Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
30.04.2009. Otok Brač leži na nafti
Podravina i Dinaridi, odnosno Vučjak u Gorskom kotaru, otok Brač i Ravni kotari leže na nafti, rekao je Niko Dalić na skupštini Znanstvenog vijeća za naftu HAZU-a

Panonski dio Hrvatske još uvijek je vrlo zanimljiv za istraživanje ležišta nafte i plina, a veliki potencijal također imaju dinarsko područje i jadransko podmorje, rekao je to Inin stručnjak Niko Dalić u predavanju na skupštini Znanstvenog vijeća za naftu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

U panonskom području iz potencijalnih novih nalazišta moguće je dobiti između 20% i 30% dosad otkrivenih rezervi.

Izdvojeno je 25 potencijalnih lokacija koje bi mogle biti nova otkrića, a većina ih je u Podravini. Procjenjuje se da je s njih moguće dobiti oko 60 milijuna barela ekvivalenta nafte, rekao je.

Veliko neistraženo područje su i Dinaridi. Istraživanja tog područja traju dugo, oko 60 godina, izbušeno je 15 bušotina, a najperspektivnija područja su Vučjak u Gorskom kotaru, otok Brač i Ravni kotari u zadarskom zaleđu.

U podmorju sjevernog Jadrana situacija je jasna. Plin se crpi s osam polja, a s još dva trebala bi uskoro početi. Dodatne rezerve plina u tom području su u tankim slojevima debljine od nekoliko milimetara do 30 centimetara, čiji je potencijal 40 milijardi prostornih metara plina, tvrdi Dalić.

Istraživanja Dinarida i Jadrana vrlo su skupa i smatra da bi ih Ina trebala poduzimati u partnerstvu s drugim tvrtkama. Njihov interes međutim ovisi o cijeni nafte - što je ona skuplja, to je interes veći i obratno. Trenutačno cijena nafte nije visoka pa se interes smanjio.

Kao i drugi sudionici skupštine Znanstvenog vijeća za naftu HAZU-a, Dalić poziva na intenzivno istraživanje domaćega kopnenog i morskog područja jer je, kako je rekao, prostorni metar nafte iz domaćih izvora triput vredniji od uvoznoga. (Bankamagazin, HRT)

Povezani članci
10.04.12 Financije i gospodarstvo
Ina će nakon 31 godine opet tražiti naftu u Dinaridima
26.03.12 Financije i gospodarstvo
Sektorske analize EIZ-a i Banke "Energetika i naftna industrija"
29.12.11 Financije i gospodarstvo
Tko je sve u utrci za naftu u sjevernoj Hrvatskoj
03.11.11 Vijesti iz regije
U BiH počinje potraga za zalihama nafte i plina
05.11.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatska će 2013. trebati dnevno 105.000 barela nafte
24.08.09 Strateški savezi
Razgovor hrvatskog i slovačkog ministra gospodarstva o energetskoj suradnji
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa