Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
01.03.2010. Deutsche Welle: EIB nastavlja s potporom hrvatskog poduzetništva
Europska investicijska banka (EIB) namjerava nastaviti sa svojim aktivnostima jačanja malog i srednjog poduzetništva u Hrvatskoj i namjerava ponoviti prošlogodišnji iznos potpisanih zajmova od 415 milijuna eura

Europska investicijska banka (EIB) namjerava nastaviti sa svojim aktivnostima jačanja malog i srednjog poduzetništva u Hrvatskoj i namjerava ponoviti prošlogodišnji iznos potpisanih zajmova od 415 milijuna eura, piše u nedjelju Deutsche Welle.

Na pitanje da li će grčka kriza utjecati na aktivnosti EIB-a u Hrvatskoj, potpredsjednik Europske investicijske banke Matthias Kollatz-Ahnen je odgovorio: "EIB se nalazi na terenu u zemljama da bi ostala, a ne da bi se povukla. Prošle godine smo povećali naše aktivnosti kako bi pomogli antikrizne aktivnost. Posebice u jugoistočnoj Europi podržali smo bankovni sektor, a posuđivali smo novac i realnom sektoru. Sveukupno smo stavili na raspolaganje 10 milijardi eura prije svega za male i srednje poduzetništvo“.

EIB: Povećati aktivnosti u Hrvatskoj

Kollatz-Ahnen je naglasio da je EIB ponudio novac zemljama koje su članice EU-a za sufinanciranje strukturnih fondova kako bi ulaganja koja su u tijeku i projekti koji se financiraju iz strukturnih fondova mogli biti završeni. To je dodatni doprinos u borbi protiv krize, ističe Kolatz-Ahnen. „Želimo povećati naš volumen u Hrvatskoj i želimo ostati i u Grčkoj, gdje smo prošle godine dali zajmove u visini od 1,6 milijardi eura, a na grčki zahtjev spremni smo ove godine taj iznos još povećati“, kaže potpredsjednik EIB-a.

Prošle je godine Hrvatska dobila duplo više zajmova od EIB-a nego 2008. kada je dobila 170 milijuna eura. Godine 2007. plasirano je 330 milijuna eura. Od 2001. do 2009. ukupan iznos zajmova EIB-a Hrvatskoj dosegnuo je iznos 1,9 milijardi eura. Od toga iznosa na prometnu infrastrukturu utrošeno je oko 64 posto.

Oživljavanje željezničkog sustava u Hrvatskoj – dugoročni projekt

"Nastavit ćemo raditi s malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj, a uskoro ćemo potpisati i iduće zajmove. Što se tiče projekata na području infrastrukture, tu ćemo se koncentrirati na manje projekte, koje vode prije svega općine. Europski naglasak je i na oživljavanju željezničkog sustava i obnove, ali to je dugoročni projekt“.

Kollatz-Ahnen je rekao da se zbog toga kasni s projektom nizinske pruge Zagreb-Rijeka-mađarska granica. Kašnjenje ne znači odustajanje i EIB će sljedećih godina financirati željezničke projekte u Hrvatskoj te nastaviti s kreditiranjem lokalne samouprave radi poboljšanja infrastrukture na području zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja, rekao je potpredsjednik EIB-a.
Najprije Hrvatska u EU, a u eurozonu prije ili kasnije

Upitan, da li dijeli mišljenje analitičara iz nekih europskih zemalja da bi Hrvatska zbog posljedica grčke krize mogla ući u eurozonu godinu ili dvije kasnije nego što je predviđeno, za Hrvatsku se spominje 2016.godina, Kollatz-Ahnen je odgovorio: "U Hrvatskoj je idući korak članstvo u Europskoj uniji, zbog toga najprije treba biti uspješan oko toga, nakon toga možemo razgovarati o daljnim koracima.

Prvi korak je članstvo u EU, a nakon što su riješena sva pitanja oko pristupanja možemo preći na tehnička pitanja oko ulaska u eurozonu. EIB je uvijek podržavao Hrvatsku u ispunjavanju svojih obveza prema Uniji“, kaže Kollatz Ahnen koji u travnju dolazi u posjet Hrvatskoj.

Što se tiče ulaska Hrvatske u eurozonu i utjecaj financijske krize:„Ako kriza dovede do toga da se u eurozonu može ući brže ili možda nešto kasnije, to je rasprava koja je u tijeku i u kojoj EIB ne sudjeluje, ali što se tiče Hrvatske, sada je potrebno koncentrirati se na idući korak, a to je ulazak u EU“, poručuje potpredsjednik EIB-a Matthias Kollatz Ahnen. (Bankamagazin, Deutsche Welle)

Povezani članci
23.02.15 Financije i gospodarstvo
Grčić: za 'Junckerov plan' RH prijavila 25 projekta vrijedna 9 mlrd eura
07.01.15 Financije i gospodarstvo
EIB povećava podršku hrvatskim malim i srednjim poduzećima te srednje kapitaliziranim poduzećima kroz suradnju s Privrednom bankom Zagreb
20.05.14 Financije i gospodarstvo
Erste banka potpisala ugovor o kreditu s Europskom investicijskom bankom
20.01.14 Turizam
Ugovor HBOR-a i EIB-a za kredit od 25 milijuna eura za Hotele Dubrovačka Rivijera
08.11.12 Financije i gospodarstvo
Međunarodni zajmodavci najavili 30 milijardi eura pomoći srednjoj i jugoistočnoj Europi
18.09.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam EIB-a od 100 milijuna eura
10.02.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam EIB-a vrijedan 150 milijuna eura
14.12.11 Financije i gospodarstvo
EIB odobrio HBOR-u 250 milijuna eura kredita
28.10.11 Financije i gospodarstvo
Erste banci 50 milijuna eura kredita EIB-a
15.09.11 Financije i gospodarstvo
HAC-u kredit EIB-a od 60 mil. eura
04.04.11 Financije i gospodarstvo
EIB u 2010. u Hrvatsku investirao 511 milijuna eura
06.09.10 Financije i gospodarstvo
Rekordni kreditni plasmani EIB-a u 2009.
15.04.10 Financije i gospodarstvo
EIB preko HBOR-a plasira 284 mil. eura za hrvatsko gospodarstvo
08.04.10 Financije i gospodarstvo
EIB uložio u Hrvatsku 1,9 mlrd eura, 40% u infrastrukturu
05.04.10 Financije i gospodarstvo
Deutsche Welle: EIB će više investirati u Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj
23.11.09 Financije i gospodarstvo
EIB najavio nastavak podrške Hrvatskoj
03.07.09 Vijesti iz regije
EIB odobrio 100 mil. eura kredita Crnoj Gori
02.06.09 Financije i gospodarstvo
EIB za malo i srednje poduzetništvo izdvaja 10 mlrd eura
23.04.09 Financije i gospodarstvo
EIB izdvaja do 500 mil. eura u 2009. za Hrvatsku
26.03.09 Financije i gospodarstvo
EIB kreditira HBOR s 250 milijuna eura
28.11.08 Financije i gospodarstvo
Međunarodne institucije nastavljaju ulagati u Hrvatsku
19.11.08 Financije i gospodarstvo
Erste banci kredit EIB-a od 40 mil. eura
10.06.08 Financije i gospodarstvo
PBZ-u kredit EIB-a od 40 milijuna eura
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa