Trgovina
Seniko studio
Turizam
25.08.2009. Afrika jedina bilježi porast dolaska stranih turista
Tako su Britanci - najveći svjetski putnici pored Nijemaca - smanjili europska putovanja za 10 posto zbog pada vrijednosti funte. Kao rezultat tog smanjenja, španjolske plaže, obično pune britanskih i njemačkih turista, praznije su nego obično

Francuska, najposjećenija prošlogodišnja turistička zemlja sa 79,3 milijuna posjetitelja, teško je pogođena padom broja inozemnih turista zbog globalne financijske krize koja je ugrozila sve glavne europske turističke destinacije.

Broj stranih turista u Francuskoj je smanjen za skoro trećinu u jeku ljetne turističke sezone, u srpnju i kolovozu, poslije posrtanja od 15,5 posto u prvih pet mjeseci ove godine, pokazali su najnoviji podaci.

Španjolci, koji su lani pali na treće mjesto najposjećenijih turističkih odredišta minule godine, zabilježila je smanjenje posjeta od 10 posto ovog ljeta, poslije pada od 11,4 posto u prvoj polovini godine.

Talijanska turistička industrija procjenjuje da će se smanjivanje posjeta u razdoblju od svibnja do listopada kretati oko 8,3 posto. Zbog toga što osiromašeni putnici ostaju u svojim zemljama, europski turistički centri pokušavaju prizvati domaće goste kako bi nadoknadili pad inozemnih.

Prema istraživanju agencije Gallup, 48 posto Europljana planiralo je provesti odmor u vlastitoj zemlji ove godine, u usporedbi sa 43 posto u 2008.

Tako su Britanci - najveći svjetski putnici pored Nijemaca - smanjili europska putovanja za 10 posto zbog pada vrijednosti funte.

Kao rezultat tog smanjenja, španjolske plaže, obično pune britanskih i njemačkih turista, praznije su nego obično. Španjolskaa je izgubila drugo mjesto najposjećenije zemlje na svijetu prošle godine, kada su je pretekle Sjedinjene Države s 58 milijuna posjetitelja u usporedbi ju sa španjolskih 57,3 milijuna.

Kako bi privukla goste, vlada u Madridu je ove godine izdvojila milijardu eura, ali i pored toga stiže manje turista, koji uz to troše znatno manje na hranu i piće.

Prema podacima španjolskih pivovara, potrošnja piva pala je 13,5 posto u kolovozu u odnosu na prošlu godinu. Potrošnja gostiju smanjena je i u Portugalu i Grčkoj, gdje je zabilježen pad od 13,2, odnosno 14,7 posto u prvoj polovini godine.

U lipnju je u Italiju doputovalo 1,5 milijuna gostiju manje nego u istom lanjskom mjesecu. Pogođeni padom potražnje, talijanski ugostitelji počeli su smanjivati cijene.

U drugom tromjesečju, cijena noćenja smanjena je prosječno 8,3 posto, a u hotelima sa tri ili četiri zvjezdice jeftinije je za skoro 30 posto. Jedino je Rim izbjegao krizu, ali su zato drastično pale posjete Firenci, Veneciji i hotelima na morskoj obali.
Prema podacima Svjetske turističke organizacije (WTO), do kraja travnja ove godine turistički promet pao je za četiri posto, a procjenjuje se da će ukupan pad u 2009. iznositi do šest posto.

Najveći pad posjeta bilježi upravo Europa. Svjetski turizam je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio pad turističkih dolazaka za 22 milijuna, odnosno za osam posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema podacima WTO, svi kontinenti, izuzev Afrike, su u prva četiri mjeseca ove godine zabilježili pad turističkih dolazaka. Obje Amerike imale su pad dolazaka turista od pet posto, Azija i Pacifik su zabilježili smanjenje posjeta od šest posto, a Bliski istok od 18 posto.

Jedini pozitivni rezultat imala je Afrika, sa tri posto više međunarodnih turističkih dolazaka nego lani, što se objašnjava dobrim rezultatima u sjevernoj Africi, u destinacijama na Mediteranu, ali i oporavkom Kenije, koja se nametnula kao jedno od vodećih subsaharskih odredišta.

WTO upozorava da se negativni trend u svjetskom turizmu, započet krajem 2008., intenzivirao u prvim mjesecima 2009., zbog nastavka globalne ekonomske krize, a sudeći po lošem stanju rezervacija i smanjivanju kapaciteta avioprijevoznika, oporavak se ne može očekivati prije 2010. godine. (Bankamagazin)

Povezani članci
11.01.11 Turizam
U inozemstvo će u 2011. putovati 57 milijuna Kineza
09.11.10 Turizam
WTM: Svjetski turizam se vratio na razinu prije krize
10.04.10 Turizam
Povjerenstvo Vlade za turizam: za promidžbu 30 milijuna eura
24.03.10 Turizam
TUI Travel: Snažan rast potražnje za putovanjima
12.03.10 Seminari, konferencije
Klaus Kobjoll – turistički poduzetnik uskoro u Zagrebu
10.03.10 Turizam
GfK: Turska će biti dobitnik turističke sezone
20.01.10 Turizam
Ove godine manje putovanja Nijemaca na odmore
18.01.10 Turizam
UNWTO: Oporavak globalne turističke industrije u 2010.
28.11.09 Vijesti iz svijeta
Pregled gospodarskih vijesti
08.11.09 Vijesti iz svijeta
Pregled gospodarskih vijesti
12.07.09 Vijesti iz svijeta
Ukratko iz svijeta
03.07.09 Turizam
U četiri mjeseca pad svjetskog turizma osam posto
12.03.09 Turizam
Deloitte: Europa i dalje vodeća turistička destinacija
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa