Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
16.09.2010. Porez za megane oko 500 kuna, a za mercedes i do 10.000 kuna
Novim modelom sa dvije stope vlada udara na džepove imućnijih građana, vlasnika skupih pokretnina

Vlasnici automobila i brodica manje vrijednosti ne moraju strahovati da će promjenom načina godišnjeg oporezivanja njihovih pokretnina, koji će stupiti na snagu od 1. siječnja iduće godine, morati plaćati puno veći porez od onoga koji plaćaju prema sadašnjem modelu.

Kako smo neslužbeno uspjeli doznati, prilikom izrade nacrta zakona o novom obračunu poreza na vikendice, automobile, plovila i letjelice u Vladi će voditi računa o tome da dodatno ne “stradaju“ vlasnici automobila u vrijednosti od 12 tisuća do 15 tisuća eura i brodica u vrijednosti do pedesetak tisuća kuna.

Naime, novim načinom obračuna poreza više se neće gledati snaga motora i druge „fizičke“ odlike pokretnina i vikendica, nego će se porez odrediti na temelju njihove vrijednosti.

Iako je Ivan Šuker, ministar financija, nedavno kazao da će novi model poreza imati samo jednu stopu, čini se kako je HDZ ipak odlučio da u izbornoj godini ne bi bilo pametno provoditi socijalno nepopularne poteze.

Stoga se sada, doznajemo, ipak radi na obračunu sa dvije stope poreza, tako da će se pokretnine s manjom vrijednosti oporezivati s jednom stopom, a one vrednije, koje će dobiti status luksuzne robe, imat će veću stopu godišnjeg poreza.

Podsjetimo, do sada se godišnji porez na automobile i motocikle plaćao u odnosu na snagu i starost, i to u granicama od 200 do 1500 kuna za automobile, te 50 do 1200 kuna za motocikle.

Tako se sada na automobile tipa opel astra i renault megane snage 1400 kubika (čija se cijena kreće oko 13 tisuća eura) plaća godišnji porez od oko 450 kuna, a novim modelom poreza bi se ta cifra možda povećala za stotinjak kuna, s tim da bi porez padao kako s godinama pada vrijednost automobila.
No, mnogo više bi se plaćao godišnji porez na automobile iznad 15 tisuća eura, što bi moglo iznositi i do 10 tisuća kuna. Porez na plovila sada se plaća u rasponu od 100 do pet tisuća kuna, s obzirom na dužinu plovila, snagu motora i posjedovanje kabine. Prema tome, vlasnik brodice prosječne dužine od četiri metra plaća nešto preko 100 kuna godišnjeg poreza, a taj bi godišnji porez možda mogao biti povećan za nekoliko desetaka kuna.

Ali će zato vlasnici brodica skupljih od 50 tisuća kuna imati puno veću stopu poreza nego do sada, te bi godišnji porez na najveće jahte mogao dosegnuti i do 20 tisuća kuna.

U sklopu razmišljanja o uvođenju dvije, umjesto jedne stope godišnjih poreza na plovila i automobile, možda će u HDZ-u i Vladi, iako nam to nije potvrđeno, promijeniti i stav prema oporezivanju vikendica, pa će u novom 'duhu' možda i vikendice zahvatiti dvije stope.

Sukladno tome bi, na primjer, vikendice vrijednosti do 50 tisuća eura bile oporezovane manjom stopom na osnovu koje bi godišnji porez bio blago veći od sadašnjeg, ali bi stoga vlasnici vikendica vrednijih od 50 tisuća eura plaćali najmanje deset puta veći porez od sadašnjih pet do 15 kuna po kvadratu.

Iz Vlade su najavili kako će prijedlog novog obračuna poreza na vikendice, automobile, plovila i letjelice u saborsku proceduru uputiti tijekom listopada. (Slobodna Dalmacija)

Povezani članci
27.08.12 Financije i gospodarstvo
DW: Hrvatski harač bez koristi
20.08.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Od siječnja porez na imovinu
17.02.12 Financije i gospodarstvo
Sabor usvojio Vladin paket poreznih zakona
30.01.12 Seminari, konferencije
Stručnjaci za održiv i pravedan porezni sustav
27.12.11 Financije i gospodarstvo
HNB predložio Milanoviću dizanje PDV-a i trošarina
11.01.11 Financije i gospodarstvo
Josipović: Nužne promjene minimalnih plaća
06.10.10 Financije i gospodarstvo
KPMG: Hrvatska ima najviše kombinirane stope davanja
23.08.10 Financije i gospodarstvo
Ribić: Vlada mora oporezovati banke umjesto da ponovno optereti građane
05.07.10 Financije i gospodarstvo
Analitičari: Novi porezi štetni
15.06.10 Financije i gospodarstvo
Šuker: Porez na imovinu tiče se vikendica, automobila i plovila
12.06.10 Financije i gospodarstvo
VL: Od jeseni veći porez na kuće za odmor, jahte i automobile
11.06.10 Financije i gospodarstvo
Vlada najavila uvođenje poreza na imovinu do kraja godine
20.04.10 Financije i gospodarstvo
Šuker: Nove stope poreza na dohodak i ukidanje olakšica od 1. srpnja
20.04.10 Financije i gospodarstvo
Nema cjelovite porezne reforme
13.06.08 Korisne informacije
Danas je Dan porezne slobode u Hrvatskoj
03.07.07 Strateški savezi
Potpisan ugovor o zajmu Svjetske banke za projekt modernizacije Porezne uprave
26.06.07 Šira regija
Povećano porezno opterećenje u EU i eurozoni u 2005.
07.09.06 Trgovina motornim vozilima
EU zakonodavci podržali jedinstveni sustav oporezivanja vozila
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa