Potrošači
Seniko studio
Vijesti
08.10.2006. (Bernard Ivezić) HAT snizio cijene auditex usluga od 15 do 57 posto
Po regulaciji tržišta audiotexa može se zaključiti kako će HAT ubuduće nadzirati fiksne i mobilne TK, kaže Ž. Markota, direktor najveće audiotex tvrtke u Hrvatskoj

Gašper Gaćina znatno je poboljšao tržišne uvjete za stotinjak hrvatskih audiotex tvrtki. Predsjednik Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT) naredio je T-Mobileu i Vipnetu da spuste veleprodajne cijene audiotex usluga od 15 do 57 posto, odnosno da ih izjednače s cijenama koje za te usluge naplaćuje T-Com.

Pojam audiotex stručni je naziv za usluge s dodatnom vrijednošću među kojima su najpoznatije usluge putem 060 brojeva. “Posljednjih dana na HTV-u se vrte reklame u kojima se audiotex usluge na mobitelima odjednom naplaćuju dvostruko više. Mi nismo povećali cijene pa jedino mogu zaključiti da su to učinili mobilni operatori.

To je dvostruka šteta - direktno za naše korisnike i posredno za Markot.tel. Kako je nakon mobilnih operatora cijene nakanio povisiti i T-Com, HAT-ova odluka je srećom presjekla taj trend”, izjavio je za Poslovni dnevnik Željko Markota, direktor Markot.tela, najveće audiotex tvrtke u Hrvatskoj.

TK prognoza
On pojašnjava da su u lipnju mobilni operatori sa znatnijom tržišnom snagom izmijenili Standardne ponude. Za tvrtke poput Markot.tela to je značilo da će im troškovi poslovanja porasti od 15 do 57 posto. Međutim, T-Mobile i Vipnet nisu odmah počeli primjenjivati nove cijene. Prema Markoti, takvi su tržišni uvjeti nastupili u posljednjih desetak dana, a sada je to presjekao tržišni regulator.

Ova HAT-ova odluka zanimljiva je i stoga što je audiotex segment TK tržišta koji je prvi u cijelosti liberaliziran pa se na temelju njegove regulacije može iščitavati kako će tržišni regulator u budućnosti nadzirati ostale segmente fiksnih i mobilnih TK.

“Naše je iskustvo da je tržišni regulator nemoćan, a operatori sa znatnom tržišnom snagom zloupotrebljavaju svoj položaj. Konkretno Markot.tel neke sporove zbog kršenja svojih zakonskih prava vodi već 14 godina i to bezuspješno. Znam da su telekomi u pravilu velike tvrtke. No, oko stotinjak hrvatskih tvrtki bavi se audiotex uslugama, a primjerice samo Markot.tel ima četrdesetak zaposlenih. K tome, audiotex tvrtke predvodnice su liberalizacije TK pa je postupanje s njima primjer kako će se postupati i s ostalim tržišnim igračima”, kaže Markota.
Iskustvo iz Unije
Tu prognozu direktora najveće audiotex tvrtke u našoj zemlji zasigurno ne bi volio čuti niti jedan novi telekom. Markota je, naime, uvjeren je da T-HT i Vipnet sustavno guše razvoj konkurencije koristeći znanja koja su prikupili u EU. “Prva akumulacija privatnog kapitala u TK na području Unije odigrala se upravo u segmentu audiotex usluga.

Naime, on je prvi liberaliziran. Rezultat je bio snažan priljev privatnog kapitala koji se koristio za veće projekte u fiksnim i mobilnim TK. U Hrvatskoj danas više ne razmišljam o takvim projektima. Međutim, TK divovi znaju da je audiotex lukrativno područje pa em nude vlastite audiotex usluge, em nam povećavaju troškove poslovanja”, zaključio je Markota.

Izvor: Poslovni.hr

Povezani članci
21.05.08 Financije i gospodarstvo
Preko 16 mil kuna poticaja za širokopojasni internet dobilo deset tvrtki
04.03.08 Tvrtke i tržišta
HAT: Sedam tvrtki traži poticaje za broadband
07.02.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija vrijedno 14,2 milijarde kuna
31.01.08 Financije i gospodarstvo
Kalmeta: Zahvaljujući konkurenciji cijene u mobilnoj telefoniji pale 22%
30.01.08 Inspekcijske službe
HAT naložila HT-u da još ne započinje s MAXphone uslugom
04.01.08 Trgovina motornim vozilima
Pad prodaje automobila na njemačkom tržištu
06.12.06 Vijesti
Mudrinić: Za mjesec dana znat će se vlasnik DTK
11.10.06 Inspekcijske službe
HAT o korištenju zajedničke DTK infrastrukture
03.10.06 Vijesti
HAT smanjio cijene korištenja DTK za 30 posto
01.10.06 Vijesti
HAT nadležan za TK infrastrukturu
29.09.06 Korisne informacije
HAT preuzima odgovornost za uporabu TK infrastrukture
02.09.06 Korisne informacije
Nužno propisati uvjete i pravila
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa