Seniko studio
Vijesti
04.03.2009. Predstavljeni Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje i HACCP vodič za ugostitelje
Ta se dva vodiča smatraju nacionalnim vodičima u ugostiteljskom sektoru

U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) danas su predstavljeni Vodič dobre higijenske prakse za ugostitelje i HACCP vodič - Praktična provedba načela HACCP sustava za ugostitelje, koji su izdani u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Ta se dva vodiča, prema zaključku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, smatraju nacionalnim vodičima u ugostiteljskom sektoru.

Šef odjela za organiziranje rada Cehova HOK-a Ivica Štambuk istaknuo je da se o HACCP-u (međunarodni preventivni sustav sigurnosti hrane) govori već desetak godina, no od početka ove godine obveza je da svi koji rade s hranom svoje poslovanje moraju uskladiti sa zakonima i pravilnicima o hrani.

Okvirni je dogovor, kako se doznaje u HOK-u, da vrijeme prilagodbe bude tri mjeseca od dana izdavanja vodiča.

Štambuk je kazao da bi vodiči trebali olakšati ugostiteljima implementaciju HACCP sustava, a u pripremi su i vodiči za druge struke koje bave hranom.

Kad prouče vodiče i počnu ih primjenjivati ugostitelji će zadovoljiti sve zakonske odredbe, ističe Štambuk te napominje da mnogi ugostitelji to mogu napraviti samostalno, bez konzultacija, dok će drugima na raspolaganju biti pomoć HOK-a.

Naglasio je da će inspekcijske službe Ministarstva zdravstva provoditi nadzor. Prve kontrole bit će edukativne i savjetodavne, a njima će se konstatirati promjene u pojedinim objektima, nakon čega će svaki objekt dobiti ocjenu funkcionira li prema pravilima propisanim u vodičima.

Potpredsjednik Ceha ugostitelja Zlatko Puntijar ističe da su dosad ugostitelji izdvajali značajna sredstva za HACCP vodiče i certifikaciju, što nije bilo potrebno. S vodičem ugostitelji mogu samostalno educirati svoje djelatnike i sebe, te uvidjeti i ispraviti sve greške u poslovanju.

Upozorio je da Ministarstvo turizma čak daje poticaje za provedbu HACCP-a, što će uvelike pomoći ugostiteljima.

Vodič dobre higijenske prakse služi kao podsjetnik i vodič ugostiteljima za dobro poslovanje s hranom, dok HACCP vodič obuhvaća dugogodišnju praksu i iskustvo ugostitelja i institucija, iskustva drugih zemalja u načinu definiranja kritičnih točaka i upute o vođenju evidencija.

Primjenom vodiča u svakodnevnom radu provodi se preventivna samokontrola higijenskih uvjeta u pripremi i posluživanju hrane u ugostiteljstvu, sukladno zakonskim obvezama. (H)

Povezani članci
21.10.14 Seminari, konferencije
Hrvatski poslovni subjekti udovoljavaju svim uvjetima u poslovanju s hranom
21.11.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
25.10.13 Edukacija
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
23.09.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
26.04.13 Vijesti
HACCP radionica za voditelje HACCP tima
25.01.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
26.11.12 Seminari, konferencije
HACCP RADIONICA – za voditelje HACCP tima
27.03.12 Trgovina na veliko
Ralu logistika dobila HACCP i ISO certifikate, najavljuju zapošljavanja
19.12.11 Vijesti
HGK i HOK predstavili Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič
07.10.10 Vijesti
Ceh trgovine o krizi i HACCP-u
28.01.09 Trgovina na malo
Lidlu certifikat o uspješnoj implementaciji HACCP sustava
08.09.08 Propisi
HZN objavio priručnik ISO 22000
13.02.08 Vijesti
Zagreb: Seminar o sljedivosti hrane
28.01.08 Tvrtke i tržišta
Karlovačkoj pivovari ISO certifikati
17.01.08 Trgovina na malo
Maloprodajni lanac Tommy uveo HACCP sustav
17.01.08 Tvrtke i tržišta
PIK Vrbovec dobio certifikate ISO 9001 i ISO 14001
10.12.07 Prehrambeni proizvodi
Metro Cash&Carry Hrvatska sa sustavom upravljanja sigurnošću hrane
19.10.07 Prehrambeni proizvodi
HACCP sustav u svim trgovinama Spara Hrvatska
26.04.07 Prehrambeni proizvodi
Perutnina Ptuj – Pipo Čakovec primila certifikat upravljanja okolišem ISO 14001
25.04.07 Licenca
Deset godina Centra za certificiranje Cro-Cert
03.08.06 Vijesti
Odgoda primjene HACCP-a do 1. siječnja 2009. godine
10.05.06 Trgovina na malo
HACCP u trgovini u dvije godine
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa