Trgovina
Seniko studio
Turizam
03.07.2009. U četiri mjeseca pad svjetskog turizma osam posto
Prema podacima Svjetske turističke organizacije pad će u 2009. iznositi oko šest posto

Svjetski je turizam u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio pad međunarodnih turističkih dolazaka za 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pa je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) revidirala i svoje prognoze za cijelu ovu godinu i procjenjuje da bi pad svjetskog turizma mogao biti između 4 i 6 posto.

Prijašnje su se prognoze UNWTO-a kretale od stagnacije (nule) do pada od 2 do 3 posto u odnosu na 2008.

Po podacima iz najnovijeg izdanja turističkog barometra UNWTO-a u kojem se sažimaju rezultati iz cijelog svijeta, svjetski je turizam u prva četiri mjeseca s 247 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka zabilježio pad za 8 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, odnosno turističkih je dolazaka bilo oko 22 milijuna manje.

S obzirom na takav pad UNWTO je revidirao i svoje prognoze za cijelu 2009. i procjenjuje da će pad u svjetskom turizmu biti između 4 i 6 posto.

Za razdoblje od svibnja do kolovoza ove godine prognoziraju pad između 4 i 6 posto, dok bi od rujna do prosinca taj pad mogao biti 3 od 5 posto.

Promatrano po svjetskim regijama barometar UNWTO-a pokazuje da su sve, osim Afrike, u prva četiri mjeseca ove godine zabilježile pad turističkih dolazaka, pri čemu najveći, za 10 posto, bilježi Europa.

To i ne čudi toliko jer su zemlje te regije u većini pogođene recesijom uslijed čega su pad počele bilježiti već krajem prošle godine, a iz UNWTO-a pritom posebno ističu smanjenje prometa s britanskog tržišta oslabljenog padom funte.

Obje Amerike imale su pad dolazaka turista od 5 posto, pri čemu je južna Amerika ipak kao jedina svjetska podregija zabilježila blagi porast, za 0,2 posto.

Azija i Pacifik su zabilježili pad turističkih dolazaka za 6 posto, dok je puno veći pad na Bliskom istoku i iznosi 18 posto, iako iz UNWTO-a napominju da za tu regiju nema još kompletnih podataka.

Jedini pozitivni rezultat, očekivano, imala je regija Afrike sa 3 posto više međunarodnih turističkih dolazaka, a što se objašnjava dobrim rezultatima u sjevernoj Africi, u destinacijama uz Mediteran, kao i oporavkom Kenije koja se nametnula jednim od vodećih sub-saharskih odredišta.

Iz UNWTO-a ističu kako se negativni trend u svjetskom turizmu započet krajem 2008. intenzivirao u prvim mjesecima 2009. i to zbog nastavka globalne ekonomske krize.

Zbog trenutnog lošeg stanja rezervacija, kao i reduciranja kapaciteta zračnih prijevoznika iz UNWTO-a upozoravaju da se prije 2010. teško može očekivati oporavak.

Kada se tome doda nova ovogodišnja 'opasnost' za svjetski turizam, odnosno posljedice koje može izazvati virus gripe A (H1N1), bez obzira što zbog toga još nema većih preporuka za ne-putovanje, UNWTO ovu godinu općenito ocjenjuje vrlo stresnom i teškom za sve u svjetskom turizmu. (Bankamagazin, Hina)

Povezani članci
11.01.11 Turizam
U inozemstvo će u 2011. putovati 57 milijuna Kineza
09.11.10 Turizam
WTM: Svjetski turizam se vratio na razinu prije krize
10.04.10 Turizam
Povjerenstvo Vlade za turizam: za promidžbu 30 milijuna eura
24.03.10 Turizam
TUI Travel: Snažan rast potražnje za putovanjima
12.03.10 Seminari, konferencije
Klaus Kobjoll – turistički poduzetnik uskoro u Zagrebu
10.03.10 Turizam
GfK: Turska će biti dobitnik turističke sezone
20.01.10 Turizam
Ove godine manje putovanja Nijemaca na odmore
18.01.10 Turizam
UNWTO: Oporavak globalne turističke industrije u 2010.
28.11.09 Vijesti iz svijeta
Pregled gospodarskih vijesti
08.11.09 Vijesti iz svijeta
Pregled gospodarskih vijesti
25.08.09 Turizam
Afrika jedina bilježi porast dolaska stranih turista
12.07.09 Vijesti iz svijeta
Ukratko iz svijeta
12.03.09 Turizam
Deloitte: Europa i dalje vodeća turistička destinacija
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa