Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
15.10.2009. Eukonomist: Treba li njemačko gospodarstvo novu paradigmu
Jedini značajni njemački stimulans domaćoj potrošnji bilo je uvođenje premija na zamjenu starih automobila za nove

Parlamentarni izbori u Njemačkoj 27. rujna nisu mogli biti održani u bolje vrijeme - neposredno nakon prvih naznaka gospodarskog oporavka poslije najveće recesije nakon Drugoga svjetskog rata. Nova vlada desnog centra, koju sada čine CDU/CSU i FDP, uspjela je po prvi put osigurati parlamentarnu većinu nakon 1988. godine, kad je Gerhard Schröder (SPD) pobijedio Helmuta Kohla (CDU).

Međutim, izazovi pred ovom konzervativno-liberalnom koalicijom - čija su glavna predizborna obećanja bila smanjenje poreza, povratak atomskoj energiji, stroža regulacija financijskih tržišta i tek onda socijalna pravda - su golemi.

Iako je među gospodarskim razvojima svjetskih velesila postoji sve vidljivija konvergencija, Njemačka je i dalje iznimka - njeno gospodarstvo, bazirano na “fetišu izvoza“ i danas funkcionira na principima drukčijim od ostalih.

Najvažniji izazovi nove vlade su kako osigurati gospodarski rast i smanjiti nezaposlenost u uvjetima visoke državne zaduženosti, za koju se svi slažu da bi je trebalo smanjiti, ali uz smanjenje poreza, glavno predizborno obećanje i CDU-a i FDP-a.

Tako će taj izazov još više potencirati staru dilemu treba li Njemačka i dalje bazirati svoj gospodarski rast na velikom izvozu, zapostavljajući domaću potrošnju (engl.: consumer spending) i razvoj uslužnih djelatnosti?

Fetiš izvoza

Drugi kvartal Njemačkoj je konačno donio dugo očekivanu dobru vijest: porast BDP-a od 0,3 posto. Međutim, malo tko to smatra pouzdanim dokazom da je Njemačka prva država članica EU koja je doista zakoračila na put iz recesije.

Svih pet njemačkih ekonomskih instituta slažu se u procjeni da će u ovoj godini ukupni pad gospodarstva ipak biti otprilike 5 posto.

Glavnu zabrinutost i dalje uzrokuju banke, opterećene neriješenim problemom toksične aktive, koje još uvijek nerado odobravaju kredite, što će se naravno itekako odraziti na željenom gospodarskom rastu.

U trećem kvartalu se očekuje rast veći od 1% jer su narudžbe izvoznoj industriji, posebno “prirasloj“ njemačkoj duši i srcu, nakon pada od skoro 30% (a za neke velike firme, poput Siemensa, još više!) ponovno počele rasti.

Međutim, njemački izvoz polako počinje mijenjati svoja tradicionalna odredišta - udjeli novih gospodarskih sila poput Kine, Indije i Brazila sve više rastu na račun SAD-a i Europe, a to su zemlje koje intenzivno rade na razvoju svojih vlastitih industrija i nisu spremne “zauvijek“ ostati pretežni uvoznici.

Danas je to još daleka budućnost, ali nitko ne sumnja da će čak i Njemačka jednog dana početi osjećati njihovu konkurenciju.

Pad gospodarske aktivnosti od 4% u Njemačkoj doduše nije izazvao veliku nezaposlenost kakva bi nastala u nekoj drugoj državi. Međutim, za vrijeme predizborne kampanje nitko nije čak niti pokrenuo ozbiljnije rasprave o njenom gospodarskom modelu. Pokazalo se da su najglasniji nezadovoljnici sadašnjim gospodarskim modelom baziranom na “fetišu izvoza“ - sindikati.

Tako je najveći zagovornik nužnosti promjene gospodarskog modela postao Berthod Huber, čelnik moćnog sindikata IG Metall koji broji više od 3 milijuna članova.

Pitanje koja je on javno postavio - treba li Njemačka i dalje ostati toliko ovisna o svom izvozu (47% BDP-a u odnosu na 20% u Japanu i “samo“ 13% u SAD-u), a time i ranjiva na eksterne gospodarske šokove ili taj gospodarski model ipak treba mijenjati tako da i Njemačka počne više stimulirati domaću potrošnju i uslužne djelatnosti - prije se moglo očekivati od barem nekog od pet njemačkih gospodarskih instituta. Za njih, međutim, to još uvijek nije tema.

Ipak, zabrinutost sindikata glede gospodarskog modela ukazuje da je malo tko vjerovao riječima Franka-Waltera Steinmeiera (SPD-ovog konkurenta Angeli Merkel) o otvaranju 4 milijuna radnih mjesta do 2020. godine. Ista obećanja dali su prije njega i Helmut Kohl i Gerhard Schröder, ali ih tijekom svojih mandata nisu uspjeli ostvariti.

Osim sindikata i dio ekonomskih analitičara postavlja pitanje što će se dogoditi ako oporavak svjetskog gospodarstva bude sporiji od očekivanog i ako se za sadašnju financijsko-gospodarsku krizu uskoro ne uspiju iznaći prava rješenja?
Obećanja

Smanjenja poreza – za što je Guido Westerwelle, čelnik FDP-a, tijekom predizborne kampanje davao još radikalnija obećanja od Angele Merkel - bit će vrlo teško održati. Frank-Walter Steinmeier i dalje tvrdi kako je takvo obećanje nerealno zbog golemih dugova koje je “nagomilala“ bivša vlada u svom pokušajima iznalaženja rješenja za financijsko-gospodarsku krizu.

To će, po njemu, biti Ahilova peta nove vlade jer Njemačka priprema ustavni zakon po kojemu od 2016. godine nadalje federalna vlada više neće smjeti imati deficit veći od 0,35% BDP-a, a od 2020. godine savezne države uopće neće biti dopušteni nikakvi deficiti.

To će, naravno, smanjiti mogućnost državnog stimuliranja gospodarstva te time i gospodarski rast, ali ujedno, na indirektan način, i rast domaće potrošnje.

Poseban problem je što je Njemačka zakonskim ograničenjem državnog zaduživanja ostala usamljena. U ostalim članicama EU na takva se rješenja niti ne pomišlja, a posebno ne u Francuskoj, tradicionalnom savezniku Njemačke u predloženim rješenjima regulacije financijskih tržišta. Predsjednik Nicolas Sarkozy uravnotežen budžet ne smatra prioritetom već su za njega važne samo strukturalne reforme.

Specifični model socijalno-tržišnog gospodarstva (njem.: Sozialmarktwirtschaft) - koji pokazuje daleko veću obzirnost prema zaposlenicima nego što je to slučaj u mnogim drugim zemljama, posebno u SAD-u gdje se otkazi dijele mnogo lakše, češće i s daleko manje socijalne osjetljivosti - tako će biti podvrgnut novim, mnogo težim testovima.

Najbolji primjer pruža automobilska industrija, gdje je Njemačka izložena sve brojnim kritikama zbog načina spašavanja Opela: najmanje otpuštanja bit će u Opelovim tvornicama u Njemačkoj (16,7%); u Belgiji, zbog planiranog zatvaranja tvornice u Antwerpenu,100%; u Španjolskoj 32,7% i Engleskoj 30,7%.

Komisija EU je pod sve većim pritiscima da ne dopusti “uskogrudna nacionalna rješenja za europski problem koji se treba riješiti na komercijalnoj, a ne političkoj bazi“.

Međunarodne implikacije

Sve od izbijanja financijsko-gospodarske krize Njemačka je bila izložena brojnim kritikama kako ne želi dovoljno stimulirati domaću potrošnju koja je i dalje premala u odnosu na investicije koje se odražavaju u velikim trgovinskim viškovima i konstantnom velikom plusu u platnoj bilanci.

Na taj način, upozoravaju kritičari, Njemačka uvelike doprinosi debalansima u svjetskom gospodarstvu jer ono što je jednoj zemlji izvoz za drugu je uvoz. Ako neke države i dalje budu imale velike trgovinske deficite (tipičan primjer su SAD), dok druge suficite (Njemačka, Kina), to se mora odraziti u pritiscima na tečajeve valuta, a onda do novih financijskih kriza više nije daleko.
Kritičari njemačkog gospodarskog modela posebno su brojni u SAD-u i Engleskoj, gdje mediji često postavljaju pitanje zašto bi netko morao današnje dugove i budžetske deficite, nastale kao rezultat pokušaja stimuliranja domaćih gospodarstava, ostavljati budućim generacijama kako bi Njemačka i Kina kroz svoj izvoz mogle otvarati nova radna mjesta?

U Njemačkoj su još uvijek u tijeku dva konjunkturna paketa “teška“ 85 mlrd eura, koji se nastavljaju u sljedećoj godini pa nova vlada stoga planira povlačenje države iz uloge “kriznog menadžera“ gospodarstva tek sredinom 2010. godine. Pokazalo se, međutim, da je jedini značajan stimulans domaćoj potrošnji bilo uvođenje premija na zamjenu starih automobila za nove.

Te premije, koje su kasnije imitirale i druge države pa čak i SAD, mnogi smatraju jedinom efikasnom antirecesijskom mjerom jer su samo one brzo pokazale vidljive rezultate.

Također, Njemačka je uvela shemu plaćenog skraćenog radnog vremena kako bi pomogla poslodavcima da sačuvaju postojeća radna mjesta.

Po toj shemi zaposlenici za skraćeno radno vrijeme i dalje primaju skoro punu plaću, a za ostatak do punog radnog vremena poslodavci su dobivali naknadu od države, dakle na račun poreznih obveznika.

Da se financijsko-gospodarska kriza u Njemačkoj osjetila bitno manje negoli u drugim zemljama vidljivo je i po tome što je manje od 10% Nijemaca reduciralo predviđene budžete za godišnji odmor.

Iako je potrošnja piva u Njemačkoj u prvoj polovici ove godine spala na najmanju razinu od ujedinjenja, rezervacije hotela u Bavarskoj su u posljednjem tjednu uoči početka Oktoberfesta bile na prošlogodišnjoj razini.

To je indirektan, ali možda najvažniji dokaz da, unatoč prijetećoj tamnoj sjeni sve više upitnog gospodarskog modela, “specifična“ osobna potrošnja u Njemačkoj ipak ima svoju ulogu i da stvari ipak kreću nabolje. (Bankamagazin)

Povezani članci
23.08.13 Šira regija
Njemački ministar financija vidi naznake podizanja kamata u eurozoni
13.08.13 Šira regija
Osjetno poboljšana ekonomska klima u Njemačkoj – ZEW
06.12.12 Šira regija
Snažan uzlet njemačkih industrijskih narudžbi u listopadu
31.10.12 Trgovina na malo
Ubrzao rast osobne potrošnje u Njemačkoj u rujnu
26.10.12 Vijesti
Njemačka potrošačka klima na najvišoj razini u više od pet godina
03.10.12 Trgovina na malo
Stagnacija prometa u europskoj maloprodaji
01.10.12 Vijesti iz svijeta
Heineken preuzeo singapursku pivovaru
28.09.12 Vijesti iz svijeta
Oporavak prometa u njemačkoj maloprodaji u kolovozu
25.09.12 Vijesti iz svijeta
Očekivanja njemačkih potrošača za listopad nepromijenjena
05.09.12 Vijesti iz svijeta
Pad prometa u trgovini na malo u eurozoni
31.08.12 Vijesti iz svijeta
Neočekivani pad prometa u maloprodaji u Njemačkoj
30.08.12 Vijesti iz svijeta
Rast potrošačkih cijena u Njemačkoj u kolovozu ubrzao na 2,2 posto
28.08.12 Vijesti
Povjerenje njemačkih potrošača za rujan stabilno
06.07.12 Vijesti iz svijeta
Neočekivano snažan rast industrijske proizvodnje u Njemačkoj u svibnju
29.06.12 Trgovina na malo
Nastavljen pad prometa od trgovine na malo u Njemačkoj
26.06.12 Vijesti iz svijeta
Očekivanja njemačkih potrošača za srpanj nepromijenjena
20.06.12 Vijesti iz svijeta
GfK: Nijemci sve manje zabrinuti
12.06.12 Trgovina na malo
Nogometni artikli: Dobra zarada za trgovce
08.06.12 Vijesti iz svijeta
Pad njemačkog izvoza u travnju
01.06.12 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoz uvećan za 5,8 posto
08.05.12 Vijesti iz svijeta
Oporavak njemačke industrijske proizvodnje u ožujku
03.05.12 Vijesti iz svijeta
U Australiji konzumacija piva najniža u zadnjih 65 godina
27.04.12 Vijesti iz svijeta
Očekivanja njemačkih potrošača blago pogoršana
23.04.12 Vijesti iz svijeta
Za "pravedne" proizvode Nijemci rado daju euro više
05.04.12 Vijesti iz svijeta
Blagi rast njemačkih industrijskih narudžbi u veljači
30.03.12 Vijesti iz svijeta
Neočekivan pad prometa od trgovine na malo u Njemačkoj
27.03.12 Vijesti iz svijeta
Pad njemačkog povjerenja potrošača
02.03.12 Vijesti iz svijeta
Neočekivani pad prometa u njemačkoj maloprodaji
08.02.12 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Izvoz u 2011. dosegnuo rekordnih bilijun eura
06.02.12 Vijesti iz svijeta
Njemačke plaće lani rasle brže od inflacije
30.01.12 Vijesti iz svijeta
Njemačke kompanije očekuju rast izvoza u ovoj godini
26.01.12 Vijesti iz svijeta
GFK: Poboljšana očekivanja njemačkih potrošača za veljaču
09.01.12 Vijesti iz svijeta
Njemački trgovački suficit porastao 2,5 mlrd eura
05.01.12 Vijesti iz svijeta
Pad prometa u njemačkoj maloprodaji u studenom
08.11.11 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Građanima poklon od šest mlrd eura
08.11.11 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoz blago porastao u rujnu
25.10.11 Vijesti iz svijeta
Povjerenje potrošača u Njemačkoj ostalo stabilno
19.10.11 Vijesti iz svijeta
Istraživanje GfK: Eskalirajuća kriza slabi Europu
19.10.11 Financije i gospodarstvo
Nijemci uštedjeli 186 mlrd eura
14.10.11 Vijesti iz svijeta
Deutsche Welle: Skupoća hara Njemačkom
30.09.11 Vijesti iz svijeta
Razočaravajući podaci iz njemačke maloprodaje
06.07.11 Vijesti iz svijeta
Domaća potražnja poduprla njemačku industriju u svibnju
30.06.11 Vijesti iz svijeta
Najoštriji pad prometa u njemačkoj maloprodaji u četiri godine
08.06.11 Vijesti iz svijeta
Pad njemačke vanjske trgovine u travnju
13.05.11 Vijesti iz svijeta
Snažan rast njemačkog i francuskog gospodarstva
09.05.11 Vijesti iz svijeta
Rekordan izvoz i uvoz Njemačke u ožujku
29.04.11 Vijesti iz svijeta
Oštar pad prometa u njemačkoj maloprodaji
15.04.11 Vijesti iz svijeta
Njemačka povisila prognoze rasta temeljem povećane potrošnje
31.03.11 Vijesti
Više od polovice Hrvata pije pivo
10.03.11 Vijesti iz svijeta
Solidan rast njemačkog izvoza u siječnju
03.03.11 Vijesti iz svijeta
Rast prometa u njemačkoj maloprodaji u siječnju
18.02.11 Izvoz
Ferdelji: Iz krize ćemo izaći, samo uz koju cijenu
09.02.11 Vijesti iz svijeta
Snažan rast njemačkog izvoza u 2010.
31.01.11 Vijesti iz svijeta
Neočekivan pad maloprodaje u Njemačkoj
24.01.11 Vijesti iz svijeta
Njemačka gubi milijarde zbog manjka radne snage
19.01.11 Vijesti iz svijeta
Njemačka povećala prognozu rasta za 2011. na 2,3 posto
12.01.11 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Lanjski rast gospodarstva najbrži od ujedinjenja
07.01.11 Vijesti iz svijeta
Pad prometa u njemačkoj maloprodaji u studenome
30.12.10 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoz povećan 21,5 posto
30.12.10 Vijesti iz svijeta
Njemački deficit se smanjuje
27.12.10 Vijesti iz svijeta
Polovica Nijemaca želi povratak njemačke marke
23.12.10 Trgovina na malo
Njemačke maloprodajne tvrtke očekuju solidnu božićnu sezonu
20.12.10 Trgovina na malo
Očekuje se rast potrošnje u Europi u siječnju
08.12.10 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoz pao zbog smanjenja potražnje iz eurozone
01.12.10 Vijesti iz svijeta
Rast njemačke maloprodaje u studenome
24.11.10 Vijesti iz svijeta
Povjerenje potrošača u Njemačkoj na najvišoj razini u tri godine
23.11.10 Vijesti iz svijeta
Njemački gospodarski rast oštro usporio u trećem tromjesečju
12.11.10 Vijesti iz svijeta
Usporen rast njemačkog gospodarstva u trećem tromjesečju
29.10.10 Vijesti iz svijeta
Pad prometa u njemačkoj maloprodaji u rujnu
20.10.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka vlada udvostručila prognozu o rastu BDP-a u ovoj godini
07.10.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Industrijska proizvodnja na godišnjoj razini 11% viša
01.10.10 Trgovina na malo
Neočekivani pad njemačke maloprodaje u kolovozu
28.09.10 Vijesti iz svijeta
Povjerenje potrošača u Njemačkoj na najvišoj razini u tri godine
14.09.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Snažan skok izvoza zbog narudžbi Kine i Brazila
08.09.10 Vijesti iz svijeta
Neočekivan pad njemačkog izvoza u srpnju
08.09.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka treba pola milijuna useljenika godišnje
02.09.10 Vijesti iz svijeta
Deutsche Welle: Njemačko čudo (uz malu pomoć demografije i statistike)
01.09.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Promet u maloprodaji nastavio padati u srpnju
27.08.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka vapi za kvalificiranim stranim radnicima
24.08.10 Vijesti iz svijeta
Njemačko gospodarstvo u drugom kvartalu raslo 2,2 posto
20.08.10 Vijesti iz svijeta
Bundesbank: Rast njemačkog gospodarstva od tri posto u 2010.
16.08.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka ove godine očekuje rast BDP-a 3 posto
14.08.10 Financije i gospodarstvo
Večernji list: Hrvatska će rasti na krilima rekordnog rasta Njemačke
13.08.10 Vijesti iz svijeta
Najbrži rast njemačkog BDP-a od ujedinjenja
09.08.10 Vijesti iz svijeta
Skok njemačkog izvoza za 3,8 posto u lipnju
06.08.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka industrijska proizvodnja pala u lipnju 0,6 posto
27.07.10 Vijesti iz svijeta
Povjerenje njemačkih potrošača u porastu
08.07.10 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoz porastao u svibnju za 28,8 posto
07.07.10 Vijesti iz svijeta
U Njemačkoj neočekivano pale industrijske narudžbe
23.06.10 Vijesti iz svijeta
Njemački potrošači spremni trošiti unatoč vladinim mjerama štednje
17.06.10 Vijesti iz svijeta
Kriza u eurozoni mogla bi ugroziti njemački oporavak
12.06.10 Vijesti iz svijeta
Merkel: Njemačko gospodarstvo oporavit će se tek 2013.
08.06.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka industrija: Rast narudžbi u godinu dana 27,8 posto
24.05.10 Prehrambeni proizvodi
Pad prodaje piva na zapadnoeuropskom tržištu u 2009.
21.05.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Potvrđen rast BDP-a od 0,2 posto
12.05.10 Vijesti iz svijeta
Njemačko gospodarstvo neočekivano raslo u prvom kvartalu
10.05.10 Vijesti iz svijeta
Skok njemačkog trgovinskog viška na 17,2 mlrd eura
04.05.10 Trgovina na malo
Pad prometa u njemačkoj maloprodaji u ožujku
19.04.10 Vijesti
Europski potrošači u krizi štede na razne načine
19.04.10 Vijesti
Osobna potrošnja u CEE/SEE: Hrvati predvode u potrošnji za modu
09.04.10 Vijesti iz svijeta
U veljači njemački izvoz porastao 4,7 posto na 70 mlrd eura
15.03.10 Vijesti iz svijeta
U Njemačkoj prerađivačkoj industriji 250.000 manje zaposlenih
10.03.10 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoz potonuo preko 6 posto
10.03.10 Uvoz
Njemačka donijela novu strategiju za izvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda
03.03.10 Vijesti iz svijeta
Stagnacija prometa u njemačkoj maloprodaji
25.02.10 Vijesti iz svijeta
I njemački deficit veći od dopuštenog
24.02.10 Vijesti iz svijeta
Stagnacija povjerenja njemačkih potrošača
12.02.10 Vijesti iz svijeta
Njemačko gospodarstvo stagniralo u četvrtom tromjesečju
09.02.10 Vijesti iz svijeta
Neočekivani rast njemačkog izvoza u prosincu
04.02.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Neočekivani pad industrijskih narudžbi
03.02.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Štrajk zaposlenih u javnim službama
02.02.10 Vijesti iz svijeta
Promet njemačke maloprodaje prošle godine pao 1,8 posto
15.01.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
13.01.10 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Pad BDP-a u 2009. godini 5 posto
23.12.09 Vijesti iz svijeta
Njemačkoj će 2015. nedostajati tri milijuna radnika
01.12.09 Trgovina na malo
Njemački Ustavni sud proglasio rad trgovina nedjeljom protuustavnim
25.11.09 Vijesti iz svijeta
Njemački potrošači oprezno optimistični uoči sezone božićne kupnje
13.11.09 Šira regija
Rast njemačkog i francuskog BDP-a u trećem kvartalu
12.11.09 Vijesti iz svijeta
Merkel: Posljedice krize tek 2010.
09.11.09 Vijesti iz svijeta
Rast njemačkog izvoza u rujnu premašio očekivanja
09.10.09 Vijesti iz svijeta
Iznenađujući pad njemačkog izvoza, industrijska proizvodnja nadmašila očekivanja
01.10.09 Vijesti iz svijeta
Neočekivani pad njemačkog prometa u maloprodaji u kolovozu
25.09.09 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Rast povjerenja potrošača peti mjesec zaredom
22.09.09 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoz smanjen 23,5 posto u prvom polugodištu
08.09.09 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoz u srpnju porastao 3,8 posto
07.09.09 Vijesti iz svijeta
Oštar rast narudžbi u njemačkoj industriji u srpnju
25.08.09 Vijesti iz svijeta
Njemačka izišla iz recesije uz pomoć vladinih poticajnih mjera
25.08.09 Vijesti iz svijeta
Izvoz Kine u prvih šest mjeseci nadmašio izvoz Njemačke
13.08.09 Šira regija
Neočekivani rast BDP-a u Njemačkoj i Francuskoj
12.08.09 Vijesti iz svijeta
Potrošačke cijene u Njemačkoj manje za 0,5 posto
07.08.09 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoz uvećan sedam posto u lipnju
03.08.09 Vijesti iz svijeta
Daljnji pad prometa maloprodaje u Njemčakoj
20.07.09 Vijesti iz svijeta
Pad maloprodajnih cijena u Njemačkoj
20.07.09 Vijesti iz svijeta
Recesija gubi dah u Njemačkoj
13.07.09 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoznici očekuju oporavak svjetske trgovine
09.07.09 Vijesti iz svijeta
Pad njemačkog izvoza u svibnju 24,5 posto
07.07.09 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Porast industrijskih narudžbi za 4,4 posto
24.06.09 Vijesti iz svijeta
Velike njemačke tvrtke prebrodile prvi udar recesije
19.06.09 Vijesti iz svijeta
Njemačka suočena s novim dugom od 310 mlrd eura
09.06.09 Vijesti iz svijeta
Neočekivano velik pad njemačkog izvoza u travnju
04.06.09 Trgovina motornim vozilima
Gospodarska kriza i dalje pogađa njemački izvoz vozila
08.05.09 Vijesti iz svijeta
Neočekivani rast njemačkog izvoza obnovio nade u oporavak
04.05.09 Trgovina na malo
Pad njemačkog prometa u maloprodaji u ožujku
21.04.09 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Povjerenje investitora na dvogodišnjem maksimumu
07.04.09 Vijesti iz svijeta
Njemačka proizvodnja čelika na najnižoj razini u 50 godina
10.03.09 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Izvoz pao za 4,4 posto
25.02.09 Vijesti iz svijeta
Pad njemačkog BDP-a 2,1 posto
13.02.09 Vijesti iz svijeta
Najsnažniji tromjesečni pad njemačkog BDP-a od 1990.
03.02.09 Šira regija
Neočekivani pad maloprodajnog prometa u Njemačkoj
03.02.09 Vijesti iz svijeta
GfK predviđa porast potrošnje u Njemačkoj od 0,5 posto
16.01.09 Prehrambeni proizvodi
Pad prodaje piva u svijetu zbog krize
14.01.09 Vijesti iz svijeta
Njemačko gospodarstvo lani poraslo za 1,3 posto
13.01.09 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Novih 50 mlrd eura za spas gospodarstva
08.01.09 Vijesti iz svijeta
Oštar pad njemačkog izvoza u studenome
02.01.09 Trgovina na malo
U 2009. se očekuje kolaps više od 1.600 trgovaca na malo
08.12.08 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Neočekivano velik pad industrijske proizvodnje
03.12.08 Šira regija
Pad prometa u maloprodaji u eurozoni
01.12.08 Vijesti iz svijeta
Pad prometa u maloprodaji u Njemačkoj
27.11.08 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Manje nezaposlenih usprkos recesiji
25.11.08 Vijesti iz svijeta
Njemačka i službeno u recesiji
07.11.08 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Iznenađujući rast izvoza na 87 mlrd eura
09.10.08 Vijesti iz svijeta
Pad njemačkog izvoza u kolovozu
01.10.08 Trgovina na malo
Najsnažniji rast prometa u maloprodaji u Njemačkoj u gotovo dvije godine
26.08.08 Šira regija
Pad njemačkog BDP-a 0,5 posto
09.07.08 Vijesti iz svijeta
Snažan pad njemačkog trgovinskog viška u svibnju
19.06.08 Šira regija
Velika Britanija: Maloprodaja dostigla 20-godišnji rekord
10.06.08 Šira regija
Njemačka: Veleprodajne cijene najviše u 26 godina
09.06.08 Vijesti iz svijeta
Njemački izvoz raste
15.05.08 Šira regija
Njemačka: Ubrzan gospodarski rast u prvom kvartalu
02.04.08 Zaposlenost / plaće
Njemačka nezaposlenost pala na najnižu razinu od 1992.
10.03.08 Šira regija
Njemački izvoz u siječnju porastao trostruko brže od očekivanja analitičara
15.02.08 Šira regija
Najveći pad europskog izvoza u posljednje dvije godine
08.02.08 Šira regija
Novi rekord njemačke izvozne industrije u 2007.
06.02.08 Prehrambeni proizvodi
Pivo poskupljuje uoči Eura 2008
05.02.08 Trgovina na malo
Pad prometa u maloprodaji eurozone
30.01.08 Trgovina na malo
Najveći maloprodajni lanci ostvaruju više od tri bilijuna dolara prometa
24.01.08 Šira regija
Neočekivan rast poslovnog povjerenja u Njemačkoj
22.01.08 Vijesti
Profitna stopa hrvatske trgovine tri puta niža od europskog prosjeka
21.01.08 Financije i gospodarstvo
Kina i SAD najviše će utjecati na globalnu ekonomiju u 2008.
16.01.08 Šira regija
Njemačka inflacija najviša od 1996.
14.01.08 Šira regija
Njemačka se priprema za teška vremena u gospodarstvu
10.01.08 Šira regija
Njemačka popustila pod pritiskom EK u pogledu stranih ulaganja
08.01.08 Šira regija
EU: Pad prometa u maloprodaji
08.01.08 Trgovina na malo
Tijekom studenog nastavljeni pozitivni trendovi u maloprodaji
02.01.08 Šira regija
Pawlak: Poljski gospodarski rast ove bi godine mogao doseći 6%
02.01.08 Šira regija
Njemačka snizila prognozu o stopi rasta u 2008. ispod dva posto
28.12.07 Trgovina na malo
Maloprodaja u Europi u padu treći mjesec za redom
07.12.07 Financije i gospodarstvo
ECB snizio prognoze rasta za 2008., podigao procjene stope inflacije
30.11.07 Vijesti iz svijeta
MMF će vjerojatno revidirati naniže procjene globalnog rasta za 2008.
29.11.07 Zaposlenost / plaće
Njemačka nezaposlenost najniža u 12 godina
28.11.07 Vijesti iz svijeta
Povjerenje potrošača u Njemačkoj palo na dvogodišnji minimum
19.11.07 Tvrtke i tržišta
BIP: Trećina radnika napušta firmu
14.11.07 Vijesti iz svijeta
Rast njemačkog gospodarstva ubrzan na 0,7 posto
15.10.07 Vijesti iz svijeta
Njemačka vlada planira štititi strateške kompanije od inozemnog preuzimanja
27.09.07 Vijesti iz svijeta
Rekordna zaposlenost u Njemačkoj
18.09.07 Šira regija
Nastavljeno smanjenje njemačkog deficita
28.08.07 Vijesti iz svijeta
Pad poslovnog povjerenja u Njemačkoj
27.08.07 Korisne informacije
Kriza na svjetskim tržištima usporit će gospodarski rast i u Hrvatskoj
24.08.07 Vijesti iz svijeta
Njemačka zabilježila proračunski suficit po prvi puta u gotovo 20 godina
21.08.07 Financije i gospodarstvo
HAAB: Tržišta regije neznatno korelirana sa svjetskim tržištima
20.08.07 Zaposlenost / plaće
Njemačka: Gubici zbog nedostatka kvalificirane radne snage
20.08.07 Vijesti iz svijeta
Problemi na Wall Streetu prijete izbijanjem recesije u SAD-u
14.08.07 Šira regija
Usporen rast njemačkog gospodarstva
08.08.07 Ekologija
Njemačka dogovorila ukidanje industrije ugljena do 2018.
18.07.07 Statistika
Industrijska proizvodnja u Federaciji BiH porasla 13 posto
09.07.07 Šira regija
Skok njemačkog trgovinskog viška u svibnju
07.07.07 Vijesti iz svijeta
Baltička gospodarstva suočena s opasnošću naglog usporavanja
05.07.07 Šira regija
Uzlet gospodarstava novih članica EU
26.06.07 Šira regija
Njemačkoj će nedostajati radnika prije nego ostalim razvijenim zemljama
11.06.07 Vijesti
Bavarsko-hrvatski gospodarski forum
08.06.07 Vijesti
Hrvatski gospodarstvenici u Bavarskoj
15.05.07 Šira regija
Njemački gospodarski rast u prvom kvartalu nadmašio očekivanja
06.05.07 Šira regija
Uvećan promet u maloprodaji u eurozoni i EU
30.03.07 Trgovina na malo
Oporavak njemačke maloprodaje u veljači
08.03.07 Šira regija
Njemačka industrijska proizvodnja u porastu treći mjesec za redom
02.03.07 Trgovina na malo
Njemačka maloprodaja smanjena u siječnju zbog povećanja PDV-a
06.02.07 Tvrtke i tržišta
Carlsberg ujedinjuje upravljanje pivovarama u regiji
17.01.07 Prehrambeni proizvodi
Njemačka: Svjetsko prvenstvo povećalo potrošnju piva
11.01.07 Šira regija
Najviši gospodarski rast u Njemačkoj u proteklih šest godina
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa