Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
02.03.2010. Hrvatska dobila Južni tok
Južni tok primarno je ruski projekt, vrijedan 19 milijarda eura, kojim će se zemni plin iz bazena Kaspijskog mora mimo Ukrajine dopremati do Austrije i ostatka Europe

Hrvatska je dogovorila sudjelovanje u ruskom projektu Južni tok - ugovor je potpisan u Moskvi, u kojoj je predsjednicu hrvatske Vlade Jadranku Kosor ugostio domaćin, ruski premijer Vladimir Putin.

Predsjednica hrvatske vlade rekla je kako se potpisanim sporazumom o izgradnji i eksploataciji plinovoda na teritoriju RH otvara put za osnivanje zajedničke tvrtke između Gazproma i Plinacroa koja će biti u 50 postotnom vlasništvu tih dviju tvrki.

"O detaljima će se još pregovarati, ali za Hrvatsku je iznimno važno to da se tim sporazumom potvrđuje opskrba Hrvatske plinom" rekla je Kosor.

Ruski opremijer Putin istaknuo je da je taj projekt dobio široku međunarodnu potporu i kako su mu se već priključile Bugarska, Mađarska, Grčka, Srbija i Slovenija.

Južni tok primarno je ruski projekt, vrijedan 19 milijardi eura, kojim će se zemni plin iz bazena Kaspijskog mora (Rusija, Kazahstan, Turkmenistan, Iran, Azerbajdžan) mimo Ukrajine dopremati do Austrije i ostatka Europe. Dosadašnji sporazumi o pravcu zaobilazili su Hrvatsku i Sloveniju, vezujući Austriju preko Mađarske i Srbije s ostatkom istočnoga pravca.

Ugovori s Hrvatskom i Slovenijom nisu planirani kao zamjena za mađarski pravac, nego kao alternativni magistralni pravac. Južni tok projekt je konkurentan projektu plinovoda Nabucco, koji svesrdno, ali ne i dovoljno brzo podupiru EU i SAD.
Na početku bilateralnog susreta ruski premijer Putin rekao je predsjednici hrvatske Vlade da je u pravom trenutku stigla u Moskvu, kako bi zajednički vidjeli što mogu napraviti da se dvije zemlje vrate na prijašnje razinu gospodarske suradnje i da krenu dalje.

Gospodarska suradnja Hrvatske i Rusije u posljednjih desetak godina bila je uspješna, ali prošle godine je jako pala u obujmu zbog krize, rekao je Putin.

U 11 mjeseci 2009. godine trgovinska suradnja između dviju zemalja u odnosu na 2008. pala je za 60,6 posto, odnosno s nešto više od dvije milijarde američkih dolara pala na ukupno 747 milijuna dolara, donosi Hina.

Izaslanstava hrvatske i ruske vlade potpisala su tri sporazuma - uz sporazum o energetskoj suradnji kojim će se omogućiti uključivanje Hrvatske u projekt izgradnje plinovoda Južni tok, potpisani su sporazum o ukidanju viza i sporazum o gospodarskoj i znanstveno-tehničkoj suradnji.

Na susretu je dogovoreno i da se u lipnju ponovno otvori ured Hrvatske gospodarske komore u Moskvi. Hrvatska je premijerka pozvala ruskog kolegu da potkraj lipnja posjeti Dubrovnik, gdje se održava Croatia summit. (Bankamagazin)

Povezani članci
16.01.13 Strateški savezi
Južni tok ipak dolazi u Hrvatsku
07.12.12 Vijesti iz regije
Srbiji 200 milijuna eura od tranzitnih taksi plinovoda "Južni tok" - savjetnik
21.06.10 Vijesti iz svijeta
Sarkozy za rusko-europsku gospodarsku zonu
17.06.10 Vijesti iz regije
Bečka burza ulaže u Srednjoeuropsko plinsko čvorište
08.04.10 Financije i gospodarstvo
Hrvatska šansa u Rusiji: Turizam, hrana i namještaj
05.03.10 Šira regija
EU daje milijarde za energetske projekte
13.07.09 Vijesti iz regije
Potpisan ugovor o plinovodu Nabucco
18.05.09 Tvrtke i tržišta
OMV i MOL ulaze u projekt Nabucco
27.01.09 Financije i gospodarstvo
Politički dogovor o Nabuccu moguć do kraja lipnja
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa