Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
26.10.2010. Percepcija korupcije ista kao i lani
Ocjena Hrvatske ista je kao i lani – 4,1, a jednako su ocijenjene Makedonija, Gana i Samoa, dok su u regiji bolje od hrvatske rangirane Turska i Slovačka, dok je ocjena Slovenije 6,4

Na Indeksu percepcije korupcije (IPK) Transpanency Internationala za 2010. Hrvatska je na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije) ocijenjena sa 4,1 što je ista ocjena kao i prošle godine, objavio je u utorak Transparency International Hrvatska.

Na rang ljestvici ukupno 178 zemalja koliko ih je obuhvaćeno istraživanjem, Hrvatska se nalazi na 62. mjestu, a istu ocjenu imaju od 4,1 imaju i Makedonija, Gana i Samoa.

Slovenija se nalazi na 27. mjestu rang ljestvice s ocjenom 6,4, a od zemalja šire regije bolje rangirane od Hrvatske su i Turska (4,4), Slovačka (4,3). U regiji su lošije od Hrvatske rangirane Crna Gora (3,7), Srbija (3,5) i BiH (3,2). Ali i čak četiri članice EU – Italija (3,9), Rumunjska (3,7), Bugarska (3,6) i Grčka (3,59).

Najbolje rangirane zemlje koje s ocjenom 9,3 dijele prvo mjesto rang liste su Danska, Novi Zeland i Singapur, a slijede Finska i Švedska s ocjenom 9,2.

Na dnu ljestvice su Sudan, Turkmenistan i Uzbekistan s ocjenom 1,6, zatim Irak (1,5), Afganistan i Mianmar (1,4) i konačno Somalija (1,1).

Čak tri četvrtine rangiranih zemalja ima ocjenu manju od 5, što, kako je kazao član Upravnog odbora TIH-a Nikola Kristić, pokazuje da je korupcija i dalje ozbiljan problem u svijetu.

"Hrvatski rezultat daleko je ispod zadovoljavajuće razine, a to bi bila ocjena 5", kazao je Kristić.

Indeksom percepsije korupcije ocjenjuju se sve razine rada tijela javne vlasti, a iako ovdje nije riječ o egzaktnim ocjenama koje se mogu u potpunosti uspoređivati i na temelju kojih se može tvrditi da se korupcija u nekoj zemlji povećava ili smanjuje, stagnacija sigurno nije ohrabrujuća i pokazuje da se reforme na području javne uprave i sudstva u hrvatskoj trebaju dosljednije i odlučnije provoditi, kažu u TIH-u. Inače, Hrvatska je najvišu ocjenu imala 2008. godine (4,4), a najnižu 1999. (2,9).

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović ocjenu Hrvatske nazvao je razočaravajućom i «ispod razine koju nam naša Vlada može pružiti», te kazao da ona nije zadovoljavajuća za zemlju koja želi postati članica EU.
"Ako od nogometaša uvijek očekujemo da budu svjetski prvaci, zašto od Vlade ne bismo mogli očekivati da dosljedno provodi reforme? Razloga za ovakvu ocjenu ima i previše – primjerice kod nas je na snazi Zakon o golf igralištima koji je leglo korupcije i koji nijedna uređena država ne može imati jer on omogućava diskrecijsko odlučivanje i može upropastiti rad na suzbijanju korupcije. Tu je i način izdavanja građevinskih dozvola u Zagrebu i mijenjanje odluka gradske skupštine na putu do njihova objavljivanja, mijenjanje odredbi vezanih za prostorne planove da bi se pogodovalo investitorima. Zbog svega toga IPK ne može biti bolji i rizik od korupcije se ne smanjuje. Među razlozima zašto ocjena Hrvatske nije još lošija su što se ipak mijenja Zakon o sprečavanju sukoba interesa, i legislativa vezana za kazneni postupak, a radi se i na pravosudnoj akademiji.

Indeks percepcije korupcija bazira se na analizi pravnog okvira i nadamo se da će rad Vlade na izmjeni zakonodavnog okvira i dosljednoj primjeni zakona, kao i provođenje reformi u budućnosti rezultirati boljom ocjenom Hrvatske. Dobra prilika za to je mijenjanje Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o financiranju političkih stranaka", poručio je Petrović

Član Upravnog odbora TIH-a Don Markušić kazao je da su istraživanja pokazala da rast indeksa kojim je ocijenjena neka zemlja za 1 bod rezultira povećanim priljevom stranog kapitala od 0,5 posto BDP-a i rastom prosječnog prihoda od čak 4 posto.

Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala najopsežnije je svjetsko ispitivanje percepcije korupcije, provodi se od 1995., rezultati indeksa sastavljeni su na temelju ukupno 13 ispitivanja 10 nezavisnih ustanova, a ispitanici su poslovni ljudi i analitičari.

Hrvatska je bila obuhvaćena s ukupno osam istraživanja, uz raspon ocjena od 3,4 do 5,2. Pri ocjenjivanju korištena su istraživanja za 2010. koja su proveli Economist Intelligence Unit (ocjena 5,1), nevladina udruga Freedom House (3,8), Global Insights (bivši Svjetski centar za istraživanje tržišta - World Market Research Centre) (4,7), Indeks transformacija zaklade Bertelsman (Bertelsman Transformation Index) (5,2), Svjetski izvještaj o konkurentnosti Instituta za razvoj upravljanja (Institute for Management Development) (3,6) i Globalni izvještaj o konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum) (3,4). Od izvještaja za 2009. godinu korišten je Globalni izvještaj o konkurentnosti (3,4) te Svjetski izvještaj o konkurentnosti Instituta za razvoj upravljanja (3,6).


Istraživanja su mahom provođena od sredine 2008. do sredine 2010. godine, a kod većine istraživanja ocjenjuje se koliko sam pravni okvir u nekoj zemlji onemogućava korupciju, a kod nekih se uzima u obzir koliko su pregledni i transparentni procesi izdavanja dokumenata u tijelima javne vlasti.

Pojedini skandali imaju malo utjecaja na indeks. (Bankamagazin)

Povezani članci
07.05.13 Financije i gospodarstvo
Ernst & Young: Po percepcije korupcije u gospodarstvu Slovenija i Hrvatska na europskom vrhu
13.04.12 Vijesti iz svijeta
Korupcija u Italiji izvan kontrole
17.03.12 Vijesti iz svijeta
Korupcija će Njemačku koštati 250 milijardi eura
28.09.10 Financije i gospodarstvo
Najkorumpiranije Češka i Slovačka
10.12.09 Vijesti iz svijeta
Izvješće FBI-ja: Korupcija će uništiti Ameriku
17.11.09 Financije i gospodarstvo
TIH: Po percepciji korupcije Hrvatska lošija nego lani
21.10.09 Financije i gospodarstvo
Korupcija: Pametnome previše
20.04.09 Financije i gospodarstvo
HEP pod istragom
15.04.09 Financije i gospodarstvo
GfK: Korupcija sve manje brine Hrvate
13.03.09 Financije i gospodarstvo
Otkrivena porezna prijevara teška 12,4 mil. kuna
28.01.09 Financije i gospodarstvo
Za mito i provizije 6 mlrd. kuna
22.10.08 Financije i gospodarstvo
Info dan za lokalnu samoupravu i partnere
24.09.08 Strateški savezi
Swoboda: Hrvatska kasni u pregovorima s EU
18.09.08 Više i visoke škole (državne)
Akcija Indeks: Priveden 21 profesor i 10 pomagača
11.06.08 Korisne informacije
Korupcija: Broj prijava raste, broj optužbi pada
19.05.08 Vijesti iz regije
Bugarska i Rumunjska suočene sa sankcijama EU radi korupcije
28.04.08 Strateški savezi
EU ponovo upozorava: Pravosuđe, reforma javne uprave i korupcija glavni problemi
13.03.08 Financije i gospodarstvo
Eukonomist: Korumpiranost najveća mana javne uprave
06.12.07 Korisne informacije
TI: U Hrvatskoj pravosuđe najkorumpiranije
28.11.07 Korisne informacije
Moody's: Korupcija u Hrvatskoj ostaje ključni problem
04.10.07 Korisne informacije
Korupcija: Muškarci skloniji podmićivanju
27.09.07 Tvrtke i tržišta
Siemens istražuje 1,6 mlrd eura transakcija zbog sumnji na mito
26.09.07 Statistika
Hrvatska nikad bolja u istraživanjima o korupciji
02.06.07 Vijesti
Hrvatska zbog korupcije gubi 6 milijardi kuna godišnje
17.01.07 Vijesti
Hrvatska pala u kategoriju 'uglavnom neslobodnih' ekonomija
06.11.06 Statistika
Transparency International: Indeks korupcije u RH isti kao lani
26.07.06 Strateški savezi
Svjetska banka: RH postigla značajan napredak u borbi protiv korupcije
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa