Seniko studio
Broj 2-3/2009
Izdvajamo iz broja:
Broj 2-3-2009 - Ante Gavranović
Obrazovati se i obnavljati znanja kroz cjeloživotno učenje
HAMAG – neizostavna karika razvoja i jačanja malog i srednjeg poduzetništva - Tomislav Kovačević
Vidošević: 2010. će biti jako opasna godina
Vlada spremna na nove mjere protiv krize
Završen europski kongres o kvaliteti - Dalibor Vikić
Okrugli stol: Analiza stanja i perspektive razvoja trgovine u Republici Hrvatskoj - D. Vikić
Prijevoznici HOK-a upozoravaju na nelojalnu konkurenciju i rad na crno
Obrazovanje danas – metodologija kreiranja budućnosti - Zekija Kršlak
Državno natjecanje učenika iz obrazovnog podsektora trgovina Prodavač za 2009.
Francuski stručnjaci za sir predstavili bogatstvo kulture sira
U organizaciji mliječne industrije Dukat, vrhunski francuski stručnjaci za sir, sirar Xavier Thuret i kuhar Jean-Charles Karmann, domaćoj su publici u Wine i Gastro Academy predstavili mnogobrojne mogućnosti primjene sira u gastronomiji, kao i bogatstvo kulture sira.

Uz degustacije vrhunskih svjetskih sireva, dostupnih odnedavno u Dukatovu asortimanu pod nazivom Sirevi svijeta, gastronomski doživljaj upotpunili su jedinstveni tečajevi vrsnih francuskih stručnjaka za sir.

U neiscrpne kombinacije sljubljivanja vrhunskih sireva i vina publiku je uveo jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih francuskih sirara Xavier Thuret. Dobitnik prestižne nagrade MOF ("Meilleur Ouvrier de France") koja označava vrh francuske obrtničke elite, Thuret je na posebno osmišljenom izložbenom stolu prikazao raznoliku ponudu vrhunskih svjetskih sireva iz Lactalisova asortimana.

Francuski sirevi brie, camembert i kozji sir marke President, Societeov kraljevski roquefort, talijanski sirevi pecorino, gorgonzola i bel paese marke Galbani te Sirelin nagrađivani ribanac samo su neki od vrhunskih sireva koje je Thuret poslužio na inovativan način uz mnogobrojne poslastice poput džema od smokava ili tapenade od crnih maslina. Bogatstvo okusa ovih sireva potvrdile su i mnoge mogućnosti sljubljivanja sireva s vrhunskim vinima i šampanjcem.

Kušanje sireva i raznih francuskih vina poslužilo je kao idealan uvod u kulinarski tečaj o primjeni sira u gastronomiji koji je vodio Jean-Charles Karmann. Taj francuski kuhar čiju je karijeru obilježio rad u nagrađivanim kuhinjama vrhunskih hotela poput pariških Hotel de Crilllon i Hotel Bristol, jedan je od veterana inovativne primjene sira u visokoj gastronomiji. Uz to što je autor mnogobrojnih kuharica od kojih su dvije posvećene siru, Jean-Charles Karmann aktivan je kulinarski konzultant mnogim ekskluzivnim catering službama i restoranima u Parizu, ali i diljem Francuske.
Domaćoj publici Karmann je priredio pravi kulinarski šou predstavljajući četiri autorska recepta u kojima sir igra glavnu ulogu. Tako su gosti imali priliku pratiti pripremu skute koja se posebnom metodom dimi u dimu s aromom kardamona, a servira na carpacciju od cikle.

Prilikom osmišljavanja recepata predstavljenih domaćoj publici Karmann se vodio načelom jednostavnosti prema kojem u jelu ne smiju dominirati više od tri okusa.

Također vodi računa da sastojci upotrijebljeni uz sir odgovaraju podnebiju iz kojega potječe sorta sira primjenjivana u receptu. Degustaciji Karmannovih jela uz birana vina pridružio se i renomirani i najpoznatiji francuski kuhar u Hrvatskoj Stephan Macchi koji je pozdravio Dukatovu inicijativu promicanja kulture sira.

Domaća publika zahvaljujući Dukatu i suradnji s Wine&Gastro Academy iz Zagreba imat će priliku pratiti niz atraktivnih gastronomskih tečajeva najavljenih ovom pravom "sirnom poslasticom".

Sličnu demonstraciju Dukat je organizirao i dan ranije za kuhare hotela Westin u Zagrebu.

Izdvajamo iz broja:
Broj 2-3-2009
Obrazovati se i obnavljati znanja kroz cjeloživotno učenje
HAMAG – neizostavna karika razvoja i jačanja malog i srednjeg poduzetništva
Vidošević: 2010. će biti jako opasna godina
Vlada spremna na nove mjere protiv krize
Završen europski kongres o kvaliteti
Okrugli stol: Analiza stanja i perspektive razvoja trgovine u Republici Hrvatskoj
Prijevoznici HOK-a upozoravaju na nelojalnu konkurenciju i rad na crno
Obrazovanje danas – metodologija kreiranja budućnosti
Državno natjecanje učenika iz obrazovnog podsektora trgovina Prodavač za 2009.
Arhiva
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa