Info
Seniko studio
Korisne informacije
29.09.2006. HAT preuzima odgovornost za uporabu TK infrastrukture
Operatori će za najam telekomunikacijske infrastrukture novac uplaćivati na privremeni račun pri Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije
Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) će 1. listopada 2006. preuzeti odgovornost za zajedničku uporabu izgrađene telekomunikacijske infrastrukture sukladno članku 22., Zakona o telekomunikacijama, priopćeno je iz HAT-a. Sukladno zakonu, Agencija će arbitrirati u slučaju kad nije utvrđen vlasnik telekomunikacijske infrastrukture ili ako vlasnik odbije sklopiti ugovor o zajedničkom korištenju infrastrukture s operatorom u zakonski predviđenom roku, a sve će operatore smatrati ravnopravnima.

HAT je na temelju kalkulacija i analiza utvrdio cijenu najma zajedničke izgrađene infrastrukture. Operatori će za najam telekomunikacijske infrastrukture novac uplaćivati na privremeni račun pri Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije. Nakon što se nedvojbeno pravorijekom utvrdi vlasnik infrastrukture, novac će pripasti vlasniku. U HAT-ovu cijenu nije uključena naknada za pravo služnosti, budući da ta naknada nije u nadležnosti Agencije. Smjernice iz Europe su u pravcu da se naknada za pravo služnosti odredi na razini države, a u korist lokalne i područne samouprave. Agencija, stoji u priopćenju, neće dopustiti ilegalno uvlačenje kabela u telekomunikacijsku infrastrukturu niti će tolerirati kršenje zakona.

HAT je ustrojio vlastiti nadzor, a pored toga u Zagrebu i Varaždinu dogovorena je i definirana suradnja s komunalnim redarstvom o postupanju u slučaju neovlaštenog korištenja infrastrukture, a radi se na uspostavljanju suradnje s ostalim gradovima.

Iz Agencije podsjećaju da je na njihovim Internet stranicama tijekom kolovoza bila otvorena javna rasprava koja je pomogla da se dođe do najboljeg modela odnosno načina rješavanja lošeg stanja u naravi glede korištenja izgrađene telekomunikacijske infrastrukture. U HAT-u su, kažu, prihvatili dobre i konstruktivne prijedloge koji upravo s 1. listopada postaju izvršni.

Izvor: Bankamagazin

Povezani članci
21.05.08 Financije i gospodarstvo
Preko 16 mil kuna poticaja za širokopojasni internet dobilo deset tvrtki
04.03.08 Tvrtke i tržišta
HAT: Sedam tvrtki traži poticaje za broadband
07.02.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija vrijedno 14,2 milijarde kuna
31.01.08 Financije i gospodarstvo
Kalmeta: Zahvaljujući konkurenciji cijene u mobilnoj telefoniji pale 22%
30.01.08 Inspekcijske službe
HAT naložila HT-u da još ne započinje s MAXphone uslugom
06.12.06 Vijesti
Mudrinić: Za mjesec dana znat će se vlasnik DTK
11.10.06 Inspekcijske službe
HAT o korištenju zajedničke DTK infrastrukture
08.10.06 Vijesti
HAT snizio cijene auditex usluga od 15 do 57 posto
03.10.06 Vijesti
HAT smanjio cijene korištenja DTK za 30 posto
01.10.06 Vijesti
HAT nadležan za TK infrastrukturu
02.09.06 Korisne informacije
Nužno propisati uvjete i pravila
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa