Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
21.09.2009. Zlatna dionica ponovo HT-u
Na tržištu na kojem je lani u trgovanju dionicama ostvaren promet od 16,84 milijarde kuna nagrađeno je sedam dionica, a industrijske dionice podjeljene su u čak tri kategorije

I drugu godinu zaredom nagrada Zlatna dionica godine pripala je Hrvatskim telekomunikacijama. U konkurenciji je bilo 70 dionica koje je odabrala Zagrebačka burza u skladu za zadanim kriterijima: da su izlistane u najvišoj kotaciji ili da se njima trgovalo 75 posto dana od dana uvrštenja, te da je njima ostvaren promet od najmanje 10 milijuna kuna. Konačnu odluku donio je stručni ocjenjivački sud.

Nagrade su dodjeljene i za pojedine kategorije. Među turističkim dionicama najboljom je proglašena dionica HUP-a Zagreb, a među financijskima dionica Zagrebačke banke.

Industrijske dionice bile su podjeljene u tri kategorije: u kategoriji hrane i lijekova najbolja je Podravka, u kategoriji pomorstva, prometa, veza i građevinarstva nagrađene su Hrvatske telekomunikacije, a u kategoriji ostalih industrijskih dionica Adris grupa.

Posebnu nagradu za najlikvidniju dionicu u prošloj godini dobila je Atlantska plovidba, dok je dionica Lucidusa nagrađena za najveći rast cijene u prošloj godin od 18,9 posto.

Nagrade su dodjeljene i u kategoriji fondova: najbolji dionički fond je ST Global Equity, najbolji uravnoteženi je Interinvest Balanced, obveznički ZB Bond, a novčani HPB novčani. Najboljim društvom za upravljanje fondovima proglađen je ZB Invest.

Kriterije za izbor najboljih fondova donosi Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima u HGK, a temelje se na prinosu, rizičnosti i veličini fonda.

Da bi ušli među kandidate za nagrade, otvoreni investicijski fondovi morali su poslovasti tijekom cijele prošle godine uz održavanje neto imovine kojom upravljaju iznad razine od pet milijuna kuna.

U konkurenciji društava za upravljanje uvjet je bio da sruštvo upravlja s najmanje tri otvorena investicijska fonda. (Bankamagazin)

Povezani članci
22.12.11 Vijesti
Zlatna dionica Hrvatskom telekomu
17.12.10 Financije i gospodarstvo
Zlatna dionica Atlantic grupi
21.09.07 Trgovina na veliko
INA blizu 2.800 kuna
06.09.07 Trgovina na veliko
Hanfa i SDA o mogućnosti gubitka nagradne dionice T-HT-a
20.08.07 Trgovina na veliko
Zagrebačka burza: Crobex skliznuo 4,2 posto
16.08.07 Trgovina na veliko
ZSE: INA na najnižoj razini u posljednjih pet mjeseci, Magma -2,2%
09.07.07 Trgovina na veliko
Isplaćena dividenda dioničarima INA-e
05.07.07 Trgovina na veliko
Vlada: Novi zakon o preuzimanju dioničkih društava
04.07.07 Tvrtke i tržišta
MOL: Ne prodajemo udjel u INA-i
18.06.07 Tvrtke i tržišta
Sanader: Nastavljamo borbu protiv svih oblika korupcije
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa