Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
RSS
Međunarodno poslovanje
Trgovina
Robe
Edukacija
Potrošači
O marketingu
Info
Naslovnica
Naslovnica
>>
Robe
>>
Prehrambeni proizvodi
Četvrtak, 25.04.2024
Robe
Neprehrambeni proizvodi
Prehrambeni proizvodi
Zakoni/Pravilnici
Građenje i opremanje
Seniko studio
Kontakt
Oglašavanje
Časopis
O nama
Impressum
Prehrambeni proizvodi
03.02.2009.
Predstavljen novi postupak konzerviranja povrća
Uređaj za ultrazvučnu obradu
Postupkom se konzerviranje povrća obavlja uz primjenu ultrazvuka i visokih tlakova
Hrvatski institut za tehnologiju (HIT) i zagrebački Prehrambeno - biotehnološki fakultet (PBF) potpisali su danas u Zagrebu ugovor o financiranju tehnologijskog projekta „ Razvoj tehnologija za konzerviranje povrća uz primjenu ultrazvuka i visokih tlakova“ u vrijednosti nešto većoj od 2,5 milijuna kuna, priopćeno je iz HIT-a.
Ugovor su potpisali direktor HIT-a Pero Munivrana te dekan PBF-a Damir Ježek. Projekt će se financirati u razdoblju od dvije godine kao dio HIT-ovog programa TEST. Njime se financiraju pretkomercijalne istraživačke djelatnosti razvoja novih tehnologija do faze izrade prototipa.
"Postupkom ultrazvučnog tretmana ubrzava se proces konzerviranja i produžuje trajnost proizvoda. Korištenjem visokih tlakova uništava se većina nepoželjnih mikroorganizama, dok svi nutrijenti iz svježeg povrća ostaju nepromijenjeni. Naljev za konzerviranje sadržavat će makrobiotičke komponente istog učinka kojeg imaju sol, šećer i ocat čime će “novo povrće” dobiti dodatnu nutritivnu vrijednost. Projekt će u konačnici omogućiti tržišnu ponudu kvalitetnijih proizvoda s manjom cijenom proizvodnje te manjom potrošnjom energije", navodi se u pojašnjenju novog tehnološkog rješenja.
Dosadašnji postupak pokazao se manjkavim, tvrdi se u priopćenju, jer se konzerviranjem povrća dobivaju proizvodi lošije kvalitete, s obzirom da postupkom pasterizacije proizvod omekša, a uz to se troši velika količina toplinske energije.
Zbog djelovanja topline dolazi i do gubitka vrijednih nutritivnih komponenti (vitamina, proteina, esencijalnih ulja, mineralnih tvari.
U priopćenju se dodaje kako se primjenom ove tehnologije postavljaju novi trendovi u prehrambenoj industriji. Njezinim korištenjem ne nastaje otpadni materijal, a utrošak energije je minimalan.
Suradnja s hrvatskim proizvođačima povrća, kako u realizaciji projekta tako i njegovoj tržišnoj primjeni, već je osigurana, zaključuje se u priopćenju.
Program TEST ovim, 13. ugovorom po redu, nastavlja poticati napredne ideje hrvatske akademske zajednice. Prvi ugovor potpisan je u listopadu 2007. godine s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER). Najviše interesa do sada su pobudili prvi hrvatski detektor laži (FER) te prvi hrvatski industrijski dvoručni robot (FSB).
Povezani članci
12.04.11
Vijesti
Mogućnosti za poduzetnike iz EU programa CIP i FP7
01.12.08
Korisne informacije
Hrvatski institut za tehnologiju (HIT) potpisao Memorandum s tvrtkom Nexus
19.11.08
Financije i gospodarstvo
EIHP postaje regionalni centar za energetsku učinkovitost
30.10.08
Seminari, konferencije
Održana Business Intelligence konferencija
Međunarodno poslovanje
|
Trgovina
|
Potrošači
|
Edukacija
|
Robe
|
O marketingu
|
Info
Opći uvjeti korištenja
|
O nama
|
Impressum
Copyright(c) 2006, Sva prava pridržana.
Design by:
Stedas
Geared by:
Corvus CMS
Tražilica
Upiši pojam
Newsletter
Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!
E-mail:
Anketa
Hoće li 2016. godina napokon biti bolja?
1. Svakako će biti bolja!
2. Ne očekujem veće pozitivne pomake.
3. Ne vjerujem da će biti bolja.