Info
Seniko studio
Vijesti iz regije
24.03.2010. Makedonija službeno izvan recesije
"Ovi rezultati, ukoliko se stave u kontekst sa smanjenjem nezaposlenosti, ukazuju da je Makedonija u cijelosti uspjela prebroditi krizu s najmanjim mogućim posljedicama", rekao je ministar financija Makedonije Stavreski

Ministar financija Makedonije Zoran Stavreski je rekao kako je u posljednjem tromjesečju 2009. godine zabilježen mali rast ekonomske aktivnosti od 1,2 posto, javlja u srijedu Utrinski vjesnik.

Stavreski je objavio, pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, da je Makedonija izašla iz recesije. "Ovi rezultati, ukoliko se stave u kontekst sa smanjenjem nezaposlenosti, ukazuju da je Makedonija u cijelosti uspjela prebroditi krizu s najmanjim mogućim posljedicama", rekao je Stavreski.

Stavreski je naveo da je Makedonija ostvarila "treći najbolji ekonomski rezultat u Europi, izmjereno prema rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP)". On je posebno ukazao da je spriječen negativni utjecaj krize na tržište radne snage.

Prema riječima Stavreskog, najveći udio u ovome imale su vladine antikrizne mjere, provedene u tijeku 2009. godine, reprogramiranje duga poduzeća krajem 2008, smanjenje stavki za socijalne doprinose i ukidanje takse na dobit za dio koji se koristi za reinvestiranje, ali i optimalna fiskalna politika i povećane investicija u infrastrukturu.

Makedonska vlada do kraja godine očekuje rast ekonomije od dva posto, a u 2012. najmanje do četiri posto. (Bankamagazin)

Povezani članci
06.07.12 Vijesti
Vidošević i Poposki o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Makedonije
14.12.11 Vijesti iz regije
Makedonci dnevno rade 2h i 18 min
31.10.11 Vijesti
Ivanov s hrvatskim gospodarstvenicima
02.10.11 Vijesti iz regije
Agrokor otvorio otkupno-distributivni centar u Makedoniji
12.04.11 Financije i gospodarstvo
EK: Hrvatska teško pogođena krizom
14.02.11 Vijesti iz regije
Makedonija i Kosovo potpisali carinski sporazum
05.01.11 Vijesti iz regije
Makedonija u trgovinskom deficitu od 1,8 milijardi dolara
01.04.10 Vijesti iz regije
Prosječna plaća u Makedoniji 330 eura
15.09.09 Vijesti iz regije
Makedonija dobiva tvornicu računala
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa