Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izvoz
22.10.2006. (Tomislav Kukec) Modibit izvozi 70 posto proizvodnje
U moderno i potpuno automatizirano postrojenje uloženo je šest milijuna eura

OZALJ - Do 2010. Hrvatska će se naći u situaciji da će, kao članica EU, morati potrošiti barem 135 tisuća tona biodizela, biorazgradivog goriva, godišnje i to u sektoru transporta.

Prvo, i još uvijek jedino, hrvatsko postrojenje za preradu uljarica u ekološko gorivo i obnovljiv izvor energije, biodizel, počelo je s radom u svibnju ove godine u Ozlju, a proizvodni kapacitet mu je 20 tisuća tona godišnje.

Pa iako i sada RH ima direktivu EU o potrošnji minimalno 60 tisuća tona godišnje u transportu, što je uputa za sve zemlje u tranziciji, Modibit iz Ozlja na domaće tržište plasira tek 30 posto svoje proizvodnje, a 70 posto izvozi u Italiju i Austriju. Iz Austrije uvoze sirovinu, uljanu repicu, suncokret, soju, ricinus...

U moderno i u potpunosti automatizirano postrojenje uloženo je šest milijuna eura, a izgrađeno je u roku od jedne godine. Sposobno je preraditi sve uljane sirovine, pa čak i otpadna jestiva ulja pretvoriti u obnovljivo gorivo.

Denis Ivanov, direktor proizvodnje biodizela u Modibitu, kaže da tvrtka zasad nema planova za širenje proizvodnje, jer će trebati nekoliko godina da postrojenje postane financijski isplativo, no potiču otvaranje novih sličnih, malih postrojenja za proizvodnju biodizela koja bi regionalno pokrivala dijelove Hrvatske i opskrbljivala ju biodizelom.

Time bi se, kaže Ivanov, potaknula i poljoprivredna proizvodnja i zadržavanje stanovništva na poljoprivrednim imanjima, jer Hrvatska ima potencijala za proizvodnju sirovine za biodizel, za svoje potrebe.

- Iako u svijetu postoje megapostrojenja s godišnjim kapacitetom i više od 500 tisuća tona, Hrvatskoj takvo što ne treba. Regionalnim rasprostiranjem postrojenja došlo bi do suradnji između tvrtki i razvoja proizvodnje. Modibit nema financijskih mogućnosti razviti vlastiti sustav poljoprivredne proizvodnje, zbog čega sirovinu uvozimo.

No, s više manjih postrojenja došlo bi do poticajne atmosfere za proizvodnju sirovina - zaključuje Ivanov. Dodaje da Hrvatska godišnje troši, u sektoru transporta, 2,5 milijuna naftnih derivata godišnje.

- Direktiva je EU da bi države u tranziciji morale potrošiti barem 60 tisuća tona biodizela godišnje, a kada Hrvatska uđe u EU, ta će se brojka promijeniti na 135 tisuća tona godišnje. No, u Modibitu 70 posto izvozimo, a cijenom smo 30 lipa jeftiniji od litre Eurodizela - kaže Ivanov.

Naime, litra biodizela u Modibitu, s dostavom na adresu pravne osobe, stoji 5,50 kuna bez dodanog PDV-a. Apsurd je tim veći što bi količinu od dvadeset tisuća tona, četiri benzinske stanice s prosječnom posjećenošću u Zagrebu prodale u roku jedne godine.
No, Hrvatska s druge strane biodizel uvozi, i to kao gorivo sumnjive kvalitete, koje, kaže Ivanov, ne zadovoljava EU norme. - Radi se o manje kvalitetnijem biodizelu, ustvari metilnim smjesama dobivenim od otpadnog jestivog ulja, a ne izravnih sirovina, koje košta oko 76 eurocenta po litri, a čisti biodizel i do 85 eurocenta.

Naš biodizel potpuno je čist i udovoljava svim europskim kriterijima, a da bi ga se trošilo, potrebno je imati samo dizelski motor, bez bilo kakvih modifikacija. Troškovi proizvodnje vrlo su niski i iznose svega 26 eura po toni proizvedenog goriva, dok cijelim pogonom u jednoj smjeni mogu upravljati dvije osobe.

Zasad su kupci ozaljskog biodizela tek neka poduzeća koja ga uzimaju kao gorivo za svoje vozne parkove. Ivanov smatra da se u Hrvatskoj bez problema može prodati 500 tisuća tona godišnje, ali je potpora države za razvoj te grane energetike u potpunosti izostala.

Što je biodizel?
Biodizel je komercijalni naziv pod kojim se Metil-ester, bez dodanog mineralnoga dizelskog goriva, nalazi na tržištu tekućih goriva. To je tekuće, neotrovno nemineralno gorivo koje je u potpunosti biorazgradivo i predstavlja odličan obnovljiv izvor energije.

Može se proizvoditi iz biljnih ulja (uljane repice, soje, suncokreta, ricinusa...), recikliranog otpadnog jestivog ulja ili životinjske masti procesom transesterifikacije, odnosno reakcije ulja s metanolom u prisutnosti katalizatora.

Izvor: Jutarnji.hr

Povezani članci
14.09.10 Tvrtke i tržišta
Agrokor ulaže u obnovljive izvore energije
02.07.10 Financije i gospodarstvo
Prve hrvatske bio-elektrane
30.06.09 Financije i gospodarstvo
Vukovar: Otvorena Tvornica za proizvodnju biodizela
16.07.08 Korisne informacije
OECD: Biogoriva u konačnici preskupa i nude premalo koristi
07.07.08 Prehrambeni proizvodi
Svjetska banka: Biogoriva podigla cijene hrane 75 posto
26.05.08 Vijesti iz svijeta
Na pomolu novi spor EU i SAD-a u trgovini biogorivom
07.01.08 Prehrambeni proizvodi
Tržište zahvaćeno snažnim rastom cijena poljoprivrednih roba
24.07.07 Trgovina motornim vozilima
Dramatičan rast potrošnje biogoriva u EU
05.07.07 Korisne informacije
Potražnja za bio-gorivom mogla bi izazvati rast cijena hrane
01.06.07 Trgovina motornim vozilima
Zagreb: u promet pušteno prvih 10 autobusa na biodizel
20.04.07 Neprehrambeni proizvodi
Pogon za proizvodnju biodizela u Čepinu, vrijedan 32 milijuna eura
14.03.07 Ekologija
Do konca godine detaljnije o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora
09.03.07 Ekologija
EU dogovorila ambiciozan plan za očuvanje okoliša
03.02.07 Šira regija
EU će morati uvoziti biogorivo
26.01.07 Trgovina motornim vozilima
Slovenija će dobiti tvornicu za proizvodnju biodizela
17.12.06 Ekologija
Polančec otvorio novi pogon Agroproteinke u Sesvetskom Kraljevcu
29.11.06 Trgovina motornim vozilima
Njemačka kompanija ulaže 60 milijuna eura u pogone za biodizel
28.10.06 Neprehrambeni proizvodi
Murter: Prezentacija biodizela kao pogona za jahte
28.10.06 Neprehrambeni proizvodi
Finski Neste Oil ulaže 2 milijarde eura u proizvodnju biodizela
08.10.06 Trgovina motornim vozilima
Biodizelom do manjeg uvoza energije
30.09.06 Trgovina motornim vozilima
Zagreb osnovao povjerenstvo za biodizel
26.08.06 Trgovina motornim vozilima
Naftne kompanije sve više izdvajaju u proizvodnju biogoriva
13.07.06 Neprehrambeni proizvodi
Prva tvornica biodizela na Balkanu u Šidu
22.06.06 Neprehrambeni proizvodi
U svakom dvorištu rafinerija biodizela
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa