Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
19.07.2010. Poslovni dnevnik: Agrokor sprema preuzimanje Carnexa?
Vojvođanske vlasti, navodno, nagovaraju Ivicu Todorića da preuzme 29. novembar, Carnex ili Servo Mihalj, piše Poslovni dnevnik

Opovrgavanje Ivice Todorića da od investicijskog fonda Salford ne kupuje Imlek, najveću mljekaru u Srbiji, samo će privremeno smiriti uzburkale strasti tamošnje javnosti što još jedna tvrtka završava u stranom vlasništvu. Naime, gotovo paralelno otvorila se nova investicijska priča u kojoj glavnu rolu opet ima Todorić.

Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje da je Todorić više zainteresiran za preuzimanje tvrtke Carnex, jedne od najpoznatijih klaonica u Srbiji, smještene u Vrbasu.

Prema tom izvoru, najveći hrvatski poslodavac već je angažirao konzultantsku tvrtku KPMG koja provjerava stanje u poslovnim knjigama Carnexa kako bi Todorić složio svoju financijsku ponudu.

Na izravan upit kupuju li Carnex Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica u Agrokoru u petak je za Poslovni dnevnik najprije kratko kazala "samo istražujemo" a potom ipak otkrila da su imali kontakte s aktualnim vlasnicima Carnexa.

Planovi na duge staze

Puljić je dodala da Pokrajinska Vlada (Vojvodine) Agrokoru nudi neka preuzme još dvije posrnule kompanije. To su 'Servo Mihalj' iz Zrenjanina koji je u bivšoj Jugoslaviji bio najveći poljoprivredni kombinat i mesna industrija '29 novembar' iz Subotice.

Subotička tvrtka završila je u stečaju još 1999. a kombinat iz Zrenjanina krajem 2002. U međuvremenu su više puta (pre)prodavane no nitko od kupaca nije se dugo zadržao niti je investirao.

Iako Puljić nije bila pripravna kazati koji detalj više, samo je podsjetila da je dosadašnji investicijski ciklus Agrokora vrijedan 450 milijuna eura najbolja legitimacija koncerna o dugoročnim namjerama na susjednom tržištu, izgledno je da bi Carnex mogao biti sljedeći Todorićev trofej.

Naime, vlasnik tvrtke je društvo za upravljanje investicijskim fondovima Ashmore iz Londona koje je Carnex preuzelo 2006. otkupivši 92 posto dionica za nepoznatu cijenu.

Za razliku od prethodnog vlasnika, investicijskog fonda Midland Resources koji je 51,36 posto dionica 2003. platio 14 milijuna eura, ali nije investirao pa je Carnex izgubio tržišnu utakmicu, Londončani su angažiranjem Irca Hugha McReynoldsa pokrenuli velike investicije. Stabilizirali su proizvodnju, pokrenuli izvoz te riješili i mnoge ekološke probleme.
Bez carina u Rusiju

Carnex ispunjava zahtjeve standarda ISO9001 i HACCP a još 2001. ishodovao je i certifikat GOST koji joj je otvorio tržište Rusije, na kojem za srpske tvrtke nema carina.

Na tom je tragu nedvojbeno i upravo otvorena farma u Futogu s godišnjim tovom 2000 grla junadi koja je vjerojatno prethodnica i poveznica budućih velikih planova koji će Todorića u mesnom segmentu pretvoriti u jakog regionalnog igrača. (Bankamagazin)

Povezani članci
09.05.13 Tvrtke i tržišta
Agrokor u 2013. planira najmanje milijardu kuna ulaganja
20.10.12 Tvrtke i tržišta
Agrokor zadovoljan poslovanjem u Srbiji
22.09.12 Tvrtke i tržišta
Agrokor u Srbiji očekuje prihod od 800 milijuna eura
20.09.12 Tvrtke i tržišta
Agrokor očekuje ove godine rast prihoda za pet posto
31.08.12 Uvoz
U Hrvatsku na jesen stižu nove srpske prehrambene i kemijske tvrtke
08.05.12 Tvrtke i tržišta
Kako je Agrokor probio led u osvajanju srpske prehrambene industrije
06.03.12 Tvrtke i tržišta
Agrokor će investirati 100 milijuna eura u Srbiji
23.01.12 Uvoz
B92: Srbija ostvarila prvi suficit s RH od 2001.
09.09.11 Vijesti iz regije
Srbija se "otvara" za hrvatsku robu
28.04.11 Tvrtke i tržišta
Agrokor u Srbiji ima imovinu vrijednu 700 mil. eura
10.09.10 Tvrtke i tržišta
Agrokor konsolidira vlasništvo u svojim tvrtkama
19.07.10 Tvrtke i tržišta
Agrokor ne kupuje srbijanski Carnex
15.07.10 Tvrtke i tržišta
Agrokor: Ne pregovaramo o kupnji beogradske mljekare
14.07.10 Tvrtke i tržišta
Press: Agrokor kupuje beogradski Imlek
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa