Potrošači
Seniko studio
Vijesti
22.09.2006. (Bernard Ivezić) Najjeftiniji flat-rate ADSL u Varaždinu i Osijeku
T-Com nudi odvojeno telefon i ADSL, Vipnet i Optima nude dual-play, jedinstveni priključak za telefon i Internet, a telekomi Primatel i Vodatel nude triple-play uslugu

Optima telekom ponudila je najjeftiniji priključak za telefon i neograničeni širokopojasni pristup Internetu u Hrvatskoj. Za 249 kuna dobije se telefon i flat-rate ADSL2+ brzine 512/192 kbps. Ponuda je zasad ograničena na Varaždin i Osijek, a u najvećem alternativnom fiksnom telekomu u Hrvatskoj dodaju da će uskoro tu ponudu proširiti po svim većim gradovima u Hrvatskoj. Na popisu su između ostalog Rijeka, Split i Zagreb.

Alternativa T-Com-u
Ovim potezom Optima je ponudila alternativu fiksnom telefonu i ADSL-u koji nudi T-Com. Da bi mogli prijeći na Optimin telefon i ADSL2+, građani će morati odjaviti sve usluge od T-Coma, a onda će im ovaj novi telekom putem postojeće telefonske utičnice pružiti vlastite usluge.Optimina nova ponuda može se sažeti na dva pojma: telefon i dual-play priključak. Građanima kojima treba telefon Optima je ponudila vlastiti telefonski priključak uz mjesečnu naknadu od 61 kunu, te 25 posto jeftinije telefoniranje. Međutim, ta je ponuda tek neznatno jeftinija od ponude T-Coma. S druge strane, ADSL2+ znatno je jeftiniji kod Optime nego od T-Coma. U dual-play priključku, koji uključuje telefon i ADSL2+, ponuđeno je pet brzina pristupa Internetu, od 512 kbps do 4 Mbitps, te dva modela naplate internetskog prometa.Po FlatMIN modelu, koji je ekvivalentan MAXadslu, uračunato je 5GB prometa, a dodatni paketi od 2GB naplaćuju se po 20 kuna. Posebno je zanimljivo da se promet po noći ne zaračunava. Postoji i flat-rate model, tzv. FlatMAX, čija nadoplata stoji 150 kuna. Kad se sve zbroji proizlazi da najjeftiniji paket koji uključuje telefon i flat-rate ADSL2+ stoji 249 kuna mjesečno. U Optimi naglašavaju da nije moguće uzeti internetski priključak bez telefona.

Raste ponuda
Novu generaciju TK usluga zasad nudi svega pet telekoma u Hrvatskoj. T-Com nudi odvojeno telefon i ADSL, Vipnet i Optima nude dual-play, odnosno jedinstveni priključak za telefon i Internet, a telekomi Primatel i Vodatel nude triple-play uslugu, odnosno jedinstveni priključak za telefon, Internet i televiziju. Svaki od tih telekoma pronašao je vlastito tehničko rješenje za ponudu nove generacije TK usluga. T-Com koristi ADSL, Optima i Iskon noviju generaciju ADSL-a, tzv. ADSL2+, Vipnet UMTS, Vodatel optički kabel skroz do korisnika, a Primatel postojeću infrastrukturu kabelskih televizija. Uskoro se očekuje i dual-play ponuda H1 telekoma, a prvi grad u kojem će ponuditi svoju novu tu uslugu bit će Split.
Gašper Gaćina upozorio Iskon
Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) ne može direktno zabraniti Iskonu da ponudi priključak za telefon i ADSL2+ do 50 % jeftinije od T-Coma. Predsjednik HAT-a upozorio je Iskon da nosi titulu operatora sa znatnijom tržišnom snagom, te da itekako može utjecati na njegove cijene. “Iskon je od HAT-a obvezan dobiti suglasnost jedino za cijene razgovora. Međutim, ta je tvrtka operator sa znatnijom tržišnom snagom i Vijeće HAT-a ima mogućnost donijeti rješenje o izmjeni cijena usluga kad takav operator narušava načela ravnopravnosti”, rekao je Gašper Gaćina, predsjednik HAT-a.

Izvor: Poslovni.hr

Povezani članci
17.10.12 Financije i gospodarstvo
HAKOM uskoro u rad pušta HAKOMetar
17.12.08 Inspekcijske službe
HAKOM tužio HT zbog lokalne petlje
23.07.08 Tvrtke i tržišta
T-HT i Elka potpisali ugovor vrijedan 90 milijuna kuna
21.05.08 Financije i gospodarstvo
Preko 16 mil kuna poticaja za širokopojasni internet dobilo deset tvrtki
29.04.08 Tvrtke i tržišta
Iskon dostupan u cijeloj Hrvatskoj
04.03.08 Tvrtke i tržišta
HAT: Sedam tvrtki traži poticaje za broadband
07.02.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija vrijedno 14,2 milijarde kuna
23.01.08 Tvrtke i tržišta
Optima Telekom u 2008. planira povećati prihod za 46 posto
03.12.07 Korisne informacije
Više od 40 posto kućanstava EU 27 ima broadband
26.11.07 Tvrtke i tržišta
Telekom operater B.net predstavio 2D i 3D pakete usluga
16.11.07 Tvrtke i tržišta
H1 Telekom: Prihodi porasli 96 posto
09.11.07 Vijesti
Eukonomist: Natječaji za TK usluge mimo zakona
25.10.07 Vijesti
Seminar: Informiranje potrošača značajan je zadatak regulatora
16.10.07 Tvrtke i tržišta
Portus preoblikovan u H1 Telekom d.d.
28.09.07 Korisne informacije
T-Com povećao brzine širokopojasnog interneta
28.06.07 Šira regija
Poljska ulaže 600 milijuna eura u razvoj širokopojasnog interneta
14.06.07 Izravna strana ulaganja
Telsey Telecommunications ulazi na hrvatsko tržište
17.05.07 Korisne informacije
Iskon ponudio najbrži ADSL u Hrvatskoj
30.09.06 Korisne informacije
Od idućeg tjedna prvi korisnici aDSL-a
16.09.06 Vijesti
H1 u akciji povećanja broja korisnika
26.08.06 Korisne informacije
Ericsson Nikola Tesla daje znanje i opremu za Vodatelov TriplePlay
19.07.06 Vijesti
Dvornik: Dozvole za DTK neće izdavati gradovi i T-HT već HAT
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa