Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
25.03.2010. Vlasnici hrvatskih banaka uspješni usprkos rizicima
UniCredit , Erste Group, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen International i Société Générale u 2009. za rizične i nenaplative plasmane rezervirale su ukupno 15,95 milijardi eura, dok im je ukupna neto dobit iznosila 6,3 milijarde eura

Strane banke-vlasnice vodećih hrvatskih banaka (UniCredit - Zaba, Erste Group – Erste banka, Intesa Sanpaolo – PBZ, Raiffeisen International – RBA, Société Générale – SG Splitska banka) u prošloj su godini vrlo dobro poslovale, ako se uzmu u obzir iznimno stresne okolnosti koje je na gotovo svim europskim tržištima donio snažan rast rezervacija za rizike koje je generirala kriza.

Svi su vlasnici hrvatskih velikih banaka objavili godišnja financijska izvješća, osim austrijske Hypo Group Alpe Adria koja se prošle godine našla u središtu financijske afere s visokim gubicima zbog kojih je na kraju nacionalizirana.

Svih pet spomenutih inozemnih banaka lani je zabilježilo dobit, pri čemu su Intesa Sanpaolo i Erste Group imale rast profita do 10 posto, dok su UniCredit, SG i RI smanjile neto dobit za više od 50 posto.

Najveći je relativni pad dobiti zabilježila austrijska Raiffeisen International, kojoj je dobit pala 73,4 posto na 287 milijuna eura. Također, sve su analizirane banke, izuzev RI, najavile isplatu dividende dioničarima iz prošlogodišnje dobiti.

Glavni neprijatelji dobiti europskih banaka bile su pak rastuće rezervacije za gubitke po rizičnim potraživanjima kojima su zapadne banke bile posebno izložene u svojim istočnoeuropskim podružnicama.

Tako su analizirane bankarske grupe u 2009. za rizične i nenaplative plasmane rezervirale ukupno 15,95 milijardi eura, dok im je ukupna neto dobit iznosila 6,3 milijarde eura.
Pritom je francuska Société Générale, koja je od početka američke financijske krize snažno izložena gubicima od tamošnjih nenaplativih hipotekarnih kredita, imala lani među pet banaka daleko najveći iznos rezervacija za rizična potraživanja od 5,8 milijardi eura. Oni su bili i više nego dvostruko veći u odnosu na 2008. kada je SG imao 2,65 milijardi eura rezervacija.

Samo u četvrtom lanjskom kvartalu, nakon rekordnih otpisa u prethodnoj godini, francuski je zajmodavac neočekivano morao otpisati dodatnih 1,4 milijarde eura „toksične imovine“ što je utjecalo i na pad kvartalne, zatim i godišnje dobiti za više od 60 posto.

U banci pojašnjavaju da rizična imovina uključuje otpis kolateralnih dužničkih obaveza (CDO-s) za hipoteke vezane uz vrijednosnice, oscilacije u tržišnoj vrijednosti premija na rizik državnih dugova (CDS-credit default swap) i revalorizaciju financijskih obveza.

Iako je francuska banka u poslovanju s građanstvom iskusila pad neto dobit od 5,3 posto (na 4,7 mlrd eura), prvenstveno zbog snažnog pada prihoda u Rusiji, iz banke ističu kako je u ovom segmentu zadržana visoka stopa povrata na kapital (ROE) od 14,4 posto.

Banka je obzirom na svoju osnovnu djelatnost poslovala dobro te su joj prihodi od core businessa u 2009. porasli za 26,8 posto na 24,9 milijardi eura.

Najveći rast dobiti u odnosu na pretprošlu godinu zabilježen je kod korporativnog i investicijskog bankarstva koje je ostvarilo neto dobit od 6,9 milijardi eura, prema 1,5 milijardi eura u 2008.

Središnji planovi francuske banke za ovu godinu su povećanje dobiti kao i značajno smanjivanje otpisa i problematične imovine. Kako bi smanjila gubitke zbog nezdrave imovine, Société planira objediniti 37 milijardi eura vrijednu problematičnu imovinu u jedinstven pravni subjekt.

I u RI-u dobit je lani bila na udaru neto rezervacija za nenaplative kredite u jugoistočnoj Europi, koje su u toj banci narasle u odnosu na pretprošlu godinu 123 posto na 1,7 milijardi eura. Ostali bitni pokazatelji poslovanja, uz dobit koja je zabilježila najveći relativni pad među pet ino-banaka (-78,4 posto), također su smanjeni prošle godine.

Neto prihodi od kamata pali su lani 9 posto, operativna dobit je smanjena 8,5 posto na 2 milijarde eura, dok je povrat na kapital smanjen s 22 posto u 2008. na lanjskih 5,7 posto.

Zato se matična RZB Group odlučila na organizacijsku reformu u sklopu koje će do jeseni Raiffeisen International (koji pokrivala srednju i istočnu Europu) biti pripojen matici.
Iako je druga po veličini talijanska banka Intesa Sanpaolo od početka krize u najmanjoj mjeri izložena financijskim rizicima loših američkih kredita, a lani je zabilježila i rast dobiti, ni ova banka nije ostala imuna na snažan rast rezervacija za rizike.

Tako su rezervacije za rizične plasmane u 2009. u Intesi dosegle 4,2 milijarde eura (što je najveći iznos poslije SG-a) u odnosu na 3,8 milijardi eura godinu ranije.

Gledajući poslovne pokazatelje pojedinih djelatnosti, najupečatljiviji je preokret u kretanju dobiti od trgovanja, koja je dosegla 1,12 milijardi eura, dok je u 2008. ostvaren gubitak od 53 milijuna eura.

Iz banke podcrtavaju da njihovom niskorizičnom poslovnom profilu najviše doprinosi što glavninu prihoda (65 posto) ostvaraju u poslovanju s građanstvom na talijanskom tržištu, a poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi im je „izrazito diverzificirano te krediti s tog područja imaju udjel od samo 7 posto“.

Bančini planovi za 2010. uključuju popravak operativne dobiti (koja je prošle godine pala za 2 posto), prvenstveno kroz rast prihoda od provizija i naknada te daljnjim smanjivanjem operativnih troškova koji su lani srezani 4 posto. U razdoblju do 2012. bančin je glavni cilj „potvrđivanje održive profitabilnosti“.

Najveća talijanska bankarska grupacija UniCredit, iako izložena teškoj godini, uspjela je u zadnjem lanjskom kvartalu iznenaditi analitičare ostvarivši neto dobit od 371 milijun eura u odnosu na prognoze o gubitku od 26 milijuna eura.

Također, banka je u zadnjem kvartalu uspjela smanjiti rezervacije za pokriće gubitaka po lošim plasmanima na 2,07 milijardi eura, sa 2,16 milijardi u trećem kvartalu. U istom su razdoblju povećani i neto prihodi od naknada i provizija, za 1 posto na 2,1 milijardi eura.

Premda je godišnja neto dobit banke pala za više od 50 posto, prošlogodišnji operativni prihodi porasli su za 2,6 posto na 27,6 milijardi eura, dok je operativna dobit bila veća 20,3 posto i iznosi 12,2 milijardi eura. Ojačao je u prošloj godini i bančin kapital pa je stopa Core Tier 1 - najznačajniji pokazatelj financijskog zdravlja banke, povećana sa 6,45 posto na kraju 2008. na 7,62 posto na kraju 2009. godine.

Nadalje, u veljači ove godine u UniCreditu je uspješno završena dokapitalizacija vrijedna 4 milijarde eura započeta u rujnu prošle godine, što je rezurtiralo novim jačanjem pokazatelja Core Tier 1 na 8,47 posto.

Osim talijanske Intese i austrijska Erste Group uspjela je u kriznoj godini ostvariti rast profita za 5,1 posto, ali su i bančine rezervacije za loše plasmane udvostručene, s 1,07 milijardi eura na kraju 2008. na 2,06 milijardi krajem prošle godine.

Usprkos povećanim kreditnim rizicima na tržištima u istočnoj Europi te smanjenoj ukupnoj dobiti u sedam tranzicijskih država, za 12,8 posto na 2,2 milijarde eura, neto gubitak (od 300 milijuna eura ) zabilježila je samo ukrajinska podružnica.
Najveći je rast neto dobiti na istočenoeuropskim tržištima imala Erste podružnica u Mađarskoj, kojoj je profit lani povećan 21,7 posto na 255,7 milijuna eura. Hrvatska Erste banka je poslije srbijanske podružnice (kojoj je dobit porasla 2,2 posto) imala najslabiji rast dobiti od 6,1 posto.

Dobit je rasla i u matičnoj, austrijskoj članici grupe, i to za 6,8 posto na 816,2 mil. eura. Erste Group zabilježila je lani i dvoznamenkasti rast dobiti u sektoru poslovanja s građanstvom i malim i srednjim poduzetnicima za 11,1 posto na 3 milijarde eura.

Operativna dobit također je bila znatno veća (25,8 posto) i dosegla je 3,8 milijardi eura. Pozitivna poslovna očekivanja banke u ovoj su godini povezana s procjenama o gospodarskom oporavku zemalja CEE regije, čija bi gospodarstva u prosjeku trebala rasti 2 posto. Pritom, smatraju u Erste Group, oporavak će biti najsporiji u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji.

Općenito, banke u svojim godišnjim financijskim izvješćima imaju relativno optimistične prognoze poslovanja za ovu godinu utemeljene na očekivanju nastavka oporavka svjetskih gospodarstava koje je započelo u proljeće 2009. snažnim gospodarskim rastom tržišta u razvoju, osbito u Aziji.

Banke svoje pozitivne projekcije oslanjaju i na lagani oporavak zapadnoeuropskih gospodarstava koja su u posljednjim kvartalima počela bilježiti rast BDP-a.

No, s druge strane zabrinute su dubiozama u javnim financijama te ogromnim javnim dugovima nekih europskih država predvođenih Grčkom.

Tako iz Société Générale procjenjuju da su najranjiviji europski zajmoprimci Grčka, Španjolska, Irska, Portugal i nekoliko istočnoeuropskih zemalja „u kojima će se kriza još pojačati i dovesti do depresivne potražnje za dugo vremena“.

U konačnici, s obzirom na prilike na tržištu, inovlasnici velikih hrvatskih banaka vrlo dobro su poslovali. Banke su primile udarac krize i ubrzo se podigle, u protekle dvije godine uspjele su ojačati svoj kapital i nositi se s rekordnim teretima otpisa i rezervacija za rizike u svojoj povijesti. (Bankamagazin)

Povezani članci
03.04.15 Financije i gospodarstvo
Pokrenuto spajanje Kreditne i Podravske banke
28.11.12 Financije i gospodarstvo
RBI: Dobit porasla 17%
15.11.12 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka 3,1 milijarda kuna
14.08.12 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka u prvom polugodištu 2,14 milijardi kuna
11.07.12 Financije i gospodarstvo
Guverner Boris Vujčić: Devalvacije kune neće biti
06.06.12 Financije i gospodarstvo
HUB: Građani nemaju razloga za brigu
23.05.12 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka u prvom kvartalu 1,3 milijarde kuna
08.03.12 Financije i gospodarstvo
Pala dobit banaka
13.02.12 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka lani 4,7 milijardi kuna
08.12.11 Financije i gospodarstvo
Neto dobit banaka u četiri godine pala preko 13 posto
08.11.11 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka 3,76 milijardi kuna
07.11.11 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Krediti poduzećima porasli 7 posto, građanima tek 1 posto
15.09.11 Financije i gospodarstvo
HUB Analize: Rast kredita i profitabilnosti banaka
09.08.11 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka u prvom polugodištu porasla 14,4 posto
27.06.11 Financije i gospodarstvo
Banke 2010. godinu završile sa 391,9 milijardi kuna aktive i uz rast dobiti
03.06.11 Financije i gospodarstvo
Krajem travnja dobit banaka 1,54 mlrd kuna
17.05.11 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka u prvom kvartalu 1,26 mlrd kuna
26.04.11 Vijesti
GfK: Hrvati koriste sve više različitih bankarskih usluga
18.03.11 Financije i gospodarstvo
Slovaci žele banku u Hrvatskoj
08.02.11 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka 4,6 milijardi kuna
07.02.11 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Banke lani zaradile 3,9 milijardi kuna
10.11.10 Financije i gospodarstvo
Devetomjesečna dobit banaka u Hrvatskoj 3,46 milijardi kuna
08.11.10 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Dobit banaka pala 20 posto
15.09.10 Financije i gospodarstvo
Kreditni ciklus je ušao u uzlaznu fazu
12.08.10 Financije i gospodarstvo
HNB: Polugodišnja dobit banaka 2,24 mlrd kuna
11.08.10 Financije i gospodarstvo
HNB rezerviran prema oporezivanju banaka
11.08.10 Financije i gospodarstvo
Vlada razmišlja o uvođenju 'harača' za banke
02.08.10 Financije i gospodarstvo
Banke u prvom polugodištu zaradile 1,86 mlrd kuna
21.07.10 Financije i gospodarstvo
Profitabilnost banaka: Hrvatska lošija od drugih
09.06.10 Financije i gospodarstvo
HNB: Produženi mandati upravama 5 banaka
20.05.10 Financije i gospodarstvo
Dobit banaka prije oporezivanja u prvom kvartalu 1,2 mlrd kuna
12.05.10 Financije i gospodarstvo
Revizija povećala gubitke banaka
03.05.10 Financije i gospodarstvo
Banke u prvom tromjesečju zaradile 1,01 mlrd kuna
03.05.10 Financije i gospodarstvo
Krediti banaka blago porasli u prvom tromjesečju
16.03.10 Financije i gospodarstvo
Smanjenje nezaposlenosti tek za godinu dana
08.03.10 Financije i gospodarstvo
Financijska stabilnost: Nekim bankama potreban dodatni kapital
22.02.10 Financije i gospodarstvo
PBZ Analize: 2009. najlošija za banke u 10 godina
09.02.10 Financije i gospodarstvo
Devet banaka u gubicima
01.02.10 Financije i gospodarstvo
Lanjska dobit banaka izjednačena s rezervacijama za gubitke
04.01.10 Financije i gospodarstvo
Dobit banaka 3,8 milijardi kuna
30.12.09 Financije i gospodarstvo
Kapital banaka: Malo strogosti, malo popuštanja
18.12.09 Financije i gospodarstvo
HUB: Dobit je dovoljan amortizer za gubitke
18.11.09 Financije i gospodarstvo
Bankama majkama teže nego hrvatskim kćerima
17.11.09 Financije i gospodarstvo
Dobit banaka prije oporezivanja 3,8 mlrd kuna
13.11.09 Financije i gospodarstvo
Male banke u gubicima
02.11.09 Financije i gospodarstvo
Banke za devet mjeseci ostvarile 3,44 mlrd kuna dobiti
31.10.09 Trgovina na veliko
Dukat ostvario 126,5 milijuna kuna neto dobiti
01.09.09 Financije i gospodarstvo
Niska profitabilnost banaka rizik na duži rok
14.08.09 Financije i gospodarstvo
Nastavlja se blagi pad imovine banaka
13.08.09 Financije i gospodarstvo
HNB objavila rezultate banaka u prvom polugodištu
10.08.09 Financije i gospodarstvo
Manja dobit banaka
07.08.09 Financije i gospodarstvo
Rezervacije srušile dobit banaka
31.07.09 Financije i gospodarstvo
Banke u Hrvatskoj zaradile 2,39 milijardi kuna
02.07.09 Financije i gospodarstvo
U prvih pet mjeseci banke zaradile 2 mlrd kuna
02.06.09 Financije i gospodarstvo
Zbog loših kredita bankari očekuju gubitke 2010.
19.05.09 Financije i gospodarstvo
Imovina financijskog sektora 65,3 mlrd eura
12.05.09 Financije i gospodarstvo
Sedam banaka u gubicima
18.03.09 Financije i gospodarstvo
Banke-kćeri uspješnije od majki
13.03.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatska ostaje jedno od najznačajnijih tržišta za vlasnike banaka
09.03.09 Financije i gospodarstvo
Erste: Države istočne Europe manje dužne od zapadnih
16.02.09 Financije i gospodarstvo
Kamatni prihodi ubrzali rast, prihodi od provizija usporili
12.02.09 Financije i gospodarstvo
Dobit banaka u 2008. rasla 13,8 posto
22.01.09 Financije i gospodarstvo
Ino-banke ne mogu izvući novac
03.12.08 Financije i gospodarstvo
Bankari zadržavaju dobit u Hrvatskoj
17.11.08 Financije i gospodarstvo
Šest banaka i dvije stambene štedionice u gubicima
03.11.08 Financije i gospodarstvo
Devetomjesečni rezultati potvrđuju da bankarski sektor nije u krizi
07.10.08 Financije i gospodarstvo
Najveće hrvatske banke: Nismo izravno izloženi svjetskoj krizi
02.10.08 Financije i gospodarstvo
Kriza: Gubici vlasnika banaka u Hrvatskoj ne zabrinjavaju
29.09.08 Financije i gospodarstvo
Rohatinski: Naše banke neizravno osjećaju svjetsku krizu
29.09.08 Financije i gospodarstvo
HUB Analize: Nastavlja se pad profitabilnosti banaka
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa