Seniko studio
Vijesti
18.01.2011. Centar za mirenje u bankarstvu započeo s radom
Osnovan je na inicijativu samih banaka koje svojim klijentima, i građanima i poslovnim subjektima, nude novi oblik suradnje

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga banaka (HUB) osnovale su Centar za mirenje u bankarstvu pri Centru za mirenje HUP-a. Centar je s radom započeo 1. siječnja 2011. i prvi je specijalizirani Centar za mirenje, ne samo u HUP-u, nego i u Hrvatskoj.

Mirenje je postupak u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor uz pomoć treće, neutralne i nepristrane osobe - certificiranog izmiritelja. U usporedbi s klasičnim sudskim sporovima, mirenje je neusporedivo brže, jeftinije i najčešće uspije očuvati poljuljani poslovni odnos stranaka.

Centar je namijenjen rješavanju sporova iz područja bankovnih i financijskih usluga, kao i svim sporovima financijskih i kreditnih institucija. Osnovan je na inicijativu samih banaka koje svojim klijentima, i građanima i poslovnim subjektima, žele ponuditi novi oblik suradnje.

Pojedina banka primjenjivat će politiku izvansudskog rješavanja sporova u onoj mjeri koliko to bude u skladu s njezinom poslovnom politikom i unutar okvira redovnog bankovnog poslovanja.

Mirenje je moguće provesti diljem Hrvatske, u HUP-ovim regionalnim centrima (Osijek, Rijeka, Split), ali postoji mogućnost za provedbu postupka gdje god se pokaže interes za mirenjem ili se procijeni da je ono potrebno.

Posebnu obuku za vođenje postupaka u Centru za mirenje u bankarstvu prošlo je dvadesetak osoba, a osim odvjetnika i sudaca, na listi izmiritelja nalaze se i gospodarstvenici, bankari i ostali koji u okviru svoga bazičnog zvanja i zanimanja mogu razumjeti kompleksnost mogućeg spora, a osobnim i miriteljskim osobinama posebno su kvalificirani za taj posao u okviru ovoga projekta.

Tarife koje se naplaćuju za postupke mirenja regulirane su Pravilnikom o troškovima mirenja HUP-a, a sastoje se od upisne takse, troškova nagrade izmiritelja, administrativnih i ostalih troškova. Tarife ovise o vrijednosti predmeta spora, a što je vrijednost predmeta spora veća to je postupak isplativiji, jer samo jedna parnična radnja pred redovnim sudom može koštati kao cijeli postupak pred Centrom za mirenje u bankarstvu HUP-a.

Do kraja 2011. godine Centar za mirenje u bankarstvu građanima ne naplaćuje upisnu taksu, administrativni trošak i nagradu izmiriteljima s liste izmiritelja HUP-ovog Centra za mirenje u bankarstvu.

Prednosti mirenja su i troškovna prihvatljivost te fleksibilnost i brzina s obzirom da za takav postupak nisu važne pravne pozicije stranaka.

Stoga, korištenje usluga Centra za mirenje u bankarstvu može dovesti do međusobno prihvatljivijih i pravednijih rješenja, dok je sudac strogo ograničen okvirima zakona i drugih propisa ne temelju kojih sudi.
U neposrednom hrvatskom okruženju mirenje se tek razvija, ali je ono naročito razvijeno u zapadnoj Europi, posebno u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, dok je u SAD-u to dominantan način rješavanja sporova manje vrijednosti.

Povezani članci
16.05.14 Vijesti
Mirenje kao brže rješenje naspram dugotrajnih sudskih procesa
21.03.13 Vijesti
Mirenje je jasna i poželjna alternativa za rješavanje privatno pravnih sporova
12.11.12 Vijesti
Savjet HUP-a: Hrvatska ima potencijal za rast i razvoj
06.11.12 Vijesti
Započela Međunarodna konferencija o alternativnom rješavanju sporova
03.11.12 Vijesti
Konferencija o alternativnom rješavanju sporova
06.05.12 Vijesti
HGK: Završen Forum poslovanja nekretninama
01.12.11 Vijesti
Otvoreni 19. Hrvatski dani arbitraže i mirenja
29.11.11 Vijesti
Počinju 19. Hrvatski dani arbitraže i mirenja
29.05.08 Vijesti
Godina cehova - posljednji regionalni sastanak u Požegi
27.05.08 Vijesti
Prve Obrtničke sportske igre u Trogiru
03.04.08 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
25.01.08 Vijesti
HOK i HBOR potpisali Sporazum o suradnji
27.12.07 Vijesti
Dugogodišnji glavni tajnik HOK-a dr. Petar Sindičić odlazi u mirovinu
15.12.07 Vijesti
HOK: 2008. proglašena Godinom cehova
22.10.07 Vijesti
Najavljen 20. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika
29.06.07 Vijesti
Svečanom akademijom obilježen Dan HOK-a
07.05.07 Vijesti
Hrvatski obrtnici na sajmovima u Beogradu i Novom Sadu
19.04.07 Vijesti
Kako sporove riješiti brže i jeftinije
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa