Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
27.04.2010. Snažan ekonomski rast Brazila zabrinjava stručnjake
Brazilska ekonomija se pregrijava, izjavio je Alberto Ramos, ekonomist u Goldman Sachsu, dok brazilski ministar financija Guido Mantega tvrdi kako jest vruća, ali još uvijek daleko od pregrijane

Snažan rast brazilskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju sve više zabrinjava tamošnje ekonomiste jer se boje pregrijavanja privrede Brazila, piše u utorak The Wall Street Journal.

Nadalje, očekivanja analitičara su da će središnja brazilska banka u srijedu povećati kamatnu stopu, ali i da će povećavanje iste uslijediti u sljedećem razdoblju. I američka investicijska banka Goldman Sachs je objavila procjenu kako je brazilsko gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju rasti po stopi višoj od 10 posto. Istovremeno, prodaja automobila je porasla 18 posto, što pokazuje rast potrošnje u toj južnoameričkoj državi.

"Ekonomija se pregrijava" izjavio je Alberto Ramos, ekonomist u Goldman Sachsu dok brazilski ministar financija Guido Mantega tvrdi kako jest vruća, ali još uvijek daleko od pregrijane. Sam Montega je u ponedjeljak procijenio kako će gospodarstvo Brazila u ovoj godini porasti 5,5 posto dok neki ekonomisti smatraju da će rast iznositi najmanje sedam posto.

Prošlog vikenda u Washingtonu je održan godišnji summit Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke gdje je priopćeno kako će ekonomije razvijenih zemalja ove godine rasti po stopi 2,25 posto dok će zemlje u razvoju ostvariti 6,25 postotni rast. Stoga The Wall Street Journal zaključuje kako će Brazil, Rusija, Indija i Kina, popularno zvane i zemlje BRIC-a, zapljusnuti svijet sa svježim novcem akumuliranim tijekom krize.

Neki analitičari čak idu toliko daleko da prognoziraju kako će grupu najbogatijih zemalja svijeta – G 7 – uskoro zamijeniti zemlje BRIC-a kao predvodnice globalnog gospodarstva. (Bankamagazin)

Povezani članci
27.06.12 Vijesti iz svijeta
Kina ponudila 10 milijardi dolara kredita latinoameričkim zemljama
19.06.12 Vijesti iz svijeta
Države Bricsa će davati više za MMF
27.12.11 Vijesti iz svijeta
Brazilsko gospodarstvo prestiglo britansko
15.12.11 Vijesti iz svijeta
OPEC povećao proizvodne kvote
16.03.09 Vijesti iz svijeta
OPEC zadržava razinu proizvodnje
23.01.09 Vijesti iz svijeta
Cijene nafte stabilne nadomak 43 dolara
17.12.08 Vijesti iz svijeta
OPEC smanjuje proizvodnju za 2 mil. barela dnevno
27.10.08 Vijesti iz svijeta
OPEC već razmišlja o daljnjem smanjenju proizvodnje
24.10.08 Vijesti iz svijeta
OPEC planira smanjiti proizvodnju
16.09.08 Vijesti iz svijeta
Brazil odbio poziv u Opec
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa