Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
01.07.2009. Ivo Sanader dao ostavku
Sanader je naglasio kako nije bolestan kao i da razlog odlaska nisu ponude za dužnost u europskim institucijama

"Neću se kandidirati za predsjednika i povlačim se iz aktivne politike", tim je riječima u srijedu započeo izvanrednu konferenciju za novinare premijer Ivo Sanader. Istaknuo je kako nije lako došao do te odluke već je ona odraz dubokog promišljanja.

Naglasio je kako nije bolestan kao i da razlog odlaska nisu ponude za dužnost u europskim institucijama kojih je, kako je istaknuo, bilo.

"Ja sam svoju dionicu završio, vrijeme je za druge", istaknuo je Sanader. Dodao je kako je o svojoj odluci obavijestio predsjednika Stjepana Mesića s kojim će se naći u srijedu navečer, kao i vodstvo klub zastupnika HDZ-a te koalicijske partnera koji su podržali nastavak koalicije na čelu s Jadrankom Kosor te je dodao da ima podršku 83 zastupnika za njezinu potvrdu.

Sanader je također rekao kako je i Ivan Jarnjak dao ostavku na mjesto glavnog tajnika HDZ-a, zamijenit će ga Branko Bačić dok će Darko Milinović biti zamjenik predsjednika stranke. HDZ je predložio da Sanader bude počasni predsjednik stranke, što je i on prigvatio.

Ponovo je uvedena funkcija potpredsjednika HDZ-a, koju će vršiti Jarnjak, Kalmeta, Šuker i Čobanković. Za Ivom Sanaderom odlazi i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji je već ranije najavio ostavku.

Na pitanje novinara da li je na ostavku utjecao zastoj u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, Sanader je rekao kako s njegovom odlukom ima veze neučinkovitost u pregovorima EU-u, odnosno toleriranje slovenskog ponašanja. Napomenuo je da gospodarska kriza nema veze te da ne može isključiti povratak funkcijama.

Na konačno zahtijevanje novinara da kaže konkretan razlog za odlazak on je ponovio da je svoju dionicu odradio da je to duboko promislio te da nije dužan reći razlog uz riječi: "Neću se sada svađati s vama."

Što se tiče službene procedure nakon ostavke, podnošenjem ostavke predsjednika Vlade Ive Sanadera smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade kojoj je bio na čelu od sredine siječnja 2008., a koju je činila koalicija HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i predstavnika nacionalnih manjina. O svojoj ostavci Sanader je izvijestio predsjednika države Stjepana Mesića.

Prema Zakonu o Vladi, podnošenjem ostavke premijera smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade. Premijer ostavku podnosi Hrvatskom saboru, a ako ju Sabor prihvati raspustit će Vladu.

Na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija predsjednik Republike potom bi trebao, prema Ustavu, povjeriti mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine svih zastupnika.
Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koje predlaže za sastav Vlade, predsjednik Sabora o tome bi obavijestio predsjednika Republike koji bi odmah morao donijeti odluku o raspuštanju Sabora i istovremeno raspisati izvanredne parlamentarne izbore. (Bankamagazin)

Povezani članci
08.07.09 Financije i gospodarstvo
Sanaderu omogućen povratak u Sabor
06.07.09 Financije i gospodarstvo
Kosor: Gospodarska kriza u fokusu Vlade
03.07.09 Financije i gospodarstvo
Mesić dao mandat Jadranki Kosor
03.07.09 Financije i gospodarstvo
Sabor prihvatio ostavku premijera Sanadera
02.07.09 Financije i gospodarstvo
Jadranka Kosor: Pješak koji je postao kraljica
02.07.09 Financije i gospodarstvo
Zna li premijerka što je čeka?
02.07.09 Financije i gospodarstvo
Zadnja sjednica Sanaderove Vlade
02.07.09 Financije i gospodarstvo
RZB: Politička nesigurnost mogla bi dovesti do pada kreditnog rejtinga
17.01.09 Vijesti
Sanader: EU u Moskvi zastupa i Hrvatsku glede plina
23.03.07 Vijesti
Opatija: Treći kogres malih i srednjih poduzetnika
22.01.07 Izvoz
"Hrvatska izvozna ofenziva"
06.01.07 Vijesti
Sanader: rast BDP-a u ovoj godini 5 posto
05.09.06 Izravna strana ulaganja
Država će prodati svoje dionice Plive najboljem ponuđaču
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa