Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
03.09.2006. (Darko Bičak) Počela proizvodnja votke Akvinta, u koju je dosad uloženo 10 milijuna eura
U proizvodnom pogonu tvrtke Adriatic Distillers d.o.o., u sklopu tvornice Imota d.d. u Prološcu Donjem pokraj Imotskog, u srijedu je službeno pokrenuta proizvodnja prve hrvatke premium votke Akvinta.
Suradnja tvrtki Adriatic Distillers i Imota započela je sredinom prosinca 2005. potpisivanjem Ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji


Adriatic Distillers se obvezao uložiti sredstva u suvremenu opremu i tehnologiju, obuku djelatnika te marketing novog proizvoda, a u prvoj fazi će zapošljavati 20 radnika. Pogon je svečano otvorio vlasnik tvrtke Dmitrij Željeznjak pokrenuvši proizvodni ciklus. Željeznjak je rekao kako je osnovni cilj tvrtke ulagati u proizvodne djelatnosti u Hrvatskoj, a posebno u imotskome kraju, koji je zbog obilja prirodnih bogatstava prepoznao kao idealno područje za stvaranje vrhunskog proizvoda kakav je votka Akvinta.

“Akvinta je rezultat tri godine rada vrhunskih stručnjaka širom svijeta, te ulaganja većih od 10 milijuna eura. Nadamo se da ćemo, zahvaljujući Akvinti, dokazati kako Hrvatska ima sve predispozicije za stvaranje luksuznih proizvoda”, istaknuo je Željeznjak u govoru na otvaranju. Naglasio je kvalitetu prirodne izvorske vode u okolici Imotskog koja je bitni sastojak Akvinte. Novi proizvodni pogon Adriatic Distillers d.o.o. ima kapacitet od 6000 boca na sat, te se očekuje da će time u potpunosti zadovoljiti zahtjeve hrvatskog i drugih tržišta na kojima se planira plasirati Akvinta.

Proizvođači ističu da je ta premium votka nastala kao spoj najkvalitetnijeg žita, hrvatske izvorske vode i jadranskog zraka, upotpunjen britanskim dizajnom i američko-talijanskom tehnologijom. Prema poslovnim planovima za razdoblje 2006.-2009., votka Akvinta bi do 2008. godine trebala zauzeti tržišni udio 3,5-10 posto u zemljama središnje i južne Europe.

Akvinta je karakteristična i po peterostrukoj filtraciji koju je objasnila savjetnica za proizvodnu tehnologiju u toj tvrtki Natalia Kuduhova. Proces proizvodnje votke peterostrukim filtriranjem stvorio je prije 25 godina ruski stručnjak za votku Zavijalov, a Kuduhova je bila dugogodišnja članica njegova tima. Filtrira se kroz ugljen - ugljen breze neutralizira sve elemente koji bi mogli utjecati na okus votke u procesu proizvodnje; mramor - mramorna zrnca kroz koje prolazi votka oponašaju pri-rodni proces filtracije izvorske vode kroz tlo; srebro - mekoća i lakoća srebrnog filtra jamči podatan i lagan okus votke; zlato - zlatni filtar poboljšava okus votke; platina - stvara idealan omjer svih sastojaka koji tako posloženi daju posebnu punoću okusa.

Izvor: poslovni.hr

Povezani članci
31.03.08 Brandovi
Pernod kupuje Absolut votku za 5,6 milijardi eura
31.01.07 Prehrambeni proizvodi
Na pomolu konačni rasplet spora oko votke u EU
25.01.07 Trgovina na veliko
HFP: 98,73 posto Imote uz 60 posto popusta
06.08.06 Izravna strana ulaganja
Proizvodnja hrvatske votke u 'Imoti'
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa