Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
21.05.2010. Euro: Bliži li se kraj krize
Njemačke prijetnje fiskalno neodgovornim članicama da bi ih ostali mogli izbaciti iz eurozone na duži bi rok mogle zadati udarac i samoj Njemačkoj koja je, koliko god to u postojećim uvjetima paradoksalno zvučalo, jedan od najvećih dobitnika procesa stvaranja vlastite valute

Nakon što je sredinom svibnja potonuo na najnižu razinu prema američkom dolaru u posljednje četiri godine, 1,2145 USD, a prema košarici valuta u posljednjih mjesec dana ostvario i najveći pad (8 %) od studenog 2000., kriza eura ipak je počela popuštati.

Iako je za većinu kasnosvibanjski oporavak eura posljedica odluke EU o rekordnom 750 milijardi eura vrijednom paketu pomoći Grčkoj i ostalim financijski ugroženim članicama eurozone, nejasnoće oko njegove primjene i moguće negativne posljedice na oporavak još uvijek daju kratkoročni karakter i produžuju neizvjesnost oko opstanka eura.

Svibanjska kriza eura ukazala je ipak da osim fiskalno slabije odgovornih zemalja eurozone svoj doprinos opstanku zajedničke valute moraju dati i politički i ekonomski najsnažnije članice, čije su razmirice oko načina pomoći Grčkoj u velikoj mjeri pridonijele padu povjerenja u euro.

Plan pomoći bez detalja

Činjenica je da je snažan pad eura prema košarici valuta dokaz potpunog ulagačkog gubitka povjerenja u zajedničku europsku valutu i dodatni argument tvrdnjama da iza pada eura nisu stajale samo aktivnosti hedge fondova i nekih utjecajnih špekulanata već duboka kriza i nedostatak zajedničke strategije unutar eurozone.

Zbog nedostatka strategije euro je potonuo prema dolaru i oslabio prema košarici valuta punih 10 dana nakon što su europski čelnici, uključujući i lidere zemalja koje nisu dio eurozone, dogovorili dosad rekordni paket pomoći za ugrožene članice.

Doduše, u ukupnom iznosu 250 milijardi eura trebalo bi stići iz MMF-a,, a 60 milijardi eura od prodaje obveznica članica Europske unije, što djelimično umanjuje izloženost, ali i ukazuje na spremnost čelnika eurozone ne samo da riješe problem Grčke, već i postignu dugoročni dogovor o pravilima u fiskalnoj sferi i obvezama koje članica mora ispoštovati kada prekrši taj dogovor.

Osnovna pravila sadržana su već i u Paktu o stabilnosti i rastu (fiskalni deficit do 3 % BDP-a, a javni dug do 60 % BDP-a), ali nekim članicama eurozone (Francuska, Portugal, Irska) nije uspjelo održavati stabilne državne financije čak niti u uvjetima uzlaznog trenda svjetskog gospodarstva.

Pad ulagačkog povjerenja u euro u svibnju povezuje se s tri razloga. Prvo, planu pomoći ugroženim članicama nedostaju detalji i vremenski okvir.

Ostalo je npr.nepoznato hoće li se novac prikupiti unaprijed ili tek kada ga neka članica zatraži, te kolike će se kamatne stope primjenjivati . Neizvjesna je i uloga MMF-a, koji također nije iznio precizan plan mogućih uplata.
Prevrtljivi Trichet

Drugi razlog svakako je sumnja u gubitak neovisnosti Europske središnje banke (ECB) čiji je čelnik Jean Claude Trichet tijekom svibnja nekoliko puta uhvaćen u davanju potpuno kontradiktornih izjava.

Samo četiri dana prije objave paketa pomoći Trichet je nedvosmisleno odbio mogućnost da vijeće ECB-a razmatra mogućnost otkupa državnih obveznica ugroženih zemalja, da bi ta ideja postala jednim od ključnih djelova programa objavljenog četiri dana kasnije.

Pored toga, ideja otkupa državnih obveznica zemalja članica odbijena je još u ožujku prošle godine, kada su slične mjere već počele primjenjivati sve značajnije razvijene zemlje, a sumnje u političke pritiske i mogući gubitak neovisnosti ECB-a pojačane su i prvotnim Tricheovim otporom uključivanju MMF-a, kojem je tek nekoliko tjedana kasnije upućena zahvala za sudjelovanje.

Treći razlog svakako je strah da će korisnici programa pomoći to shvatiti kao trajni program financiranja fiskalnih propusta i da neće biti motivirani ispoštovati preuzete obaveze.

Iako ogroman u globalnim okvirima, paket pomoći mogao bi se vrlo brzo potrošiti, jer samo do kraja 2012. Španjolska treba 448 mlrd eura, Grčka 158 milijardi, Portugal 70 milijardi, a Irska 69 milijardi.

U slučaju da ulagači odbiju refinancirati dugove tih zemalja, paket pomoći potrošiti će se za samo dvije godine.

Konačno, Europljanima možda i najbolnija činjenica je da je dogovor o paketu pomoći ugroženim članicama eurozone postignut tek na nagovor američkog predsjednika Obame, koji je u noći prije izglasavanja paketa telefonski upozorio francuskog predsjednika Sarkozyja i posebice njemačku kancelarku Merkel na nužnost hitne odluke.

Potreba uključivanja američkog predsjednika potvrda je očitog nesuglasja među gospodarskim predvodnicima Europske unije.

Zbog njemačkog oklijevanja u donošenju odluke o sudjelovanju u paketu pomoći francuski predsjednik Sarkozy navodno je čak zaprijetio povlačenjem Francuske iz eurozone, što je ulagačima u euro dodatno povećalo ionako visoke ulagačke rizike.

Donošenjem svibanjskog paketa euro je ipak spašen iako je ostala upitna njegova dugoročna stabilnost. Na dugi rok stabilnost eura ovisiti će prvenstveno o spremnosti fiskalno manje odgovornih zemalja da provedu strukturne reforme, ali i spremnosti najsnažnijih da u većoj mjeri pomognu stvaranju ravnoteže unutar eurozone.

Trenutno najugroženije zemlje, Grčka, Portugal, Španjolska i Irska izuzetno su ovisne o stranom kapitalu , zbog čega su Portugal i Grčka, osim fiskalnog, prošle godine uronile i u duboke deficite u bilanci tekućih transakcija (u slučaju Portugala neto vanjski dug je 112 % BDP-a).

Ovisnost o stranom kapitalu posljedica je njihove niske izvozne konkurentnosti i ovisnosti o domaćoj potražnji, zbog čega bi dugoročno rješenje trebalo uključivati uvođenje viših poreza na domaću potrošnju uz istovremeno smanjivanje doprinosa kod zapošljavanja.
Zaostajanje za SAD-om i Azijom

S druge strane, zemlje poput Njemačke, Belgije ili Finske bi se trebala više okrenuti potrošnji i smanjiti ovisnost o izvozu.

Njemačke prijetnje fiskalno neodgovornim članicama da bi ih ostali mogli izbaciti iz eurozone na duži bi rok mogle zadati udarac i samoj Njemačkoj koja je, koliko god to u postojećim uvjetima paradoksalno zvučalo, jedan od najvećih dobitnika procesa stvaranja vlastite valute.

Naime, za razliku od razdoblja prije eura, kada su južne članice eurozone konstantno zaostajanje u izvoznoj konkurentnosti u odnosu na članice sa sjevera mogle nadoknaditi povremenim devalvacijama nacionalnih valuta, uvođenje eura tu je mogućnost ukinulo.

Upravo zbog visoke izvozne konkurentnosti Njemačka je od uvođenja eura ostvarivala stalni rast izvoza unutar eurozone i u konačnici suficit u bilanci tekućih transakcija, koji je u postotku BDP-a čak nadmašio kineski, zbog kojeg američka vlada već mjesecima pritišće vlasti u Pekingu da dozvole jačanje juana.

Zemlje poput Njemačke, a u manjoj mjeri i Nizozemske, Danske i Austrije mogle bi pridonijeti većoj ravnoteži unutar eurozone kroz poticanje domaće potrošnje, kojom bi se umanjili viškovi koje te zemlje generiraju kroz izvoz.

Svibanjska kriza eura u tom bi pogledu mogla ostaviti i pozitivan učinak na ukupno gospodarstvo eurozone, jer bi trebala ubrzati promjene zbog kojih je, unatoč jakom euru, posljednjih godina zaostajala u stopi gospodarskog rasta za SAD-om i većinom azijskih zemalja. (Bankamagazin)

Povezani članci
14.08.13 Financije i gospodarstvo
Europsko gospodarstvo izašlo iz dosad najduže recesije
17.01.13 Istraživanja
Svjetska banka nam za ovu godinu prognozira rast od 0,8%
04.01.13 Europska unija
Recesija u eurozoni vjerojatno dotaknula dno krajem 2012.
06.12.12 Šira regija
Trgovina spriječila dublju recesiju u eurozoni
15.11.12 Vijesti iz svijeta
Eurozona kliznula u recesiju
03.08.12 Vijesti iz svijeta
MMF: Eurozona nije dovoljno učinila za zaustavljanje dužničke krize
06.07.12 Vijesti iz svijeta
Moody's: Dogovor eurozone učinkovit, ali skup
18.06.12 Vijesti iz svijeta
Nakon grčkih izbora svjetske burze i euro rastu
06.06.12 Vijesti iz svijeta
Izvoz spasio eurozonu od recesije u prvom tromjesečju
30.05.12 Vijesti iz svijeta
Povjerenje u eurozoni najniže u 2 i pol godine
30.04.12 Vijesti iz svijeta
EU priprema "Marshallov plan"
12.04.12 Financije i gospodarstvo
Eurozona 2012.: Prvi koraci na putu prema oporavku
04.04.12 Vijesti iz svijeta
Eurozona će ubrzo izaći iz recesije
06.03.12 Vijesti iz svijeta
Grčki bankrot koštao bi eurozonu 1.000 milijardi eura
02.03.12 Šira regija
EU: Potpisan sporazum o fiskalnoj stabilnosti
10.02.12 Vijesti iz svijeta
Ministri eurozone postavili nove uvjete Grčkoj
09.02.12 Vijesti iz svijeta
Grci postigli dogovor oko većine stavaka
31.01.12 Financije i gospodarstvo
Milanović iznenadio: RH će primjenjivati odredbe fiskalnog pakta
11.01.12 Vijesti iz svijeta
McKinsey: Zajednička valuta eurozoni u 2011. donijela 332 mlrd eura
03.01.12 Vijesti iz svijeta
CEBR: Crne prognoze za 2012.
16.12.11 Vijesti iz svijeta
Lagarde: Mračni izgledi u svijetu, Europa treba pomoć
25.11.11 Vijesti iz svijeta
Deutsche Welle: Euro obveznice - čudotvorni lijek ili srljanje u propast?
21.11.11 Vijesti iz svijeta
Postignut dogovor oko proračuna EU-a
04.11.11 Vijesti iz svijeta
Italija prihvaća monitoring MMF-a i EU-a
04.11.11 Vijesti iz svijeta
Deutsche Welle: Kako izaći iz eurozone?
27.10.11 Vijesti iz svijeta
EU dogovorila dokapitalizaciju banaka
12.10.11 Vijesti iz regije
Slovački parlament protiv eurozone - vlada izgubila povjerenje
30.09.11 Vijesti iz svijeta
Deutsche Bank probila led u zaduživanju banaka eurozone
19.09.11 Vijesti iz svijeta
ECB: Moguća je nova recesija
16.09.11 Vijesti iz svijeta
Deutsche Welle: Ako propadne euro propada i EU?
07.09.11 Vijesti iz svijeta
Odlučujuća bitka za spas eura vodi se u Italiji?
18.08.11 Vijesti iz svijeta
Morgan Stanley: Svjetsko gospodarstvo blizu recesije
17.08.11 Vijesti iz svijeta
Merkel i Sarkozy za gospodarsku vladu eurozone
16.08.11 Vijesti iz svijeta
Soros: Grčka i Portugal trebaju napustiti eurozonu
16.08.11 Vijesti iz svijeta
ECB kupila rekordan iznos obveznica eurozone
10.08.11 Vijesti iz svijeta
ECB u financijski sustav ubrizgao 50 milijardi eura
08.08.11 Vijesti iz svijeta
Eurozona: Nema oporavka bez rasta industrije
02.08.11 Šira regija
Može li eurozona preživjeti
20.07.11 Šira regija
Izvanredni summit EU
19.07.11 Vijesti iz svijeta
Hoće li eurozona zažaliti odluku ECB-a
12.07.11 Vijesti iz svijeta
Sastanak čelništva EU: Italija treba štedljiv proračun
06.07.11 Vijesti iz svijeta
Eurozona na pladnju osam njemačkih sudaca
03.07.11 Vijesti iz svijeta
Euro uzletio, splasnuo strah od širenja dužničke krize
27.06.11 Vijesti iz svijeta
Europa će prebroditi eventualni neuspjeh paketa pomoći Grčkoj
27.06.11 Vijesti iz svijeta
Grčki kreditori na hitnom sastanku, sprema se novi generalni štrajk
27.06.11 Vijesti iz svijeta
Soros: Zemljama mora biti omogućen izlazak iz eurozone
24.06.11 Vijesti iz svijeta
Njemačke banke imaju najviše sredstava u grčkom dugu
21.06.11 Vijesti iz svijeta
OECD: Neće biti recesije s dvostrukim dnom
15.06.11 Vijesti iz svijeta
Deutsche Welle: Bez recepta za spas Grčke
26.05.11 Vijesti iz svijeta
Dvosmjerna ekonomija eurozone prijeti stabilnosti eura
15.02.11 Vijesti iz svijeta
Udvostručen europski krizni fond
26.01.11 Šira regija
EU priprema nove protukrizne mjere
12.01.11 Vijesti iz svijeta
I Japan će pokušati spasiti euro
16.12.10 Vijesti iz svijeta
Oluja nad eurozonom
15.11.10 Vijesti iz svijeta
Grčka lani s najvećim deficitom u Europi
11.10.10 Vijesti iz svijeta
FT: Europa ne osjeća kraj recesije
24.09.10 Više i visoke škole (državne)
Poziv na skup: Izazovi trgovine u recesiji
02.09.10 Vijesti iz svijeta
MMF upozorio mnoge bogate zemlje na visoku razinu duga
15.08.10 Šira regija
Srezan proračun EU
05.07.10 Vijesti iz svijeta
Trichet isključuje mogućnost nove recesije
24.06.10 Šira regija
Prezadužene EU članice ovise o kreditima ECB-a
24.06.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka protiv SAD-a: Štednja protiv potrošnje
21.06.10 Vijesti iz svijeta
Trichet optužio Njemačku i Francusku za loš primjer fiskalne discipline
18.06.10 Šira regija
EU: Dogovor o jačanju proračunske discipline
16.06.10 Vijesti iz svijeta
Briselski institut: Portugalsko i talijansko gospodarstvo je neodrživo
10.06.10 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: Europa bi mogla povući bogate zemlje u recesiju
09.06.10 Vijesti iz svijeta
MMF: Europska kriza na putu prema Aziji
08.06.10 Vijesti iz regije
Posljedice mađarskog lapsusa
08.06.10 Šira regija
EU uvodi sankcije zbog rastrošnosti
26.05.10 Šira regija
EK za mrežu fondova za posrnule banke
26.05.10 Vijesti iz svijeta
Dominique Strauss-Kahn: Euro nije u opasnosti
25.05.10 Vijesti iz svijeta
Svjetskom gospodarskom oporavku potrebne niže cijene nafte
25.05.10 Vijesti iz svijeta
MMF i Pariški klub za spas Sredozemlja
24.05.10 Vijesti iz svijeta
Berlin i London drastično smanjuju proračunsku potrošnju
21.05.10 Šira regija
Njemački parlament odobrio paket za spas članica eurozone
14.05.10 Šira regija
Portugal uvodi stroge mjere štednje
10.05.10 Financije i gospodarstvo
Euro ojačao nakon dogovora EU
10.05.10 Šira regija
Dogovor postignut - europski fond za spas bit će težak 720 mlrd eura
06.05.10 Financije i gospodarstvo
EU se spašava u Grčkoj
05.05.10 Vijesti iz svijeta
Daniel Gros: Portugal će trebati 100 milijardi eura pomoći
28.04.10 Financije i gospodarstvo
Grci povukli Portugal, slijedi li i čitava eurozona
15.04.10 Šira regija
Rehn: Stroža pravila za regulaciju proračuna zemalja eurozone
06.04.10 Šira regija
I Španjolci prijete eurozoni
22.03.10 Šira regija
EU bi fond za spašavanje, a Nijemci porez za banke
19.03.10 Financije i gospodarstvo
I Europa je dužna "kao Grčka"
25.02.10 Šira regija
EU traži izlaz iz krize
24.02.10 Vijesti iz svijeta
MMF: Europu čekaju bolni rezovi
21.02.10 Vijesti iz regije
Grčkoj 25 mlrd eura pomoći
18.02.10 Šira regija
Bitka protiv kolapsa mirovinskih sustava
18.02.10 Vijesti iz svijeta
Merkel napala američke banke zbog falsificiranja grčkog duga
16.02.10 Šira regija
Europa preuzela grčki proračun
16.02.10 Šira regija
Njemačka: Ako EU pomogne Grčkoj treba im uzeti glasačka prava
11.02.10 Šira regija
Virus "španjolke" prijeti eurozoni
29.01.10 Šira regija
Grčka kriza trese eurozonu
28.01.10 Financije i gospodarstvo
Fitch: Europskim zemljama predstoji rekordno zaduženje
30.12.09 Šira regija
Eurozona grca u proračunskom deficitu
13.11.09 Šira regija
Blagi oporavak BDP-a EU u trećem kvartalu
13.11.09 Šira regija
Rast javnog duga gura EU u novu recesiju
15.09.09 Vijesti iz svijeta
EBRD: Ključ oporavka sprječavanje nove financijske krize
14.09.09 Šira regija
EK: Prije oporavka povećanje nezaposlenosti
03.09.09 Financije i gospodarstvo
OECD prognozira raniji od očekivanog gospodarski oporavak
23.08.09 Financije i gospodarstvo
Recesija pri kraju, burzovni indeksi na najvišim razinama u 2009.
29.06.09 Seminari, konferencije
Pozivamo Vas na:
05.06.09 Šira regija
ECB predviđa dublju recesiju u eurozoni
11.05.09 Financije i gospodarstvo
OECD: Slabljenje recesije u nekim velikim gospodarstvima
03.05.09 Vijesti iz svijeta
Slabljenje recesije ohrabrilo ulagače na svjetskim burzama
19.03.09 Šira regija
EU najavila 10 mlrd eura veću pomoć za članice u nevolji
13.02.09 Financije i gospodarstvo
Antirecesijski program: Hrvatska kao izuzetak
02.02.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatskoj sve teže zbog eurozone
23.01.09 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće o suzbijanju recesije
10.12.08 Vijesti iz svijeta
I Italija u recesiji
04.12.08 Šira regija
Eurostat potvrdio recesiju u eurozoni
28.11.08 Vijesti iz svijeta
Švedska u recesiji
28.11.08 Vijesti iz svijeta
Japansko gospodarstvo zapalo u još dublju recesiju
27.11.08 Šira regija
Almunia: Eurozona vjerojatno u recesiji 2009.
25.11.08 Vijesti iz svijeta
Njemačka i službeno u recesiji
14.11.08 Šira regija
Eurozona u recesiji
13.11.08 Vijesti iz svijeta
Eurozona i SAD u recesiji
03.10.08 Šira regija
Francuska će ove godine ući u recesiju
25.09.08 Šira regija
Irska: Prva zemlja eurozone u recesiji
12.09.08 Šira regija
Europi prijeti recesija
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa