Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
07.06.2010. Neslužbeni rezultati: Slovenci za arbitražni sporazum
Prema prvim neslužbenim rezultatima, 51,48 posto birača glasovalo je za arbitražni sporazum s Hrvatskom, a 48,52 protiv. Najveći odaziv bio je u Kranju. Na izbore je izašlo 32,83 posto građana s pravom glasa

U Sloveniji je u nedjelju održan referendum na kojemu su građani odlučivali o potvrdi ili odbacivanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

Prema prvim neslužbenim rezultatima, nakon prebrojenih 720.723 glasačkih listića, 51,48 posto birača glasovalo je za arbitražni sporazum, a 48,52 protiv. Najveći odaziv bio je u Kranju. Prema neslužbenim podacima, na izbore je izašlo 32,83 posto građana s pravom glasa, piše HRT.

I većina glasača koji su glasovali prijevremeno odlučili su za arbitražni sporazum. Riječ je o 3,7 posto od ukupnog broja od 1,7 milijuna glasača.

Prema informacijama koje je objavila Slovenska televizija od prijevremeno predanih glasova na referendumu 66,17 posto je glasovalo za arbitražni sporazum, a 33,83 posto protiv.

Danilo Tuerk, predsjednik države je rekao kako je ishod referenduma važan korak naprijed u rješavanju graničnog spora između Slovenije i Hrvatske.

Slovenija je potvrdila svoju predanost arbitraži kao najboljem načinu rješavanja spora. Već sutra ćemo početi pripremati argumente koji će biti podneseni arbitražnim sucima te se nadamo da će donijeti poštenu odluku temeljenu na pravu i pravdi, istaknuo je Tuerk.

Premijer Borut Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da će moguća potvrda arbitražnog sporazuma biti potvrda zrelosti slovenskih birača i pozitivan signal Slovenije Hrvatskoj i cijeloj regiji.

Pahor je zahvalio biračima na odazivu na referendum i rekao da je i dalje uvjeren u snagu slovenskih argumenata za arbitražni način za rješenje spora.

Ako bi se pokazalo da je na referendumu arbitražni sporazum odbijen, Pahor je rekao da ne vidi alternativu. Potvrdio je da je u nedjelju o referendumu u Sloveniji razgovarao i s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Janša izjavio je evidentno razočaran privremenim rezultatima da njegova stranka i oporba neće glasovati pozitivno prilikom ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom ako granično pitanje ne bude riješeno, te da bi arbitražni postupak u slučaju da do njega dođe zato trebalo ubrzati kako bi odluka arbitraže bila poznata u roku od godinu dana.

Kampanja za referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom odavno se pretvorio u žestoki obračun slovenske vlasti i oporbe. U kampanji je oporba tvrdila da će arbitražnim sporazumom Slovenija još više izgubiti, posebno u Savudrijskoj vali, te da neće dobiti dodir s međunarodnim morem. (Bankamagazin, HRT)

Povezani članci
01.06.11 Financije i gospodarstvo
Otvoreni prostori Poslovnog kluba slovensko-hrvatskih gospodarstvenika
14.06.10 Financije i gospodarstvo
Rohatinski za JL: Ako je važan EU, dug NLB-a može vratiti i naša Vlada
14.06.10 Financije i gospodarstvo
Žbogar: Nećemo blokirati pregovore
12.06.10 Financije i gospodarstvo
Kosor vjeruje Pahoru da neće biti blokade pregovora
13.01.10 Financije i gospodarstvo
Susret Kosor - Pahor: Zimska idila u četiri oka
04.11.09 Financije i gospodarstvo
Pahor i Kosor potpisali Sporazum o arbitraži
26.10.09 Financije i gospodarstvo
Pahor i Kosor: Ne želimo se prevesti žedni preko vode
26.11.07 Izravna strana ulaganja
Slovenija u Srbiju uložila oko 800 milijuna eura
24.09.07 Strateški savezi
Delo: Hrvatska i Slovenija važni gospodarski partneri
12.09.07 Vijesti
JMZV: Gospodarski odnosi Hrvatske i Slovenije su dobri
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa