Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
16.04.2009. PAN planira investicije od 400 mil. eura
Domaća proizvodnja papira još je uvijek izvozno usmjerena i profitabilna djelatnost

Ekonomska kriza nije poštedila ni reciklažnu industriju. Procjenjuje se da je na globalnoj razini proizvodnja čelika pala za 30 posto, a na regionalnoj čak 70 posto, pa je vodeća domaća tvrtka u obradi metalnog otpada, CIOS, zapala u gubitke, piše Eukonomist u broju za travanj.

Veliki CIOS-ovi kupci, poput Mittal Steel Zenica, US Steela Smederevo ili Ferriere Norda u Italiji, obustavili su u značajnom opsegu, a neki i potpuno, kupovanje sekundarnog čelika.

Slična je situacija i na tržištu obojenih metala (aluminija, bakra i pripadajućih legura). Stoga je CIOS poslovne i komercijalne aktivnosti u posljednjih šest mjeseci sveo na približno 30 posto prosječnih vrijednosti u 2007., tako da tvrtka s početkom ove godine ulazi u razdoblje poslovanja sa zabilježenim gubicima.

U tvrtki traže odgovarajuće mjere kojima će odgovoriti na trenutačnu situaciju, a to obuhvaća redukciju sveukupnih troškova poslovanja i optimizaciju poslovnih aktivnosti.

Koliko će razdoblje slabe potražnje za sekundarnim metalima potrajati iz perspektive CIOS-a još nije moguće procijeniti, izjavio je Ante Pamuković, član Uprave CIOS-a.

S druge strane domaća papirna industrija još nije pogođena krizom na globalnom tržištu, a proizvodnja papira još je uvijek izvozno usmjerena i profitabilna djelatnost.

Vodeći hrvatski proizvođači papira su Belišće i Papirna industrija PAN, čija ukupna godišnja proizvodnja doseže oko 250 tisuća tona, a kapaciteti nešto više od 300 tisuća tona. U strukturi proizvodnje 95 posto je ambalažni papir.

PAN za svoju proizvodnju gotovo isključivo koristi reciklažni proces, a u posljednje tri-četiri godine u modernizaciju pogona uložili su 25 milijuna eura.

Godišnje se u Hrvatsku uveze papira i kartona u vrijednosti oko 500 milijuna dolara, a Franjo Raknić, savjetnik Uprave PAN-a, ističe kako bi dvije trećine od toga mogla proizvesti domaća industrija. To još uvijek ne bi pokrilo domaću potražnju, ali bi pridonijelo uravnoteženosti uvoza i izvoza.

Ka jačanju izvoza usmjereni su i planovi PAN-a koji ima u planu napuštanje lokacije u Zagrebu, na Radničkoj cesti, i preseljenje u Ivanić Grad.

Tvrtka prelazi na novu tehnologiju, novu proizvodnju i nove sirovine za celulozu. Sadašnji pogon u kojemu se proizvodilo 75 tisuća tona papira godišnje zamijenit će pogon s godišnjim kapacitetom od 240 tisuća tona, najavio je Raknić. Investicija je procijenjena na čak 400 milijuna eura. (Bankamagazin)

Povezani članci
03.01.13 Ekologija
Količina bio otpada koji se odlaže na odlagališta u 2013. se mora smanjiti, nema više izgovora
03.10.12 Ekologija
Zmajlović: Do 2018. integrirani sustav gospodarenja otpadom
04.06.12 Ekologija
Plastične vrećice - tek vrh "otpadnog" brijega
29.05.12 Financije i gospodarstvo
Odgađa se uvođenje nameta na plastične vrećice
30.08.10 Ekologija
Smeće zlata vrijedno
28.09.07 Ekologija
Investicije u zaštitu okoliša 1,76 milijuna kuna
29.05.07 Tvrtke i tržišta
Snažan rast Schneider Electric-a u Hrvatskoj i svijetu
29.01.07 Trgovina motornim vozilima
Od ponedjeljka u Hrvatskoj organizirano prikupljanje otpadnih vozila
07.11.06 Ekologija
Od 15. do 18. studenoga 9. Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom
08.09.06 Ekologija
Proizvodnja u reciklažnoj industriji veća čak 50 posto
04.09.06 Ekologija
Kaucija i za kućanske aparate
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa