Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
03.09.2009. Slovenski mediji: Adriatica.net izvlačila novac iz Kompasa
Polako na vidjelo dolaze detalji o transakcijama koje su najvećeg turoperatera u Hrvatskoj s oko 1200 zaposlenih dovele pred propast

Iako u Adriatica.netu odbijaju reći bilo što o tome kako napreduje restrukturiranje kojim pokušavaju izbjeći bankrot, a ni dosad nisu željeli priznati kolike su im ukupne obveze - spominjao se iznos od 75 do čak 100 milijuna eura - pomalo na vidjelo izbijaju detalji o prirodi transakcija sklapanje kojih je najvećeg turoperatera u Hrvatskoj s oko 1200 zaposlenih dovelo pred propast.

Naime, ono što su u Adriatica.netu svojedobno nazvali preslagivanjem unutar grupacije, slovenski su mediji okarakterizirali izvlačenjem novca.

Riječ je o tome da je prema izvorima slovenskog Poslovnog dnevnika slovenski Kompas kojem je Adriatica.net 90-postotni vlasnik lani morao od Adriatica.neta kupovati udjele u Atlasu i slovenskim tvrtkama Ilirika turizam i Odisej, ali po neopravdano visokim cijenama.

Preplaćivanjem tih udjela, zaključuje slovenski list, Adriatica.net je financijski iscrpljivala svoje kćerinsko poduzeće, čije su se dugoročne obveze, kako se navodi, lani povećale za više od 340 posto, odnosno za oko 20 milijuna eura (na ukupno 24,4 milijuna).

Istodobno, kratkoročne obveze su smanjene za oko 6 posto na oko 11 milijuna, pa ispada da su ukupne obveze Kompasa 35,5 milijuna eura, dok se obveze grupe Kompas procjenjuju na 50 milijuna eura.

Komentar ovih navoda od Marka Vojkovića, osnivača i bivšeg predsjednika Uprave Adriatica.neta nismo uspjeli dobiti.

Kristijan Gržetić, šef korporativnih komunikacija Adriatica.neta kojem ovo pitanje nismo ni stigli postaviti samo je kazao kako se u tvrtki ništa epohalno ne događa, da "još ništa nije dovedeno do faze u kojoj bi se komuniciralo javnosti“, ali da će to biti "vrlo skoro“.

Predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske Eduard Andrić potvrđuje da se iz Uprave Adriatica.neta i njima serviraju fraze tipa "radimo na konsolidaciji društva“, ili "radi se na tome da se osigura novac za plaće“.

"Konačno rješenje još uvijek nam nije prezentirano, a radnici i dalje strepe za plaće. Sastanak sa svim sindikalnim podružnicama u Adriatica.netu dogovoren je za 8. rujna, a dotad očekujemo da ćemo od Uprave dobiti konkretne podatke s kojima ćemo moći izaći pred ljude. Naime, u međuvremenu smo imali problem jer su pojedinim zaposlenicima u Poreču istekli ugovori o radu, a iako i dalje postoji potreba za njihovim radom nisu znali da li da ih produžavaju kad ne znaju hoće li dobiti plaću. No, predsjednik Uprave Boris Teški obećao im je da će plaće biti redovite“, objašnjava Andrić situaciju u Adriatica.netu, kojem su, prema slovenskim izvorima najveći vjerovnici Zagrebačka i Raiffeisenbanka.
Teškog nažalost nismo uspjeli dobiti, a tako ni odgovor na pitanje koliko bi zaposlenika Adriatica.neta nakon završetka turističke sezone moglo ostati bez posla. (Bankamagazin)

Povezani članci
12.09.13 Tvrtke i tržišta
Agrokor će dokapitalizirati slovenski Kompas
01.08.12 Karijere
Bianca Matković imenovana članicom Uprave Atlasa
21.12.11 Financije i gospodarstvo
UHPA i adriatica.net Grupa: Prodaja blagdanskih putovanja kao lani
22.11.11 Tvrtke i tržišta
Adriatica.net: Neto dobit 16,7 mil. kuna
03.05.11 Tvrtke i tržišta
Agrokor u Adriaticu ulaže dodatnih pet mil. eura
24.01.11 Turizam
Atlas prodaje turističke aranžmane u Konzumu
10.03.10 Turizam
Adriatica.net: Porast prodaje 4 posto u prvom kvartalu
22.02.10 Tvrtke i tržišta
Adriatica.net očekuje prihode od 275 mil. eura
26.01.10 Tvrtke i tržišta
adriatica.net: Atlas u Hrvatskoj otvorio 11 poslovnica
28.05.08 Tvrtke i tržišta
Grupa Adriatica.net: Prihod u prošloj godini 300 milijuna eura
24.09.07 Turizam
adriatica.net Grupa istupila iz u UHPA-e
25.05.07 Izvoz
"adriatica.net Grupa" preuzela Jolly Travel iz Beograda
29.11.06 Turizam
Adriatica.net planira širenje na Srbiju
29.08.06 Strateški savezi
Grupa adriatica.net postala većinski vlasnik Kompasa
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa