Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
21.09.2009. Kineski pohod na resurse
Koristeći se padom vrijednosti imovine diljem svijeta Kina osigurava jeftiniju sirovinu za svoju brzorastuću industriju, te kupovinom tehnologije, brendova i tržišta zauzima poziciju kao globalni gospodarski igrač. Snaga i brzina te ekspanzije nerijetko izaziva strah i sumnje

Unatoč padu globalnih izravnih ulaganja u prošloj godini uzrokovanih ekonomskom recesijom, kineske investicije u strane zemlje u istom su razdoblju udvostručena u odnosu na godinu ranije.

Kineske su kompanije putem investicija prisutne u 174 zemlje, a njihove mete za investicije su prilično šarolike, od rudnika u Australiji, banaka u Hong Kongu i naftnih polja u Africi i Latinskoj Americi, do poznatih brendova poput američkog terenca Hummer.

Koristeći se padom vrijednosti imovine diljem svijeta, izazvanom recesijom, Kina osigurava jeftinije sirovine za svoju brzorastuću industriju, a kupovinom tehnologija, brendova i tržišta zauzima poziciju kao globalni ekonomski igrač.

Međutim, snaga i brzina te ekspanzije nerijetko izaziva strah i sumnje u zemljama zahvaćenim kineskom ekspanzijom.

Kini, koja je manje zahvaćena recesijom od razvijenih zemalja i ima najveće devizne rezerve na svijetu, idu u prilog relativno niske cijene imovine, koje su pale zbog recesije, pa kineski pohod na stranu imovinu uzima mah i nije izgledno da će njen apetiti za širenje popustiti u idućih nekoliko godina.

"Kina se, čini se, ponovno vratila svom trendu rasta, a da bi rasla, trebaju joj robe i sirovine. Dakle Kina kupuje i sklapa ugovore kako bi nabavila sirovine gdje god može," komentirala je za www.banka.hr analitičarka Raiffeisen banke Lydia Kranner.

Prema njoj kineska strana ulaganja rastu i nastaviti će rasti idućih godina, šireći kinesku ekonomsku bazu što je pozitivno za budući gospodarski razvoj.
Izravna ulaganja iz Kine u druge zemlje u prošloj su godini porasla na 52,15 mlrd dolara s gotovo 22,5 milijardi dolara u 2007. godine, kaže se u izvješću Ujedinjenih naroda World Investment Report 2009. objavljenog u rujnu.

Kina je lani zauzela 13. mjesto na ljestvici najvećih izvora izravnih inozemnih ulaganja, te, iako kineske investicije čine tek nešto manje od tri posto ukupnih ulaganja u strane zemlje u prošloj godini, njihov udjel iz godine u godinu raste .

Također, ulaganja iz Kine na strana tržišta bila su otprilike upola manje nego izravne investicije u tu azijsku zemlju, no kineska ulaganja rastu po znatno većoj stopi. Prema istom izvješću UN-a, strani investitori su lani u Kinu uložili 108,3 milijardi dolara u odnosu na 83,5 milijardi dolara u 2007.

Među najvećim ulaganjima kineskih kompanija u prošloj godini bile su Chinalcova kupovina 12-postotnog udjela u rudarskoj kompaniji Rio Tinto za 14,3 mlrd USD, akvizicija 20-postotnog udjela u banci Standard Bank Group iz Južne Afrike za 5,6 mlrd USD od strane banke ICBC, te kupovina norveške naftne kompanije Awilco za 2,5 mlrd USD od neimenovane kineske kompanije.

DIVERSIFIKACIJA IMOVINE

Iza snažnog rasta investicija stoji kapital koji je Kina nagomilala u zadnjih 30-ak godina svog gospodarskog rasta i koji se preljeva prema drugim zemljama poput Vijetnama u potrazi za jeftinijom radnom snagom.

Investicije u druge azijske zemlje činile su čak 67 posto kumulativnih kineskih stranih ulaganja krajem 2007.

U interesu kineskih kompanija je investirati u proizvodnju, ali i u tržišne udjele vani kako bi garantirali stabilnost dobavnih lanaca i ciljanih tržišta, te kako bi spriječili da neki strani faktori ugroze sigurnost njihove proizvodnje i operacija, smatra kineska asocijacija za razvoj i planiranje zadužena za strana ulaganja.

U jeku financijske krize brojne zemlje se suočavaju s problemom financiranja kojima Kina, koja ima suficit platne bilance i nije doživjela kreditnu krizu poput one u razvijenijim državama, može izaći u susret.

Kina je u proljeće ove godine pojednostavila postupak za odobravanje ulaganja u inozemstvo, a kineska je vlada tijekom ljeta objavila da će koristiti svoje devizne rezerve kako bi podržala i ubrzala ekspanziju i akvizicije svojih kompanija na stranim tržištima.

Time je po prvi put službeno artikulirana politika Pekinga za direktnu potporu korporacijama u kupovini imovine u inozemstvu.

Vlada nije rekla koliki će konkretno dio deviznih rezervi, koje su dosegnule rekordnih 2.131 milijardi dolara u lipnju, biti usmjereno kineskim kompanijama, ali je naglašeno da je taj potez namijenjen diversifikaciji imovine, te da je dio strategije smanjenja ovisnosti Kine o američkom dolaru kao rezervne valute.
Naime, kineska vlada se, zbog globalne ekonomske i financijske krize, suočava s problemima zbog straha od pada vrijednosti američkog dolara i velike izloženosti te zemlje prema njemu. Kina ima najveće devizne rezerve na svijetu i smatra se da je njihov dio i upravo u dolarima.

Uz to Kina je i najveći kupac američkih državnih obveznica, pa je u nekoj vrsti dolarske zamke, jer kad bi Kina prestala kupovati američke obveznice njihova vrijednost bi naglo pala, a s time i vrijednost kineske imovine.

"Kineske investicije, i to najviše u američke dužničke vrijednosnice, jako su značajne. Ukoliko bi Kina prestala kupovati te papire, SAD, ali i čitav svijet, našli bi se u teškoj situaciji. Za sad ipak ne očekujemo da će do toga doći", rekao je za www.banka.hr Peter Jenčič, analitičar slovenske tvrtke MP DZU.

Po njemu, iznosi koje Kina u posljednje vrijeme investira u neke kompanije, financijske aranžmane s kompanijama i otkup njihovih dugovanja u zamjenu za nabavu sirovina, još uvijek su, u usporedbi sa ukupnim investicijama - mali.

Kako je Kina odnedavno postala najveći svjetski izvoznik robe, velike kompanije izvoznici iz Kine trebaju usluge poput prijevoza i osiguranja što također povećava kineske strane investicije u tim segmentima.

Drugi faktor koji potiče ulaganja izvan Kine je to da neka kineska poduzeća u državnom vlasništvu gube monopol koji imaju na domaćem tržištu pa se šire na međunarodna tržišta.

Kineski gospodarski rast u 2009. godini usporiti će na 7,8 posto, nakon rasta od 9 posto u prošloj godini, a prema procjeni banke HSBC 2010. će ubrzati na 8,5 posto, dok će suficit platne bilance Kine u ovoj godini iznositi preko pet posto bruto domaćeg proizvoda.
ENERGIJA KAO PRIORITET

Nakon velike volatilnosti cijene energenata i drugih roba u prošloj godini, očito je da Kina pokušava osigurati što širu bazu vlastitih sirovina, prvenstveno nafte i ruda.

Tako je, među ostalim, sredinom rujna objavljeno da će Kina uložiti 16 milijardi dolara u proizvodnju nafte u Venezueli.

Samo na početku rujna 2009., kineske državne kompanije su zasule sektore željezne rude i urana u zapadnoj Australiji s ponudama teškim ukupno 123 milijuna dolara, kao znak da kinesko zanimanje za rudnike u Australiji ne jenjava, piše australski list The Sydney Morning Herald.

Također, kineska kompanija Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery pokušava kupiti od General Motorsa čuveni brend Hummer, iako zasad nije dobila dozvolu za to.

Među prvim velikim akvizicijama poznatih stranih brendova bila je kupnja IBM-ove jedinice osobnih računala od kineske grupe Lenovo 2004. za $1,25 mlrd USD.

"Kina sada pokušava domišljatim potezima osigurati nabavu sirovina u duljem vremenskom razdoblju po što jeftinim cijenama," kaže Jenčič.

Kinezi su pokušali povećati i udjel koji imaju u Rio Tintu, najvećoj svjetskoj kompaniji za mineralne resurse, u čemu nisu uspjeli. "Australci su na kraju glasali protiv, jer je to vrlo delikatno pitanje kada zemlja puno svojih resursa u krizi proda praktički svome susjedu," dodaje Jenčič.

Kineska, pak, razvojna banka China Development Bank sklopila je nedavno nekoliko ugovora nafta-za-kredit s Brazilom, Kazahstanom i Rusijom.
Kina također izdašno financira gradnju infrastrukture koja bi olakšala transport nafte i stvaranje "energetskih koridora".

Tako je, na primijer, Kina izgradila luku Gwadar u Pakistanu radi prijevoza nafte iz Perzijskog zaljeva, preko Pakistana u Kinu. Kina je investirala više od četiri milijarde dolara u Pakistan i sprema se uložiti dodatnih 12 milijardi.

No, za razliku od tamošnjih američkih investitora, ulaže ne postavljajući uvjete vezane za poštivanje ljudskih prava, demokraciju ili pitanja terorizma. Također, Kina je sklopila i s vojnom huntom u Burmi ugovor o izgradnji tamošnjeg naftovoda i plinovoda.

Pojedini strani investitori u znak neslaganja s nekim kineskim investicijskim odlukama, odnosno s indirektnom podrškom Kine zemljama sa spornim političkim režimima, povlače svoje investicije iz kineskih kompanija.

Tako je u ožujku norveški mirovinski fond u državnom vlasništvu prodao svoje dionice u kineskoj kompaniji Dongfeng Motor, jer ta kompanija prodaje vojne kamione vojnoj hunti na Burmi, što krši etičke principe fonda.

Također, međunarodni mirovinski fond TIAA-CREF najavio je da će prodati dionice onih kineskih naftnih kompanija iz svog portfelja koje imaju veze s vladom u Sudanu, osim ako te kompanije ne naprave ozbiljne korake kako bi se genocidu u Darfuru stalo na kraj do kraja ove godine.

Kako se sigurnosna situacija u Iraku poboljšava, Kina se sve više fokusira ka naftnom sektoru te zemlje. Činjenicom da nije sudjelovala u invaziji na tu zemlju 2003., Kina uživa političku naklonost iračkog ministarstva nafte.

Posao koji potvrđuje kinesko zanimanje za naftu u Iraku je preuzimanje naftne kompanije Addax Petroleum za 7,2 mlrd USD od kineske kompanije Sinopec ovog ljeta. Addax je jedan od najvećih proizvođača nafte u zapadnoj Aftici i srednjem istoku. (Bankamagazin)

Povezani članci
24.07.13 Vijesti iz svijeta
Slabljenje kineskog gospodarstva osjeća se u cijelom svijetu
16.05.13 Vijesti
Hrvatska Kini može biti točka za komunikaciju s europskim prostorom
11.02.13 Vijesti iz svijeta
Kina zbacila SAD s pozicije najveće svjetske trgovačke sile
03.12.12 Istraživanja
Dobre vijesti iz industrije podigle europska tržišta dionica, u fokusu proizvođači roba
02.05.12 Vijesti iz svijeta
Nastavljen rast kineske industrijske proizvodnje u travnju
09.03.12 Vijesti iz svijeta
Kineska stopa inflacije 3,2%, najniža u 20 mjeseci
10.01.12 Vijesti iz svijeta
Rast robne razmjene u Kini najsporiji u dvije godine
19.12.11 Tvrtke i tržišta
Dubrovački Trames ugovorio u Iraku projekt od 200 mil. dolara
23.08.11 Vijesti iz svijeta
Pad kineske industrijske proizvodnje u kolovozu
07.06.11 Vijesti iz svijeta
Kina u Europi zasad preuzela 118 kompanija
24.05.11 Vijesti iz svijeta
Kina: Višak u tekućoj bilanci plaćanja 30 mlrd dolara
27.04.11 Vijesti iz svijeta
Kina spremna za novi krug investicija
20.01.11 Vijesti iz svijeta
Kineski BDP lani porastao 10,3 posto
18.01.11 Vijesti iz svijeta
Rekordna inozemna ulaganja u Kinu u 2010.
10.01.11 Vijesti iz svijeta
Kina i Njemačka potpisale ugovore vrijedne 8,7 mlrd dolara
07.01.11 Vijesti iz svijeta
Kina i Španjolska potpisale ugovore o suradnji vrijedne 7,5 mlrd dolara
05.01.11 Vijesti iz svijeta
Kinesko gospodarstvo lani raslo 10 posto
27.12.10 Vijesti iz svijeta
Kineskim poduzećima profit veći za 50 posto
21.10.10 Vijesti iz svijeta
Nastavljeno usporavanje rasta kineskog gospodarstva
13.10.10 Vijesti iz svijeta
Kineske devizne rezerve skočile na rekordnih 2,65 bilijuna dolara
05.10.10 Vijesti iz svijeta
EU-Kina: U devet godina utrostručena robna razmjena
13.09.10 Vijesti iz svijeta
Kinesko gospodarstvo ponovo ubrzava
10.09.10 Vijesti iz svijeta
Trgovinski suficit Kine u kolovozu dosegnuo 20 mlrd USD
25.08.10 Vijesti iz svijeta
Kina rapidno povećava ulaganja u inozemstvu
01.07.10 Vijesti iz svijeta
Kina: Usporen rast proizvodnje u lipnju
18.06.10 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: Kineski gospodarski rast će usporiti
14.06.10 Vijesti iz svijeta
Strane investicije u Kini u stalnom porastu
14.05.10 Vijesti iz svijeta
Kina privukla 7,4 mlrd dolara izravnih stranih ulaganja
15.04.10 Vijesti iz svijeta
Kvartalni rast gospodarstva Kine 11,9 posto
17.03.10 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: U 2010. rast kineskog BDP-a 9,5 posto
08.03.10 Vijesti iz regije
Deutsche Welle: Kineski novac dolazi na Balkan
26.02.10 Vijesti iz svijeta
Kineske investicije u svijetu 60 mlrd USD
15.02.10 Vijesti iz svijeta
Peking ulaže oko deset milijardi dolara u Sjevernu Koreju
26.01.10 Vijesti iz svijeta
The Washington Post: Kineski pritisak na globalno gospodarstvo
21.01.10 Vijesti iz regije
Kineski BDP porastao 8,7 posto
15.01.10 Vijesti iz svijeta
U prosincu udvostručena inozemna ulaganja u Kinu
12.01.10 Tvrtke i tržišta
Ernst and Young: Petrochina najvrijednija kompanija u svijetu
25.12.09 Vijesti iz svijeta
Kina revidirala stopu gospodarskog rasta
11.12.09 Vijesti iz svijeta
Kina: Snažan rast industrijske prozivodnje
03.12.09 Vijesti iz svijeta
Do 2010. u Kini 450 tisuća milijunaša
19.11.09 Vijesti iz svijeta
Odluka o juanu je na kineskom državnom vijeću
27.10.09 Vijesti iz svijeta
Kineska inozemna ulaganja porasla 190 posto
22.10.09 Vijesti iz svijeta
Kineski BDP porastao 8,9 posto
16.10.09 Vijesti iz svijeta
Strana ulaganja u Kinu veća za 19 posto
13.10.09 Vijesti iz svijeta
Rusija i Kina sklopili ugovore za 3,5 mlrd dolara
01.09.09 Vijesti iz svijeta
Kina: Najbrži rast proizvodnje od 2008.
17.08.09 Vijesti iz svijeta
Strane investicije u Kini pale za 35,7 posto
16.07.09 Vijesti iz svijeta
Kina izvijestila o 7,9-postotnom rastu u drugom tromjesečju
10.07.09 Vijesti iz svijeta
Kineski izvoz pao 21,4 posto
08.07.09 Vijesti iz svijeta
Kineski BDP u drugom kvartalu veći 7,5 posto
18.06.09 Vijesti iz svijeta
Procjena rasta kineskog BDP-a 7,2 posto
12.06.09 Vijesti iz svijeta
Pad kineskog izvoza za 26,4 posto
25.05.09 Vijesti iz svijeta
Kina ulaže 440 mlrd dolara za razvoj zelene energije
16.04.09 Vijesti iz svijeta
Rast kineskog BDP-a u prvom kvartalu 6,1 posto
15.04.09 Vijesti iz svijeta
Pad izravnih inozemnih ulaganja u Kinu za 9,5 posto
10.04.09 Vijesti iz svijeta
Kineski izvoz smanjen za 17 posto
26.01.09 Financije i gospodarstvo
Roland Berger: Sirovina i dalje manjka, a cijene počinju rasti
22.01.09 Vijesti iz svijeta
Kineski BDP u četvrtom kvartalu porastao 6,8 posto
13.01.09 Vijesti iz svijeta
Globalna kriza sve više pogađa kineski izvoz
04.09.08 Vijesti iz svijeta
Kina najavila izgradnju ogromne čeličane
01.09.08 Vijesti iz svijeta
Kina dogovorila crpljenje iračke nafte za 3 mlrd dolara
17.07.08 Vijesti iz svijeta
Kina usporila rast BDP-a na 10,1 posto
11.07.08 Vijesti iz svijeta
Strana ulaganja u Kinu porasla 45,6 posto
16.04.08 Vijesti iz svijeta
Kineski BDP u prvom kvartalu porastao 10,6 posto
11.04.08 Vijesti iz svijeta
Kineske devizne rezerve dosegnule 1,68 bilijuna dolara
10.03.08 Vijesti iz svijeta
Snažan pad kineskog trgovinskog viška u veljači
18.02.08 Vijesti iz svijeta
Udvostručena izravna ulaganja u Kinu
29.01.08 Vijesti iz svijeta
Kina dozvoljava brokerima upravljanje imovinom pojedinih investitora
24.01.08 Vijesti iz svijeta
Kineski BDP u četvrtom kvartalu porastao 11,2%
22.01.08 Vijesti iz svijeta
Rekordna vrijednost stranih ulaganja u Kinu u 2007.
21.01.08 Financije i gospodarstvo
Kina i SAD najviše će utjecati na globalnu ekonomiju u 2008.
11.01.08 Vijesti iz svijeta
Kineski trgovinski višak dosegnuo rekordni iznos od 262 mlrd dolara
02.01.08 Vijesti iz svijeta
Deutsche Bank dobila odobrenje za rad u Kini
02.01.08 Vijesti iz svijeta
Kina u 2008. očekuje šestu godinu zaredom stopu rasta iznad 10 posto
18.12.07 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: Gospodarstva Kine i Indije manja nego se očekivalo
12.12.07 Carine
Gotovo 1.000 kineskih proizvođača obuće otišlo u stečaj
11.12.07 Vijesti iz svijeta
Kineska inflacija porasla na 11-godišnji maksimum
10.12.07 WTO
Afrika odbacila nove trgovinske ugovore s Europom
05.12.07 Vijesti iz svijeta
Kina u 2008. ponovno može očekivati dvoznamenkastu stopu rasta
30.11.07 Vijesti iz svijeta
MMF će vjerojatno revidirati naniže procjene globalnog rasta za 2008.
21.11.07 Vijesti iz svijeta
Japanski izvoz porastao na rekordnu razinu
19.11.07 Vijesti iz svijeta
U Kini broj privatnih tvrtki premašio 5,5 milijuna
09.11.07 Vijesti iz svijeta
Kineski mječni suficit vjerojatno premašio 30 milijardi dolara
18.10.07 Šira regija
EU najavio moguću promjenu trgovinske politike prema Kini
17.10.07 Vijesti iz svijeta
Kineski trgovinski višak u 2007. vjerojatno iznad 250 mlrd dolara
12.10.07 Vijesti iz svijeta
Kineski trgovinski višak u rujnu gotovo 24 mlrd dolara
15.09.07 Vijesti iz svijeta
Kina povisila kamatne stope da 'ohladi' gospodarstvo
13.09.07 Vijesti iz svijeta
Kineska industrijska proizvodnja usporava
11.09.07 Vijesti iz svijeta
Kineska inflacija ubrzala na 10-godišnji maksimum
04.09.07 Zaposlenost / plaće
Izvješće UN/ILO: Američki radnici najproduktivniji
28.08.07 Vijesti iz svijeta
Budimpešta će biti europsko uporište kineskim kompanijama
27.08.07 Korisne informacije
Kriza na svjetskim tržištima usporit će gospodarski rast i u Hrvatskoj
23.08.07 WTO
Kina tvrdi da SAD krši pravila WTO-a
20.08.07 Vijesti iz svijeta
Problemi na Wall Streetu prijete izbijanjem recesije u SAD-u
04.08.07 Uvoz
Kina: Crni popis tvrtki koje ne poštuju propise o kvaliteti proizvoda
24.07.07 Vijesti iz svijeta
Kina obećala EU redovita izvješća o europskim prigovorima na sigurnost proizvoda
11.07.07 WTO
Mandelson: Kineske trgovinske barijere otežavaju EU izvoz
19.06.07 Vijesti iz svijeta
Kina ukida neke izvozne subvencije
14.06.07 Vijesti iz svijeta
Kineska industrijska proizvodnja porasla za 18,1 posto
14.06.07 Šira regija
EU neće produljiti kvote za uvoz tekstila iz Kine
12.06.07 WTO
Mandelson poručio da je kineski vanjskotrgovinski višak neodrživ
04.06.07 Šira regija
Industrijska udruženja kritizirala Mandelsona u vezi s dampingom
19.05.07 Šira regija
EU tvrtke pozivaju Južnu Koreju da prestane biti raj krivotvorina
25.03.07 Šira regija
Kina najveći izvor EU uvoza u 2006.
13.02.07 Vijesti iz svijeta
Kina otkrila ogromna nalazišta ruda na Tibetu
12.02.07 Vijesti iz svijeta
Trgovinski suficit Kine u siječnju 15,9 milijardi dolara
12.01.07 Vijesti iz svijeta
Kina očekuje stopu gospodarskog rasta u 2006. na 10,5 posto
10.01.07 Vijesti iz svijeta
Kineski trgovinski suficit "službeno" skočio na rekordnih 177,5 milijardi dolara
08.01.07 Vijesti iz svijeta
Kineski trgovinski višak u 2006. porastao 74 posto
21.12.06 Šira regija
Kineski proizvođači obuće odustali od borbe s EU-om oko protudampinških carina
19.11.06 Uvoz
Kina planira Europu preplaviti kašmirom
10.10.06 Uvoz
Kineski izvoz sve veća prijetnja europskoj industriji namještaja
16.09.06 Trgovina motornim vozilima
Automobilski dijelovi: EU s Kinom pred WTO
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa