za Hrvatsku koja je na javnom predavanju Banke analizirala prilike i izazove ulaska Hrvatske u EU

Hrvatska je dobro ugrađena u regiju jugoistočne Europe zbog povijesnih i ekonomskih razloga, ulaskom u Europsku uniju ostvarit će važnu ulogu za ove prostore, no prije toga pozornost treba okrenuti pitanjima podizanja konkurentnosti, efikasnog korištenja EU fondova, restrukturiranja željeznica, te pripremama za otvaranje tržišta rada, kazala je Zsuzsanna Hargitai, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku na javnom predavanju Banke.

Navodeći iskustva zemalja EU-8, odnosno Poljske, Mađarske, Češke, Slovenije, Slovačke, Estonije, Litve i Letonije u poljoprivredi, ističe da ulazak u Uniju povećava trgovinu kompletnog sektora.

U ovom području od velike su važnosti EU CAP instrumenti (EU Common Agricurtural Policy), te IPA fondovi, koje treba znati upotrijebiti. Hargitai kaže da su mnoge zemlje naučile da možete imati savršeni projekt, no ako ga ne znate pravilno voditi, nećete dobiti novac EU. Razvijena strategija, pravilno planiranje troškova i nadgledanje implementacije su imperativ.

Treba voditi računa o osjetljivim sektorima, nastavlja Hargitai koja je poziciju u Hrvatskoj preuzela sredinom prošle godine. Daje primjer Mađarske, u kojoj su se nakon pristupanja Uniji zatvarale šećerane jer nisu mogle podnijeti konkurenciju. Spomenimo samo da je proizvodnja šećera jedan od malobrojnih hrvatskih proizvoda koji su konkurentni na tržištu EU.

Slijedi prilagođavanje pitanju carina – domaće tvrtke sada trguju po bescarinskom režimu s regijom u sklopu Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini ili CEFTA-e, dok će se od siječnja 2013., koji govornica uzima kao datum ulaska u Uniju, te carine ustanoviti. Sa zemljama-članicama carine se prestaju primjenjivati.

Trenutačno članstvo unutar CEFTA-e za Hrvatsku je korisno, ocjenjuje Hargitai, no za pravu kompetitivnost presudne su strukturne reforme.
Iskorak infrastrukturnih kompanija
Dio promjena koje nas čekaju odnose se na tržište rada. Na razini spomenutih EU-8 došlo je do promjena na lokalnoj razini i pada zaposlenosti te suočavanja s manjkom adekvatne i sposobne radne snage koja je napustila zemlju. S druge strane, mobilnost znači i prihvat novih radnika, pa Hargitai savjetuje rad na imigracijskim regulativama.

Željeznice su opterećenje mnogih zemalja, kao i Hrvatske, pa su EU politike usmjerene liberalizaciji željezničkog tereta. Jedna od mogućnosti za velik iskorak Hrvatske tako bi mogao biti u restrukturiranju željezničke infrastrukture i privlačenje teretnog prometa sa cesta.

Država bi u projekte infrastrukturnih kompanija trebala voditi računa o uključivanju privatnog sektora, jer, kako navodi Hargitai, mnogi dobri poslovi mogući su u kombinaciji EU fondova i javno-privatnog partnerstva.

Pozornost se treba usmjeriti i promociji korištenja obnovljivih izvora energije – tu su ciljevi popularno zvani '20-20-20 do 2020.' – kojima se želi povećati udio obnovljivih izvora u potrošnji energije na 20 posto, za isti postotak smanjiti ukupna potrošnja te za isto toliko smanjiti emisije CO2, do spomenute godine.

Biti dio zajedničkog tržišta znači i niži trošak za investitore, povećanje portfelj i izravnih stranih ulaganja, dok se troškovi financiranja snižavaju, odnosno padaju premije na rizik. Velik utjecaj, ako ne i presudan, nosi prilagođavanje EU kroz vlastite investicijske politike zemlje i otvorenost prema investitorima.

Što se tiče ulaganja EBRD-a u Hrvatsku ove godine, radi se na projektu na hidroelektrani Ombla, na kreditnim linijama za energetsku učinkovitost, te za malo i srednje poduzetništvo, surađuju i s lokalnim komercijalnim bankama. Hargitai navodi da su zainteresirani i za projekte u sektoru transporta kao što je modernizacija luke u Splitu, a cijeli investicijski plan za ovu godinu vrijedan je između 300 i 350 milijuna eura.
Inače, neto dobit EBRD-a u 2010. iznosila je 1,4 milijarde eura, u usporedbi sa 746 milijuna eura u 2009., zahvaljujući pojačanim ulaganjima i započetom oporavku gospodarstava u regiji u kojoj banka posluje.

Bančina su ulaganja u prošloj godini dosegnula rekordnih devet milijardi eura, u usporedbi sa 7,9 milijardi u prethodnoj godini. Rekord je zabilježen i u stavci ukupnog broja pojedinačnih ulaganja, kojih je banka nanizala 389, navodi se u priopćenju.

U idućoj godini banka planira održati visoku razinu ulaganja, u visini osam do devet milijardi eura.

Prošle je godine EBRD značajno povećao ulaganja u sklopu ključnih strateških inicijativa, ističe se u priopćenju.

Tako su ulaganja u zemljama u početnoj fazi tranzicije, uključujući Armeniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Gruziju, Kirgistan, Moldovu, Mogoliju, Uzbekistan, Tadžikistan i Turkmenistan gotovo udvostručena na 920 milijuna eura, kroz financiranje 114 projekata.

Banka je financirala i 71 projekt u regiji zapadnog Balkana, što je 39 posto više nego 2009. Vrijednost ulaganja na tom području prvi je puta premašila milijardu eura, ističu u EBRD-u.

Ulaganja u sklopu Inicijative za održivu energiju uvećana su za 64 posto na 2,2 milijarde eura i na njih je otpadala gotovo četvrtina ukupnih EBRD-ovih ulaganja u 2010.

U banci ukazuju i na pojačanu preorijentaciju na financiranje realnog gospodarstva, pa je udio izravnih ulaganja u tvrtke premašio četvrtinu ukupnih novih ulaganja EBRD-a u 2010.

Zbog poskupljenja cijena hrane povećana su i ulaganja u poljoprivredni sektor, u kojem su potpisani ugovori o 63 nova projekta ukupne vrijednosti 836 milijuna eura, što je 31 posto više nego u 2009.

Rekordna ulaganja zabilježena su i u energetskom sektoru, gdje je zabilježena snažna potražnja za financiranjem projekata obnovljive energije. Tako su bančina ulaganja u tom segmentu gotovo utrostručena u 2010., uz uloženih ukupno 363 milijuna eura u devet projekata.

Ukupna ulaganja u energetski sektor uvećana su za trećinu i premašila su milijardu eura.

Budući da je oporavak u regiji jugoistočne Europe kaskao za onim u ostatku zemalja u tranziciji, banka je u sklopu programa pomoći bankama uložila 980 milijuna eura u podružnice grčkih banaka u četiri zemlje jugoistočne Europe za potrebe financiranja lokalnih tvrtki.

Procjenjuje se da je vrijednost EBRD-ova dioničkog portfelja na kraju prošle godine iznosila 6,3 milijarde eura i da je obuhvaćala 237 izravnih ulaganja, stoji u priopćenju EBRD-a. (Bankamagazin)

Povezani članci
11.02.16 Financije i gospodarstvo
Podrška EBRD-a hrvatskom distributeru Orbico
06.05.15 Financije i gospodarstvo
Erste&Steiermärkische Bank d.d. pridružuje se Trade Facilitation programu EBRD-a
14.11.14 Seminari, konferencije
EBRD organizira konferenciju o agribusinessu u Dubrovniku
11.09.14 Financije i gospodarstvo
EBRD odobrio SG Leasingu 20 mil. eura za financiranje poduzetnika
19.06.14 Vijesti iz svijeta
EBRD podržava spajanje Agrokora i Mercatora
14.05.14 Šira regija
EBRD: Hrvatska jedina uz Ukrajinu ostaje u recesiji
18.03.14 Seminari, konferencije
EBRD predstavio rezultate „Women in business“ programa u Hrvatskoj
30.01.14 Financije i gospodarstvo
EBRD: Hrvatska treba reforme tržišta rada, javne uprave i poslovne klime
24.07.13 Tvrtke i tržišta
Podravka ulaže u podizanje efikasnosti energetske učinkovitosti
16.01.13 Financije i gospodarstvo
Hamag Invest ove godine počinje kreditiranje poduzetnika početnika
10.12.12 Financije i gospodarstvo
EBRD i Erste banka potpisali ugovor o kreditu od 40 milijuna eura
26.10.12 Seminari, konferencije
EBRD: Ulaganjima oslobodite poljoprivredne potencijale regije
26.10.12 Financije i gospodarstvo
EBRD povećao procjenu pada hrvatskog BDP-a s 1,2 na 1,9 posto
17.10.12 Seminari, konferencije
Održana 3. Međunarodna konferencija o prehrambenoj industriji
15.10.12 Vijesti iz regije
EBRD će poticati gradnju željezničkih pruga i cesta u regiji
23.08.12 Financije i gospodarstvo
EBRD povećava ulaganja na zapadnom Balkanu
25.07.12 Financije i gospodarstvo
EBRD: Pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 1,2%
03.07.12 Karijere
Suma Chakrabarti postao predsjednik EBRD-a
09.05.12 Vijesti iz regije
EBRD u BiH uložio 1,4 milijarde eura
18.04.12 Financije i gospodarstvo
EBRD u prvom kvartalu uložio rekordnih 1,9 mlrd eura
25.11.11 Trgovina na malo
EBRD: Podupiremo Agrokor u procesu preuzimanja Mercatora
15.09.11 Tvrtke i tržišta
Agrokoru kredit EBRD-a od pet milijuna eura
26.05.11 Financije i gospodarstvo
EBRD razmatra zajmove Hrvatskoj vrijedne 146 mil. eura
27.04.11 Financije i gospodarstvo
EBRD-ov kapital povećan za 50 posto
17.01.11 Financije i gospodarstvo
EBRD uložio rekordnih 9 milijardi eura u 2010.
10.09.10 Financije i gospodarstvo
EBRD će u Hrvatsku ulagati do 300 mil. eura godišnje
08.09.10 Tvrtke i tržišta
Ina dobila 210 mil. eura zajma za modernizaciju rafinerija
25.05.10 Financije i gospodarstvo
Charlote Ruhe: Hrvatska jedina u regiji bez EBRD-ovih ulaganja u energetiku
15.05.10 Financije i gospodarstvo
Završena Godišnja skupština EBRD-a u Zagrebu
15.05.10 Financije i gospodarstvo
EBRD povećao temeljni kapital za 10 mlrd eura
15.05.10 Financije i gospodarstvo
Predstavljena Inicijativa za razvoj lokalnih financijskih tržišta
14.05.10 Financije i gospodarstvo
EBRD ulaže 40 milijuna eura u Avenue Mall Osijek
14.05.10 Financije i gospodarstvo
Thomas Mirow: Regija se suočava s najtežom krizom od početka tranzicije
13.05.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Hrvatska može postati svjetska ulagačka destinacija
13.05.10 Financije i gospodarstvo
EBRD do sada uložila u Hrvatsku više od 2,2 mlrd eura
13.05.10 Financije i gospodarstvo
U obnovljive izvore energije EBRD lani investirala 1,3 mlrd eura
13.05.10 Financije i gospodarstvo
Posebna regulacija prometa u Zagrebu
13.05.10 Financije i gospodarstvo
Thomas Mirow: Okrenite se domaćem zaduživanju
13.05.10 Financije i gospodarstvo
Počela Godišnja skupština EBRD-a: Financijska elita u Zagrebu
11.05.10 Financije i gospodarstvo
EBRD usvojio novu strategiju za Hrvatsku
06.05.10 Financije i gospodarstvo
Godišnja skupština EBRD-a: 15 mil. kuna za događaj godine
30.03.10 Financije i gospodarstvo
EBRD i ove godine planira uložiti u Hrvatsku oko 250 mil. eura
24.02.10 Financije i gospodarstvo
EBRD spreman pojačano ulagati u istočnu Europu
10.02.10 Vijesti iz regije
EBRD ulaže u BiH 200 milijuna eura
22.12.09 Financije i gospodarstvo
Ruhe: Korupcija zaustavila ulaganja
03.11.09 Financije i gospodarstvo
Nakon banaka EBRD pomaže istočnoeuropskim tvrtkama
08.07.09 Financije i gospodarstvo
EBRD razmatra zajam od 12 mil. eura za luku Šibenik
07.05.09 Financije i gospodarstvo
EBRD i UniCredit kreditiraju poduzetnike regije
17.04.09 Šira regija
EBRD ulaže 500 mil. eura u baltičke zemlje
07.04.09 Financije i gospodarstvo
Rekordna ulaganja EBRD-a
25.03.09 Financije i gospodarstvo
EBRD daje kredit PBZ-u za mala i srednja poduzeća
11.12.08 Financije i gospodarstvo
EBRD u 2009. ulaže 7 mlrd eura
28.11.08 Financije i gospodarstvo
Međunarodne institucije nastavljaju ulagati u Hrvatsku
20.10.08 Financije i gospodarstvo
EBRD daje 70 mil. eura zajma Agrokoru
27.05.08 Osiguranja
EBRD i Triglav pregovaraju o strateškom partnerstvu pri ulaganjima u jugoistočnoj Europi
07.03.08 Financije i gospodarstvo
EBRD u 2007. ostvario neto dobit od 1,9 mlrd eura
04.02.08 Vijesti iz regije
CG prodaje 30% Montenegro Airlinesa
30.01.08 Financije i gospodarstvo
Proračunski deficit u 2007. - 2,3% BDP-a
24.01.08 Financije i gospodarstvo
EBRD korigirao procjenu rasta u regiji sa 6,1 na 5,5 posto
08.01.08 Financije i gospodarstvo
EBRD odobrio kredit splitskoj Željezari
09.11.07 Statistika
EBRD: Rast hrvatskog BDP-a 5,5 posto u 2007.
01.10.07 Korisne informacije
EBRD: Previranja na financijskim tržištima pogodit će i istočnu Europu
28.09.07 Tvrtke i tržišta
Jadranka: S EBRD-om pismo namjere o ulaganju u Jadranka Hotele
14.06.07 Turizam
EBRD i IFC financiraju Štrokove Jadranske luksuzne hotele
21.05.07 Financije i gospodarstvo
EBRD zainteresiran za udio u HPB
19.12.06 Tvrtke i tržišta
EBRD kreditira Soko Štark
14.12.06 Korisne informacije
EBRD: Srbija lider JIE u gospodarskom rastu
27.11.06 Strateški savezi
EBRD: Napredak hrvatskog financijskog sektora i rast BDP-a od 4,6%
29.09.06 Izravna strana ulaganja
EBRD prihvatio ponudu Barra za dionice Plive
14.09.06 Trgovina na veliko
Gorenje najavljuje dokapitalizaciju od 26 milijuna eura
28.06.06 Trgovina na veliko
Todoriću EBRD treba zbog novih kredita
21.06.06 Izravna strana ulaganja
EBRD stekao 8,33 posto Agrokora
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa