Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
22.12.2010. Ina utrostručila proizvodnju plina u Siriji
Prema izračunu portala Energetika.net, prihodi Ine u Siriji nakon početka proizvodnje na Centralnoj plinskoj stanici Jihar, utrostručit će se na 48 mil. dolara mjesečno

Početkom prosinca Ina je počela s testnom proizvodnjom na Centralnoj plinskoj stanici Jihar na Hayan bloku u Siriji, potvrdili su za portal Energetika.net iz Ine, prenosi Tportal. Puštanjem plinske stanice u proizvodnju omogućena je proizvodnja i LNG-a (ukapljenog prirodnog plina) te su povećani proizvodni kapaciteti plina i kapljevine.

Rast prihoda od proizvodnje plina u Siriji jedan je od glavnih aduta analitičara koji tvrde da je fer vrijednost Inine dionice znatno iznad cijene na kojoj se vodi nadmetanje između MOL-a i mirovinaca, piše Tportal. Naime, MOL je za Inine dionice ponudio 2.800 kuna putem opće ponude malim dioničarima, a mirovinski fondovi su krenuli u otkup Ininih dionica putem burze po cijeni od 2.830 kuna.

U Ini ističu da će proizvodnja plina stoga biti znatno povećana u odnosu na prethodno razdoblje, međutim, ne navode točne brojke. O povećanju proizvodnje u Siriji već je izvijestio mađarski tjednik HVG pozivajući se na informacije iz MOL-a, navodeći da će se Inina proizvodnja u Siriji 2011. utrostručiti u odnosu na ovu godinu!

András Király, direktor Ininog Međunarodnog sektora za istraživanje i proizvodnju izjavio je HVG-u da je na razini MOL grupe 3,5 posto proizvodnje ugljikovodika ove godine potjecalo iz Sirije, no taj će omjer u 2011. godini porasti na čak 10 posto. To su odlične vijesti za Inu/MOL, koji su do travnja ove godine mjesečno na Siriji ostvarivali prihode na razini 16 do 20 milijuna dolara mjesečno.

Ti prihodi će se sada utrostručiti i u najkonzervativnijoj varijanti iznosit će 48 milijuna dolara mjesečno (prema izračunu portala Energetika.net).

Iz poslovnih rezultata Ine za prvih devet mjeseci vidi se da je eksploatacija plina u Siriji porasla za 68 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a trošak proizvodnje je kontinuirano u padu i više je nego upola manji od troška proizvodnje u Sjevernom Jadranu.

Nova proizvodna jedinica svoj će puni kapacitet na bloku Hayan doseći početkom iduće godine. Iz Ine službeno navode da će se proizvodni kapaciteti postepeno povećavati, a maksimalna proizvodnja u Siriji se očekuje u 2012. godini.

U Ini kažu da će se buduća ulaganja u Siriji odnositi na održavanje proizvodnih kapaciteta. Ina je u Siriji djelatna od 1998. i do danas ima šest komercijalno uspješnih rezultata istraživanja u Bloku Hayan sa znatnim količinama nafte, plina i kondenzata. (Bankamagazin / Tportal.hr)

Povezani članci
01.04.15 Vijesti
Niže cijene plina za kućanstva
05.06.12 Tvrtke i tržišta
Deset najvećih hrvatskih kompanija
26.03.12 Financije i gospodarstvo
Sektorske analize EIZ-a i Banke "Energetika i naftna industrija"
08.02.12 Financije i gospodarstvo
Osigurane dodatne količine plina iz uvoza
28.09.11 Tvrtke i tržišta
Ina u Siriji smanjuje proizvodnju
04.08.11 Financije i gospodarstvo
Počeo uvoz prirodnog plina u RH novim interkonekcijskim plinovodom Hrvatska-Mađarska
19.07.11 Financije i gospodarstvo
Plin stigao do Dalmacije
07.06.11 Vijesti iz svijeta
IEA najavljuje zlatno doba za plin
16.12.10 Financije i gospodarstvo
Talijanski Eni novi INA-in dobavljač plina
14.12.10 Financije i gospodarstvo
Novi list: Plinski biznis Vladi ili dionice Ine Rusima
02.12.10 Financije i gospodarstvo
Večernji list: Plin ostaje u Ini i poskupljuje 13 posto?
18.11.10 Financije i gospodarstvo
Ini otvorena vrata za poskupljenje plina od 10 posto
16.09.10 Financije i gospodarstvo
Otpremnine u Ini mogle bi biti najbolje dosad
23.06.10 Financije i gospodarstvo
Ina i Mol otkrili veliko plinsko nalazište
27.03.09 Tvrtke i tržišta
Gubitak Ina Grupe 1,1 mlrd kuna
06.02.09 Financije i gospodarstvo
Gazprom najavio niže cijene za plin namijenjen Europi
03.02.09 Financije i gospodarstvo
Ina lani na plinu izgubila 2,5 mlrd kuna
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa